Wat zijn de beste hypothecaire lening in België? Simulatie 2023

Onze gebruikers vertrouwen ons :
Onze gebruikers vertrouwen ons : 4.6/5

comparatorTitles.phoneText

Call
comparatorTitles.logo comparatorTitles.price comparatorTitles.featureList comparatorTitles.yesList comparatorTitles.link
item.logoSubtitle
item.name
item.rating item.rating | stars
#[[loopIndex + 1]]
[[item.selectionText]]
item.pricePrefix item.price item.priceTitle item.priceSubtitle
  • line.title line.subtitle line.rating | stars
item.badge
  • line.title
  • line.title
item.clickCount mensen hebben deze aanbieding vandaag bekeken
item.phoneText
item.clickOutButtonText
item.clickOutSubtitle
[[item.selectionText]]

Toon meer

comparatorTitles.name

Het hypothecaire lening is een leningsvorm waarmee veel Belgen de aankoop van een woning kunnen financieren. Het is toegankelijker dan een traditionele hypotheek, maar heeft bepaalde specifieke kenmerken.

Dus hoe werkt een hypothecaire lening en is het echt voordelig? Dit is wat wij u voorstellen te ontdekken op deze pagina met de uitleg van onze experts en een gratis online hypotheeksimulatie.

De ranglijst van de beste hypothecaire lening in België

  1. Credimo hypothecair krediet: leningen voor particulieren en professionals
  2. Eb-lease hypothecair krediet: toegankelijk, zelfs voor lastige gevallen
  3. CFCAL hypothecair krediet: een zeer groot netwerk van tussenpersonen
  4. Demetris : het hypothecair krediet met kapitaalvrijstelling
  5. Creafin : een hypothecair krediet met een loan-to-value ratio van 100%
  6. CKV : hypothecaire kredieten voor alle profielen
  7. Krefima hypothecair krediet: tot 50% schuld toegestaan
  8. Elantis hypothecair krediet: aantrekkelijke leentarieven
  9. ING : digitaal hypothecair krediet
  10. CPH : hypothecaire krediet met schuldovername

Hypothecair krediet Credimo : leningen voor particulieren en professionals

Met Credimo heeft u toegang tot een groot netwerk van hypotheekmakelaars. De makelaar zal rekening houden met uw financiële situatie en uw plannen om u te begeleiden naar het beste aanbod voor een woningkrediet. Credimo verstrekt leningen tot 100% van de aankoopprijs om de woning te kopen die u wenst en laat u ook toe uw lening online te simuleren, via zijn website. Zo kunt u beslissen over een passende looptijd van de lening.

Naast vastgoedkredieten biedt Credimo ook roerende hypothecaire krediet oplossingen op middellange termijn, met HypConsume, voor de aankoop van uw voertuig of boot, voor de verbouwing van uw woning of om een reis te financieren. Ten slotte heeft Credimo ook een aanbod gewijd aan uw zakelijke behoeften met Oxyloan, een hypothecaire lening op middellange of lange termijn. Met dit aanbod kunt u een gebouw kopen, uw winkel, bedrijf, kantoor, enz. inrichten.

Hypothecair krediet Eb-lease : toegankelijk, zelfs voor lastige gevallen

Als specialist in leningen, leasing en renting is Eb-lease een betrouwbare hypotheekmakelaar die elke kredietaanvraag bestudeert, ook de ingewikkelder aanvragen (globalisering van schulden, tweede hypotheken, speciale constructies, enz.) Bij Eb-lease wordt elke aanvraag individueel geanalyseerd en doet uw toegewezen makelaar al het nodige om u de beste oplossing aan te bieden, aangepast aan uw financiële situatie en uw doelstellingen.

Eb-lease rekent bovendien geen taxatiekosten en zal u slechts om een kleine administratieve vergoeding vragen zodra het dossier is afgerond. Ten slotte belooft de organisatie de administratieve formaliteiten tot een minimum te beperken en het dossier snel terug te sturen.

Hypothecair krediet CFCAL : een zeer groot netwerk van tussenpersonen

CFCAL biedt onroerende en roerende hypothecaire krediet oplossingen, voor de herfinanciering van schulden en lopende leningen. Het uitgebreide netwerk van tussenpersonen van CFCAL, erkend door de FSMA, biedt u hypothecaire krediet oplossingen voor looptijden van 10 tot 35 jaar (maximaal 20 jaar voor een lening met een roerend doel).

Het interventiequotum van CFCAL, ofewel het geleende bedrag gedeeld door de waarde van de hypotheekgarantie, bedraagt 100%. Dit percentage varieert in functie van uw solvabiliteit, de rang van de hypothecaire inschrijving, de aard van de hypotheekgarantie, de wijze van terugbetaling en het doel van het krediet.

Demetris : het hypothecair krediet met kapitaalvrijstelling

Demetris biedt u het flexibele woningkrediet van BNP Paribas Fortis aan via zijn netwerk van hypotheekmakelaars. Vul simpelweg uw postcode in op de Demetris website om de dichtstbijzijnde makelaar te vinden. Deze makelaar is uw enige contactpersoon gedurende het gehele hypotheekproces (Demetris heeft geen fysiek filiaal).

Vóór uw kredietofferte kunt u een gratis kapitaalvrijstelling van maximaal 36 maanden aanvragen als u uw woning wilt bouwen of verbouwen. Bovendien biedt het flexibele woningkrediet van BNP Paribas Fortis, dat door de Demetris makelaars wordt aangeboden, u de mogelijkheid om tijdens de looptijd van uw lening tweemaal een periode zonder kapitaalaflossing aan te vragen. Dit is mogelijk in de volgende situaties: werkloosheid na ontslag, scheiding, ernstige ziekte of handicap, overlijden van een van de medekredietnemers, enz.

Ten slotte stelt Demetris u op zijn website een tool ter beschikking om uw leencapaciteit en maandelijkse betalingen te berekenen.

Creafin : een hypothecair krediet met een loan-to-value ratio van 100%

Creafin biedt haar klanten hypothecaire krediet oplossingen op maat, dankzij een persoonlijke aanpak via een netwerk van meer dan 500 onafhankelijke tussenpersonen. Creafin kan u een woningkrediet toekennen tot 100% van de loan-to-value ratio. In sommige gevallen kunt u zelfs de kosten lenen (op voorwaarde dat een extra familie-eigendom als zekerheid kan worden gegeven).

U kunt ook besluiten uw hypothecaire lening te herfinancieren als u nog andere leningen hebt uitstaan en uw maandelijkse lasten te zwaar worden. Ook tal van andere situaties kunnen met een hypothecair krediet van Creafin worden gedekt: terugkoop van aandelen bij echtscheiding, renovatie of verbouwing, enz. Tot slot willen wij de nadruk leggen op een zeer goed geïnformeerde website.

CKV : hypothecaire kredieten voor alle profielen

In overleg met uw kredietmakelaar zoeken de experts van CKV naar de beste offerte voor een hypotheek krediet voor u, inclusief een beoordeling van uw kredietwaardigheid. Op basis van deze beoordeling kunt u kiezen uit de volgende formules, van comfort tot maximaal comfort:

  • Hypothecair krediet op basis van termijnen: de looptijd van de lening kan variëren van 5 tot 30 jaar, waarin u maandelijkse aflossingen betaalt die bestaan uit kapitaal en rente. Ideaal voor mensen met een vast inkomen.
  • Comfort hypothecair krediet: gedurende de gehele looptijd van de lening betaalt u alleen maandelijks rente. U betaalt het kapitaal pas terug aan het einde van het contract, in één keer.
  • Golden bullet hypothecair krediet: geen betalingen tijdens de looptijd, maar alleen aan het einde van de lening. U betaalt dan het geleende kapitaal en de verschuldigde rente in één keer terug. Duur van de lening van 1 tot 10 jaar.

Hypothecair krediet Krefima : tot 50% schuld toegestaan

Krefima biedt haar klanten, via haar netwerk van 250 makelaars, verschillende soorten hypothecaire leningen aan. Deze kunnen betrekking hebben op de aankoop, renovatie en energiebesparende werkzaamheden. U kunt minimaal 20.000 euro lenen, over een aflossingsperiode van 10 tot 30 jaar, met een variabele of vaste rentevoet.

Krefima biedt verschillende voordelen, waaronder: een groot netwerk van makelaars in heel België; een reactietijd van gemiddeld 72 uur; een schuldratio tot 50%; de mogelijkheid om notariskosten te financieren met een tweede lening; en een loan-to-value ratio tot 105%.

Elantis hypothecair krediet: aantrekkelijke leentarieven

Elantis stelt een simulator voor uw hypothecaire lening ter beschikking waarmee u gemakkelijk uw kredietproject in België kunt berekenen. U kunt een Elantis-lening afsluiten voor verschillende soorten projecten: de bouw van een woning, renovatie of een bedrijfskrediet. De tarieven van Elantis zijn bijzonder laag voor hypotheekleningen. Bovendien kunt u kiezen tussen een vaste of variabele formule.

Bovendien kunt u, afhankelijk van uw project, de regio waarin u woont en uw persoonlijke situatie, profiteren van belastingvoordelen. U kiest ook het bedrag dat u leent (met een minimum van € 12.500) en het aantal jaren waarin u uw hypotheek wilt aflossen (maximaal 25 jaar). Ten slotte, kunt u voor de financiering van nieuwe vastgoedprojecten, reeds afbetaalde bedragen van uw Elantis hypotheeklening opnieuw lenen.

ING : het digitaal hypothecair krediet

Met een hypothecair krediet van ING wordt u gedurende het hele proces door één contactpersoon geadviseerd en begeleid. ING biedt u ook de mogelijkheid om online - op hun website - het bedrag dat u kunt lenen , de bijkomende kosten waarmee u rekening moet houden en uw maandelijkse aflossingen rechtstreeks te berekenen.

Daarnaast, kan ING u kortingen aanbieden. Daarvoor moet u bij ING een schuldsaldoverzekering en/of een woonverzekering afsluiten en uw salaris op een ING-zichtrekening laten storten. Tot slot kunt u uw hypothecair krediet digitaal afsluiten, want ING biedt elektronische handtekeningen aan.

CPH : het hypothecaire krediet met schuldovername

Met de CPH hypothecaire lening voor woningen kunt u kiezen tussen een vaste of variabele rente, maar ook over de looptijd van uw lening (maximaal 30 jaar). Wat de aflossingen betreft, wordt een deel van de maandelijkse termijn besteed aan kapitaalaflossingen, het andere aan rentebetalingen. In de loop van de tijd, neemt het deel dat aan renteaflossingen wordt besteed af, terwijl het deel dat aan kapitaalaflossingen wordt besteed toeneemt.

Ten slotte, vereist de CPH hypotheeklening een minimale lening van 25.000 euro, waardoor u (onder bepaalde voorwaarden) kunt profiteren van fiscale voordelen. Ten slotte, kunt u met CPH uitstaande leningen overnemen.

Wat is een hypothecaire lening?

Een hypothecaire lening of hypothecair krediet is een lening waarmee u een vastgoedproject kunt financieren. Meestal, bedraagt de looptijd van een hypothecaire lening tussen 10 en 30 jaar en varieert de rentevoet afhankelijk van de kredietverstrekker, de looptijd en het geleende bedrag.

Maar wat de hypothecaire lening zo specifiek maakt, is de terugbetalingsgarantie die eraan verbonden is. De hypotheek staat de kredietverstrekker toe het pand te verkopen als u stopt met het terugbetalen van uw lening. De kredietverstrekker zal de opbrengst van de verkoop gebruiken om eventuele uitstaande betalingen terug te vorderen.

Waarom zou u uw een simulator gebruiken voor hypothecaire leningen in België?

Een simulatie voor hypotheeklening heeft verschillende voordelen. Door hypotheeklening aanbiedingen op de Belgische markt te vergelijken, kunt u namelijk precies nagaan welke kredietinstellingen de voordeligste aanbiedingen doen. De belangrijkste criteria om te vergelijken zijn:

  • de rente van uw hypothecaire lening;
  • het bedrag van de rente; en
  • de maandelijkse betalingsvoorwaarden;
  • eventuele hypotheekkosten.

Door een simulatie van hypothecaire leningen uit te voeren, kunt u al deze elementen vergelijken en de meest geschikte kredietinstelling voor uw behoeften kiezen. Bovendien, is het mogelijk om online een simulatie van hypothecaire leningen te doen (bijvoorbeeld via onze vergelijkingstool bovenaan deze pagina), wat vaak sneller gaat en waarbij u meer aanbieders kunt vergelijken. Tot slot kunt u door online offertes vergelijken gemakkelijker voordelige aanbiedingen vinden, zoals bijvoorbeeld welkomstaanbiedingen.

Goed om weten

U moet ook weten dat er hypotheek leningen calculators zijn. Met dit soort instrumenten kunt u uw kredietprofiel visualiseren (kredietbedrag, looptijd van de lening, enz.) en kunt u zich dus beter richten op het soort lening dat u nodig heeft bij het simuleren van een hypothecair krediet.

Wat zijn de beste hypothecaire lening tarieven?

Om u een idee te geven van de huidige hypotheek lening tarieven op de markt, volgt hier een overzichtstabel van de tarieven van de verschillende kredietinstellingen:

InstellingTe lenen bedragTerugbetalingstermijnJKP rentevoet
Argenta hypothecaire lening
25 000 tot €1 000 000 De 5 à 25 ans2.66 tot 3.30 %
Bpost hypothecaire lening
25 000 tot €750 000 De 10 à 30 ans1.43 tot 1.95 %
Belfius hypothecaire lening
12 500 tot €1 000 000 De 5 à 25 ans1.69 tot 4.09 %
Beobank hypothecaire lening
Minimaal €40 000 De 1 à 30 ansVariabel
ING hypothecaire lening
Van 80 000 tot €1 500 000 De 10 à 30 ans2.88 tot 5.10 %
BNP Paribas Fortis hypothecaire lening
Minimaal €7 500 De 1 à 30 ans2.05 tot 4.50 %
Record Credit hypothecaire lening
25 000 tot €1 000 000 De 5 à 30 ans2.56 tot 5.10 %
AXA hypothecaire lening
Minimaal €25 000 De 6 à 30 ans2.91 tot 4.82 %
Crelan hypothecaire lening
Minimaal €25 000 De 10 à 25 ans2.88 tot 4.03 %
Hello Bank hypothecaire lening
7 500 tot €500 000 De 15 à 25 ans1.84 tot 1.93 %
CBC hypothecaire lening
Minimaal €25 000 De 3 à 25 ans1.96 tot 2.51 %
Fintro hypothecaire lening
Minimaal €25 000 De 10 à 30 ans2.05 tot 4.50 %
Keytrade hypothecaire lening
Minimaal €25 000 De 5 à 25 ans1.12 tot 2.09 %
Rentevoet voor hypothecaire leningen in België.

Wat zijn de notariskosten voor een hypothecaire lening?

Het afsluiten van een hypothecaire lening vereist registratie bij een notaris, een procedure die uiteraard bepaalde kosten met zich meebrengt. Dit zijn de hypothecaire kosten waarmee u rekening moet houden:

  • Registratierechten: deze vormen het grootste deel van de honoraria van de notaris en worden betaald aan de belastingdienst. Het is de wet die de percentages bepaalt die op deze honoraria worden toegepast en het tarief hangt niet af van de notaris zelf.
  • Honoraria: De honoraria worden ook door de overheid vastgesteld en mogen normaliter niet per notaris verschillen. Zij variëren echter wel afhankelijk van het bedrag van de aankoop en worden in schijven vastgesteld.
  • De aktekosten: deze worden gebruikt om het door de notaris verrichte onderzoek te dekken en kunnen gebaseerd zijn op een gemiddeld tarief of op een regeling. Het is soms mogelijk om daarover te onderhandelen, vooral als u meerdere dossiers bij die notaris heeft.

Hypothecair krediet in Frankrijk: wat zijn de verschillen met België?

Qua principe en werking, is er geen verschil tussen een Belgische hypotheek krediet en een Franse hypotheek krediet. Er zijn echter enkele opmerkelijke verschillen op het gebied van rente, belastingen en sociale lasten. Daardoor, wordt een lagere rente in Frankrijk meestal gecompenseerd door een minder gunstig belastingtarief.

Goed om weten

Het renteverschil kan dus een risico van wanbetaling op leningen verbergen dat aan de ene kant groter zal zijn dan aan de andere kant.

Ook andere factoren kunnen de verschillen in hypotheek lening rente in België of Frankrijk vergroten, ondanks een gemeenschappelijk basistarief dat door de Europese Centrale Bank is vastgesteld. Deze omvatten lokale vastgoedprijzen, risico's, fiscale en sociale lasten, vraag en aanbod en de soliditeit van de banken en de concurrentie tussen hen.

Hoe kunt u een hypothecaire lening van 125% verkrijgen?

Een hypothecair krediet van 125% was ooit mogelijk in België. Dit was een lening waarmee tot 125% van de aankoopwaarde van een woning kon worden geleend en die interessant was voor kredietnemers die een woning wilden kopen zonder aanbetaling, om notariskosten of eventuele werkzaamheden te financieren.

Helaas, heeft de Nationale Bank van België sinds 1 januari 2020, de 125% hypothecaire leningen verboden en is het niet meer mogelijk om van dit type krediet te profiteren dat zowel de aankoopprijs als de bijkomende kosten dekt.

Goed om weten

In sommige gevallen, kunnen banken er echter mee instemmen meer te lenen dan de aankoopprijs van het onroerend goed, maar dit betreft slechts een klein deel van de leningaanvragen.

Wanneer zou u een hypotheek lening afkopen?

In sommige gevallen kan het de moeite waard zijn om uw hypotheek lening af te kopen. Deze zijn als volgt:

  • Kopen van andere eigendommen: een kredietnemer die al een uitstaande lening heeft met een of meer eigendommen met een hypotheek, kan andere leningen aangaan om zijn vermogen te vergroten. In dit geval, vervangt een krediet afkoop met hypotheek gewoon de bestaande hypotheek. Het is dan mogelijk de looptijd van de lening te verlengen om de maandelijkse betalingen te verlagen.
  • Verlaging van de leningskosten: een lener kan ook de rentevoet van zijn lening willen verlagen. Door de concurrentie te bespelen is het vaak interessanter om een andere bank de lening te laten overnemen dan met de huidige bank te onderhandelen.
  • Consolideren van leningen: Ten slotte is het mogelijk een hypothecaire lening af te kopen door er andere persoonlijke leningen bij te betrekken en slechts één maandelijkse betaling te doen indien de hypotheek voldoende is om het gehele uitstaande kapitaal te dekken. Hierbij moet worden opgemerkt dat woningkredieten niet de enige leningen zijn die met een hypotheek kunnen worden gekocht.

Wat is het Vlaamse woonlening?

De Vlaamse woonlening is een hypotheek lening dat door het Vlaamse Gewest tegen gunstige tarieven wordt toegekend aan mensen met een bescheiden inkomen, om hen in staat te stellen een woning in Vlaanderen te kopen.

Het maakt de financiering mogelijk van 100% van de waarde van het onroerend goed over een periode van maximaal 30 jaar. Het kan ook worden gebruikt voor de financiering van het behoud van een eigendom in geval van echtscheiding of scheiding of voor de financiering van renovatiewerkzaamheden aan een huis of appartement.

De rentevoet van het Vlaamse woonlening varieert volgens de looptijd van de lening, met een tarief van 1,6% voor een looptijd van minder dan 20 jaar en tot 2% voor een looptijd van 30 jaar.

Wat zijn de voorwaarden om van het Vlaams woonlening te kunnen profiteren?

Om van een lening van het Vlaams Woningfonds of de Vlaamse vastgoedlening te kunnen genieten, moet men aan bepaalde voorwaarden voldoen, waaronder:

  • Een inwoner van België zijn
  • De woning moet in Vlaanderen gelegen zijn
  • Het maximale geïndexeerde jaarinkomen moet liggen tussen €9.817 en de variabele grens die is vastgesteld op basis van uw beroepssituatie.
  • Het onroerend goed moet voor minstens 50% uit woningen bestaan
  • De kredietnemer moet de woning gedurende de gehele looptijd van de lening bewonen.
  • De woning moet voldoen aan gezondheids- en veiligheidsnormen
  • De kredietnemer mag geen andere eigendommen bezitten
  • De woning mag in geen geval worden verhuurd
  • De waarde van het onroerend goed mag de maximaal toegestane waarde niet overschrijden
  • De woning moet gedekt zijn door een brandverzekering
  • Ten slotte moet de lener voldoende inkomen hebben om de lening terug te betalen.

Kunt u een hypothecair krediet verkrijgen zonder aanbetaling?

Tot voor kort, was het in België mogelijk bij sommige banken te lenen zonder aanbetaling. Maar nu eisen banken systematisch een minimale eigen inbreng. Dit betekent dat het niet meer mogelijk is om meer dan 100% van de aankoopprijs van het onroerend goed te lenen en dat het noodzakelijk is om een bijdrage te leveren die overeenkomt met de kosten die erbij komen, zoals notariskosten en registratierechten.

Te onthouden

Inderdaad, hebben de Belgische banken specifieke regels voor woningkredieten, vooral voor starters. Mensen die voor het eerst een lening aangaan, kunnen standaard tot 90% van de aankoopprijs lenen. Particulieren die een tweede woning willen kopen, kunnen maximaal 80% van de aankoopprijs lenen.

Kan een werkloze een hypotheek lening krijgen?

Vroeger kon een werkloze een hypothecaire lening krijgen, maar de situatie is veranderd. Als u werkloos bent, is het niet meer mogelijk om zelfstandig een hypothecaire lening af te sluiten, omdat de werkloosheidsuitkeringen degressief zijn.

Echter, is het belangrijk te begrijpen dat een werkloze nog steeds medekredietnemer kan zijn in een dossier waarin de hoofdkredietnemer werkt.

Let op

Enige beperking: de ontvangen werkloosheidsuitkeringen worden alleen als vervangingsinkomen geteld.

Hoe kunt u een hypothecair krediet verkrijgen voor een aankoop in het buitenland?

Overweegt u een woning in het buitenland te kopen en wilt u deze met een hypotheek lening financieren? De voorwaarden en voordelen van dit type investering variëren namelijk afhankelijk van het land waarin u wenst te investeren:

  • Voor een aankoop in Europa: de aankoop van een onroerend goed in Europa met een hypothecair krediet is mogelijk en laat u soms zelfs toe om van fiscale voordelen te genieten.
  • Voor een aankoop in de rest van de wereld: ook in de rest van de wereld is het mogelijk een woning te financieren met een hypothecaire lening, behalve als er sprake is van een conflict tussen het land en België. Zo, kunnen Belgische banken geen krediet verlenen voor de financiering van een onroerend goed in een land dat zich in een gewapend conflict bevindt, onder embargo staat of een risico van witwassen inhoudt.

In de meeste gevallen, zal de bank niet vragen om een taxatie van het gekochte pand, maar wij raden u aan het pand professioneel te laten taxeren om mogelijke oplichting te voorkomen. U zult echter een voorlopig koopcontract moeten overleggen om het vastgoeddoel van uw lening aan te tonen. Voor een aankoop in bepaalde landen kan een aanvullend bewijs worden gevraagd.

Wat de voorwaarden betreft waaraan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor een hypothecaire lening voor de aankoop van een onroerend goed in het buitenland, constateren wij het volgende:

  • Eigenaar zijn van een woning in België.
  • Een stabiel en toereikend inkomen hebben om de lening terug te betalen.
  • Bewijs dat u de lening kunt terugbetalen.
  • Niet voorkomen in het kredietregister van de Nationale Bank van België.
  • Zich niet in een situatie van overmatige schuldenlast bevinden en de maximale schuldquote respecteren die van bank tot bank verschilt.
  • Inwoner zijn van België of Luxemburg

Als u van plan bent uw woning in het buitenland te verhuren, zal de bank bij de berekening van uw leencapaciteit geen rekening kunnen houden met de inkomsten uit deze verhuur. De woning wordt beschouwd als tweede woning en niet als huurwoning in strikte zin. Wat de hypotheek betreft, moet de kredietnemer eigenaar zijn van een onroerend goed in België. Dit eigendom dient als onderpand voor de hypotheeklening. Het is dus niet mogelijk om een hypotheek te nemen op een in het buitenland gelegen onroerend goed voor een lening bij een Belgische bank.

Al onze gidsen over hypothecair krediet in België

Vond je dit artikel leuk?
Stel een vraag, Een expert zal antwoord geven
Uw naam is verplicht
De inhoud van de reactie is vereist.