Wat zijn de beste platform voor geldtransfers in België in 2024?

geverifieerde informatie

verificator-profile-picture-profile-picture

Informatie geverifieerd door  Alexandre Desoutter

Onze artikelen zijn geschreven door experts in hun vakgebied (financiën, handel, verzekeringen enz.) wiens handtekeningen u aan het begin en aan het einde van elk artikel zult zien. Ze worden ook vóór elke publicatie systematisch herzien en gecorrigeerd, en regelmatig bijgewerkt.

Ontdek de methodiek
victor-gallery-des-granges-profile-picture
Victor Gallery Des Granges bijgewerkt op 6 april 2023

Wilt u geld sturen vanuit België naar een andere regio of een ander land? U weet niet hoe u dat moet aanpakken of hoe u buitensporige overschrijvingskosten in het buitenland kunt vermijden? Geen zorgen, wij vertellen u alles wat u moet weten over internationale geldoverboekingen vanuit België. U vindt hier ook onze gratis vergelijking van de beste platforms voor online geldoverboekingen.

Internationale bankoverschrijving: belangrijke punten om te onthouden

 • Een overschrijving wordt door de ontvanger gemiddeld binnen 2-7 werkdagen ontvangen.
 • Een overschrijving kan onmiddellijk worden ontvangen als u een extra bedrag betaalt.
 • U kunt geld overmaken per postwissel, bankoverschrijving, via een betaalkantoor of online.
 • De ontvanger haalt het geld op aan een loket, thuis, bij een afhaalpunt of via de mobiele telefoon.
 • U kunt geld ontvangen via een internationale overschrijving zonder bankrekening.
 • De overschrijvingskosten omvatten de wisselkoers op de datum van de overschrijving en een overschrijvingsvergoeding die door de gekozen instelling in rekening wordt gebracht.

Wat is een internationale geldoverschrijving?

Een internationale overschrijving is het versturen van geld naar een bepaalde ontvanger - de begunstigde - van het ene land naar het andere. Elk jaar sturen veel Belgische of buitenlandse inwoners van België geld naar het buitenland. Daar zijn vele redenen voor:

 • betaling van rekeningen ;
 • hulp voor een familielid in een dringende of precaire situatie in het buitenland;
 • betaling van een aankoop in het buitenland, enz.

Goed om weten

De Wereldbank schat het bedrag van de geldtransfers tussen landen op ongeveer 500 miljard dollar, waarbij de commissies soms bijna 10% van het verstuurde bedrag bedragen.

Wat zijn de beste geld overmaking platforms in België?

Er zijn veel online platforms voor het overmaken van geld naar het buitenland. Dus hoe weet u welke u moet kiezen? Om u te helpen, hebben wij enkele factsheets samengesteld voor de meest concurrerende bureaus voor internationale geldtransfers:

 • RIA Money Transfer: uitstekende geldtransferdienst voor geldtransfers tussen agentschappen. Overschrijvings- en wisselkosten blijven hoog in vergelijking met uitsluitend digitale spelers. RIA heeft een netwerk van meer dan 447 000 filialen in meer dan 140 landen op alle continenten. U kunt geld overmaken via de bureaus, maar ook rechtstreeks vanaf het online platform van Ria. Dit laatste is echter alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Canada, in het Engels en het Frans. Dit is een van de grootste nadelen van de site.
 • Western Union money transfer: 's werelds grootste geldoverboeker. 550 000 kantoren in meer dan 200 landen. Fysieke kantoren zeer nuttig voor begunstigden die geen bankrekening hebben. Meer dan 125 valuta's ondersteund. U kunt geld versturen in een filiaal, online, op de app door uw overschrijving contant te betalen, met een debit/creditcard of via een bankoverschrijving. De begunstigde kan het geld ontvangen in contanten, in een kantoor, via een mobiele portemonnee, bankkaart, rechtstreeks op zijn rekening of bij een geldautomaat, afhankelijk van het land. Snelle overboekingstijden (enkele minuten).
 • Wise money transfer: voorheen TransferWise. Meer dan 10 miljoen gebruikers. Zeer populair platform voor internetgebruikers. Geen marge op wisselkoersen, transparante en lage tarieven. Redelijke overschrijvingskosten. Goed ontworpen app, beschikbaar op Apple en Android. Geen telefoonlijn om de klantenservice te bereiken, alleen chat en e-mail. Zeer veilig platform. 54 valuta's beschikbaar in meer dan 60 landen. Verschillende overschrijvingsmogelijkheden: krediet-/debetkaart, bankoverschrijving, factuur, enz. Groot nadeel: kan geen contante overschrijvingen ontvangen.
 • Worldremit geld transfer: uitstekende bureau voor geldtransfers. Hiermee kunt u meer dan 70 verschillende valuta verzenden naar 130 landen. Uitstekende gebruikersbeoordelingen op TrustPilot. Dit wordt al gebruikt door meer dan 4 miljoen gebruikers. Het platform is intuïtief en transparant. U kunt geld versturen vanaf uw computer of via uw mobiele telefoon met de WorldRemit applicatie. De ontvanger kan het geld ontvangen via een bankoverschrijving, mobiele portemonnee of contant bij een van de loketten van de partnerbanken.

Goed om weten

Ymoney, Wave, Remitly, Sigue, MoneyGlobe, of Orange Money… er zijn vele applicaties voor geld transfer in België. Om de beste diensten te krijgen, vergelijkt u deze bureaus via onze tool bovenaan de pagina en/of raadpleegt u onze dossiers over de geldtransferdiensten op de markt.

Hoe maakt u geld over van België naar een ander land?

Om internationaal geld te versturen vanuit België zijn er verschillende mogelijkheden:

 • Een bureau voor online geldoverschrijvingen
 • Een internationale overschrijving vanaf uw traditionele bankrekening
 • Postwissel (ook bekend als contant mandaat)
 • Een fysiek bureau voor internationale geldtransfers (zoals Western Union)

Let op

Stuur nooit geld in een envelop via de post. U krijgt geen vergoeding als de envelop zoekraakt.

Internationale online overschrijving

Geldoverschrijvingen via internet, via speciale platforms voor geldovermaking, worden steeds populairder in België en de rest van de wereld. Waarom?

 • Omdat uw ontvanger geen bankrekening hoeft te hebben.
 • Omdat internationale geldoverschrijvingen via deze nieuwe applicaties erg snel, zeer goedkoop en even veilig kunnen zijn als internationale bankoverschrijvingen van grote banken.

Online geldovermakingsplatforms bieden extreem lage kosten, nauwelijks hoger dan de wisselkoers. De registratie is gratis, eenvoudig en duurt slechts enkele minuten. Vervolgens voert u het bedrag in dat u wilt overmaken, het land, de gegevens van de ontvanger, de leveringsopties en dat is alles! U hoeft alleen nog maar te wachten op de notificatie van de overschrijving om u te informeren dat het geld beschikbaar is voor uw ontvanger.
Les modalités de transfert d'argent via les plateformes en ligne sont les suivantes :

Internationale online overschrijvingModaliteiten
Termijn
Onmiddellijk of binnen 3 tot 5 werkdagen
Kosten
Wisselkoers + lage commissie - welkomstkorting
(gemiddeld tussen 0 en 2% van het overgemaakte bedrag)
Transfer
Rekening naar rekening per creditcard, mobiel, contant of bij afhaalpunten
Hoe kunt u geld overmaken via online platforms.

De + van online geldovermakingen

 • Beste tarieven op de markt omdat er geen basis of zware vaste kosten zijn
 • Veilige transacties
 • Verschillende keuzes van termijnen en opties
 • Welkomstkorting
 • Flexibele diensten
 • Veilige transacties.

De - van online geldovermakingen

 • Geen fysiek kantoor.

Geld transfer via bankoverschrijving

Online geld overmaken met een debet kaart, van de ene bank naar de andere, is een oplossing die veel gebruikers in het buitenland uit België kiezen. Waarom? Ten eerste, omdat dit de makkelijkste oplossing lijkt wanneer u al een open bankrekening heeft. Ten tweede, omdat de banken u geruststellen. U weet vanaf het begin dat uw geld uw begunstigde op tijd en veilig zal bereiken, of dat uw bank de overschrijving zal garanderen. U kent uw instelling en weet dat u haar kunt vertrouwen.

De procedures voor het overmaken van geld naar een bankrekening zijn als volgt:

Overschrijving per bankModaliteiten
Termijn
Gemiddeld 1 werkdag
Kosten
Wisselkoers + toegepaste internationale overschrijvingskosten
(verschillend naargelang de bank, in % of als vaste vergoeding per overschrijving)
Transfer
Rekening naar rekening of kas op kas
Hoe maak ik geld over per bankoverschrijving vanuit België?

Let op

Om een internationale overschrijving vanuit België uit te voeren, moet uw begunstigde ook een bankrekening hebben, behalve in uitzonderlijke gevallen.

Ondanks het gemak van een internationale overschrijving via een bestaande bankrekening, rekenen banken vaak veel hogere kosten dan gemiddeld.

De + van internationale bankoverschrijvingen

 • Overschrijvingen zijn zeer veilig
 • U heeft meestal al een bankrekening.

De - van internationale bankoverschrijvingen

 • Uw begunstigde moet een rekening hebben
 • Kosten zijn vaak verborgen en de prijzen zijn niet transparant
 • Kosten worden ook toegepast op de begunstigde en zijn vaak hoog.

Goed om weten

De gemiddelde commissie die Belgische banken aanrekenen voor geldovermakingen is hoog. Sommige banken bieden echter gespecialiseerde pakketten aan voor wie vaak overschrijvingen naar het buitenland doet. Het aantal transacties is dan onbeperkt (of bijna) tegen een hogere vergoeding voor rekeningbeheer.

Overschrijving per postwissel of contant mandaat

De postwissel is een methode om contant geld over te maken naar een persoon, in België of in het buitenland. Met de cash mandaat kan alleen geld worden verstuurd tussen particulieren en kan niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Het vermijdt de noodzaak van een bankoverschrijving.

U kunt in België verschillende soorten mandaten gebruiken:

 • De traditionele internationale mandaat

Hiermee kan contant geld tot een limiet van 3 500 € worden overgemaakt naar 52 landen. Dit mandaat is gemakkelijk te gebruiken, want u hoeft alleen maar met een identiteitsbewijs naar een postkantoor te gaan en het mandaat met de vereiste informatie te betalen. De levertijd is dezelfde als voor een standaardbrief, namelijk enkele dagen, maar hangt af van het land. De begunstigde kan de postmandaat thuis ontvangen of afhalen in een van de verkooppunten van het netwerk.

 • Het internationaal express mandaat

De International Express mandaat is verkrijgbaar in alle postkantoren maar ook op internet (tegen een lagere vergoeding). Het maximumbedrag van deze postmandaat is 3 500€ en kan naar 34 landen worden verzonden. Voor dit type mandaat bedraagt de levertijd 24 uur. De Express mandaat is dus gemakkelijk te gebruiken en is snel in geval van nood.

 • De Western Union transfer (zie toelichting hieronder)
 • Het mandaat via bankoverschrijving

Het geld moet worden overgemaakt bij een postkantoor, op vertoon van een identiteitsbewijs en de bankgegevens van de begunstigde. De begunstigde ontvangt het geld dan als bankoverschrijving of op zijn postrekening. De levertijd bedraagt 3 tot 5 dagen binnen de Europese Unie, maar kan oplopen tot 15 dagen.

In het kort:

Soort mandaatMaximaal bedragWaar moet het mandat aangevraagd worden?Werking
Traditionele internationale mandaat
3 500 €Bij de postBetaling per creditcard of contant.
Ontvangst thuis in de vorm van een cheque of afhalen bij een verkooppunt van het netwerk.
Internationaal express mandaat
3 500 €Bij de postBetaling per creditcard, contant of online. Ontvangst thuis in de vorm van een cheque of afhalen bij een verkooppunt van het netwerk.
Mandaat via bankoverschrijving
8 000 €Bij de postVerzending van betaling via creditcard of contant geld. Identiteitsbewijs vereist en bankgegevens van de ontvanger. Ontvangst direct op de bankrekening.
De voorwaarden van de verschillende soorten mandaten in België.

De kosten van een mandaat variëren afhankelijk van het type, de gebruikte tussenpersoon, het verzonden bedrag en de valuta. De kosten moeten door de verzender worden betaald bij de betaling per postwissel. Dit zijn de tarieven:

Soort postwisselTarief postwissel
Mandat ordinaire international
Van 4 tot 24 €
Mandat express international
Van 4 tot 24 €
Western Union
Van 4,90 € tot 64 €
Mandat de versement sur compte
Van 4 tot 24 €
Tarieven volgens de verschillende mandaten (2024)

De + van postwissels in België

 • Het is goedkoop
 • De betaling is verzekerd (geen risico om rood komen te staan, want u betaalt vóór de verzending)
 • Uw begunstigde heeft geen rekening nodig
 • De postwissel kan bij elk postkantoor worden geïnd.

De - van postwissels in België

 • U moet naar het postkantoor
 • De transfertijden voor een standaard postwissel zijn lang
 • Slechts tot 3 500€ per postwissel (u moet meerdere bestellingen cumuleren om meer te versturen)
 • Alleen contante betalingen zijn toegestaan.

Geldtransfer via een bureau voor internationale geldtransfers

Sommige financiële instellingen hebben van geldoverdracht hun kernactiviteit gemaakt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Western Union, MoneyGram en WorldFirst. Deze bureau’s voor internationale geldtransfers maken het mogelijk om geld over te maken tegen veel scherpere tarieven dan banken, en zonder bankrekening. De voorwaarden voor internationale geldtransfers via een gespecialiseerd agentschap zoals Western Union zijn als volgt:

Geldtransfer via een bureau voor internationale geldtransfersModaliteiten
Termijn
Onmiddellijk ( op te halen bij een filiaal), of 3 tot 5 werkdagen
Kosten
1 tot 20 $ ongeveer, lagere kosten indien de overschrijving contant geschiedt
Transfer
Rekening naar rekening, contant of via een mobiele portemonnee
Voorwaarden voor geldtransfers via gespecialiseerde agentschappen zoals Western Union.

De + van geldtransfers via bureau's

 • Bureaus voor internationale geldtransfers hebben vaak kantoren over de hele wereld waar geld kan worden opgenomen.
 • Overschrijvingen kunnen onmiddellijk worden opgenomen, vooral in noodsituaties, bij partnerwisselkantoren over de hele wereld.

De - van geldtransfers via bureau's

 • De kosten zijn hoger dan bij online agentschappen
 • U moet naar het agentschap toe, en moet vaak lang wachten.

Hellosafe.be heeft voor u de verschillende manieren om internationaal geld over te maken vanuit België samengevat:

Gekozen geldtransfer methodeTermijn voor de transferKosten voor de transfer
Mandaat
24 uur voor een express mandaat
Meerdere dagen voor een standaard mandaat
Van 4 tot 24 €
Bankoverschrijving
3 tot 5 werkdagen afhankelijk van de instellingGemiddeld 10 % van het overgemaakte bedrag
Geld transfer via een bureau voor internationale geldtransfers
4 tot 5 werkdagen
Mogelijkheid van directe betaling indien aanvullende kosten worden betaald
Gemiddeld 6 % van het overgemaakte bedrag
Online geldoverschrijving
Onmiddellijk voor een express overschrijving.
3 tot 5 werkdagen voor een standaard overschrijving
Gemiddeld 0 tot 2 % van het overgemaakte bedrag
De verschillende manieren om internationaal geld over te maken vanuit België.

Internationale geldtransfers per land: wat zijn de regels?

Afhankelijk van de vraag of u internationaal geld wilt sturen, van de ene provincie naar de andere, van de ene economische zone naar de andere, kunnen de internationale kosten en termijnen anders zijn.

De voorwaarden zullen bijvoorbeeld niet dezelfde zijn voor een overschrijving van België naar Marokko, of van België naar Guinee of Senegal. Voor elke internationale overschrijving moet u immers rekening houden met de wisselkoers en de voorwaarden voor de overschrijving tussen de twee landen, die niet altijd dezelfde zijn en de prijs beïnvloeden.

Uiteindelijk, is de beste manier om goedkoop, snel en veilig geld over te maken tussen twee landen het gebruik van een vergelijkingsplatform voor geldtransfers. Hiermee kunt u de voor u voordeligste methoden identificeren. Ook kunt u zo de fiscale gevolgen controleren van het overmaken van geld van België naar een ander land.

Wat is het maximumbedrag van een geldtransfer naar het buitenland?

Er geldt voor alle banken een limiet van 15 000 € voor de SEPA-overschrijving. Elke bank kan echter een lagere limiet vaststellen voor haar internationale overschrijvingen, of het nu gaat om SEPA- of SWIFT-overschrijvingen.

Voor online overschrijvingen, via een digitaal platform voor internationale geldtransfers, hangt het af van het platform. Raadpleeg onze vergelijker bovenaan de pagina om de verschillende limieten voor directe geldtransfers naar het buitenland te vergelijken.

Zijn internationale geldtransfers vanuit België gratis?

De overschrijvingskosten staan in direct verband met de middelen die u gebruikt om uw geld naar het buitenland te sturen.

Gemiddeld variëren de kosten voor internationale geldovermakingen tussen 0 en 10% van het overgemaakte bedrag, afhankelijk van de verzendmethode.

Goed om weten

Internationale bankoverschrijvingen zijn het duurst, en bureaus voor internationale geldtransfers het goedkoopst.

Om een idee te krijgen van de best beschikbare kosten voor het internationaal overmaken van geld vanuit België, nodigen wij u uit onze vergelijkingstool voor geldplatforms bovenaan deze pagina te raadplegen.

Hoe kunt u goedkoper internationaal geld overmaken?

Om goedkoper internationaal geld over te maken, raden wij u aan gebruik te maken van een internetplatform voor geldtransfers. Waarom? Online platforms, zoals online banken, hebben geen last van zware afhankelijkheid van land, administratie en dagelijks beheer van hun kantoren en kunnen daarom veel aantrekkelijkere tarieven bieden.

Goed om weten

Als u een nieuwe klant bent, krijgt u vaak aanzienlijke kortingen op ten minste uw eerste internationale overschrijving. Bekijk onze vergelijkingstool om te zien wat de verschillende online platforms te bieden hebben.

Hoe wordt het geld bij mijn begunstigde bezorgd?

De instelling die de transactie behandelt, levert het verstuurde geld aan de begunstigde. Afhankelijk van de manier waarop het geld wordt verzonden, kan het geld op verschillende manieren bij uw begunstigde worden afgeleverd, afhankelijk van:

 • De locatie waar deze zich bevindt.
 • De gekozen leveringsoptie.
 • De termijn.

Dit zijn dus de voornaamste manieren om geld op te nemen dat via een internationale overschrijving is overgemaakt:

 • In het geval van een mandaat wordt het geld bij een filiaal opgenomen.
 • Bij een internationale bankoverschrijving komt het geld op de bankrekening van de ontvanger.
 • In het geval van een overschrijving via een Western Union agentschap, moet het geld contant worden opgehaald bij een Western Union agentschap in het land van bestemming.
 • In het geval van een geldtransfer via een online platform komt het geld rechtstreeks aan via de applicatie van de begunstigde, en is het aan de begunstigde om een manier te kiezen om het geld te ontvangen.

Internationale geldoverboekingen duren vaak enkele dagen voordat uw begunstigde fysiek over het verzonden geld kan beschikken. Wij hebben in de onderstaande tabel de verschillende termijnen voor geldoverdrachten samengevat, afhankelijk van de gebruikte methode:

Geldtransfer methode gebruiktTermijn van de transfer
Mandaat
24 uur voor een express mandaat
Meerdere dagen voor een standaard mandaat
Bankoverschrijving
3 tot 5 werkdagen afhankelijk van de instelling
Geldtransfer via een bureau voor internationale geldtransfers
4 tot 5 werkdagen
Mogelijkheid van directe betaling indien aanvullende kosten worden betaald
Online geldoverschrijving
Onmiddellijk voor een express transfer
3 tot 5 werkdagen voor een standaard transfer
Internationale overboekingstijden zijn afhankelijk van de gebruikte methode.

Wat de online platforms betreft, kunt u in de meeste gevallen kiezen uit twee mogelijkheden om het overgemaakte geld te ontvangen:

 • De standaardoptie: 3 tot 5 werkdagen.
 • De expresoptie: het geld is onmiddellijk beschikbaar. Dit kan een grote hulp zijn in noodsituaties (geblokkeerde kaart enz.).

Bestaat er fraude bij het overmaken van geld naar het buitenland?

Pas op, als u per e-mail wordt benaderd om onmiddellijk geld over te maken naar iemand die u in het buitenland kent omdat deze zich zogenaamd in een dringende situatie bevindt, zorg er dan voor dat u uw kennis bereikt voordat u zeker weet dat het waar is!

Oplichting via e-mail komt vaak voor bij internationale overschrijvingen. Door het gebruik van online platforms kan de overschrijving te allen tijde worden gecontroleerd.

4 tips voor een internationale geldtransfer

 • Tip 1: Identificeer de behoeften van de ontvanger

Voordat u een geldtransfer doet en nagaat wat de beste manier is om uw internationale transactie uit te voeren, moet u zich de volgende vragen stellen:

 • Heeft uw begunstigde eenmalig of regelmatig geld nodig?
 • Hoeveel heeft uw begunstigde nodig?
 • Waar is de begunstigde gevestigd? In de VS? In de eurozone?
 • Heeft uw begunstigde haast? Heeft hij het geld onmiddellijk nodig?
 • Tip 2: Pas op voor verborgen kosten

U moet weten dat banken experts zijn op dit gebied. Voordat u uw internationale overschrijving uitvoert, moet u precies weten wat de kosten zijn: dat is uw beste wapen om onaangename verrassingen te voorkomen. Vaak zult u merken dat online platforms voor geldtransfers de laagste kosten bieden.

 • Tip 3: Vergelijk geldtransfer websites

Het is belangrijk om de beste aanbiedingen op de markt te onderzoeken en te vergelijken om de beste prijs voor internationale geldtransfers te krijgen. De tarieven van banken of fysieke bureaus voor internationale geldtransfers zijn vaak duurder dan die van mandaten of online bureaus vanwege hun hogere vaste kosten.

Als u niet wilt reizen of uw begunstigde niet te lang op het geld wilt laten wachten, moet u het beste platform voor online geldtransfers in België vergelijken. Om dit te doen, geeft onze bovenstaande vergelijker u in realtime toegang tot de beste aanbiedingen en tarieven op de markt.

Goed om weten

Met online overboekingsplatforms kunt u meestal tegen zeer lage kosten een eerste testoverboeking doen.

 • Tip 4: Kijk naar de reële wisselkoers, niet naar de winstmarge

Banken gebruiken soms fantasiewisselkoersen die opgeblazen zijn en niet representatief voor de reële wisselkoers. Online overboekingsplatforms gebruiken reële wisselkoersen.

Vond je dit artikel leuk?
victor-gallery-des-granges-profile-picture/
Victor Gallery Des Granges Writer
hellosafe-logo
hellosafe-logo

Victor is nu al 3 jaar een gespecialiseerde financiële redacteur bij HelloSafe. Als Frans-Nederlander begon Victor zijn loopbaan in international business aan de Avans University of Applied Sciences, een gerenommeerde hogeschool in Nederland. Daarna specialiseerde hij zich in financiën/bankieren.