Hoe kunt u investeren in vastgoed in België?

We zijn vertrouwd :
We zijn vertrouwd : 4.6/5
MakelaarVastgoed vanafType vastgoedLocatieOnze meningAanbod
Escaut
Escaut
⭐️ 5 / 5Favoriet
169 500 € Hypermoderne studio's en appartementenHistorisch centrum van BrusselDynamiek tussen wonen, werken en ontspannen
Duurzame en kwalitatieve oplossing
Uitbreiding van de buurt, dus aanzienlijk potentieel voor toegevoegde waarde
Meer informatieFavoriet
U flats
U flats
⭐️ 4,9 / 5Veiligste aanbod
157 725 €Appart'Hotel met moderne architectuurTen noordoosten van het centrum van BrusselVeiligste project zonder onverwachte uitgaven
Populaire locatie 100% belastingvrij
Gegarandeerd vast maandelijks inkomen
Meer informatieVeiligste aanbod
Triniti
Triniti
⭐️ 4,8 / 5Goedkoopste aanbod
143 850 €Appart'Hotel met moderne architectuurTen noordoosten van het centrum van BrusselGoedkoopste, meest winstgevende en veilige investering
Zeer voordelig belastingstelsel
Fiscaal efficiënte aankoopstructuur
Meer informatieGoedkoopste aanbod
Trevi
Trevi
⭐️ 4,3 / 5
157 500 €Huizen en appartementenOveral in BelgiëGrote selectie voor een stabiele investering
Gegarandeerd rendement van 2%
Keuze van nieuwe of oude woning
Ga naar de website

Locustone
Locustone
⭐️ 4,2 / 5
300 000€Gebouwen, huizen en grondWallonië en BrusselAdviseur aankoop onroerend goed
Ruime keuze aan vastgoedtypes
Geen aanbiedingen direct zichtbaar op hun site
Ga naar de website
Buyerside
Buyerside
⭐️ 4,1 / 5
200 000€Gediversifieerde beleggingssectorenVoornamelijk in BrusselDe meest uitgebreide ondersteuningsdienst
Voor particulieren en professionals
Mogelijkheden buiten de markt
Ga naar de website
group 3 3
Immopreneur
⭐️ 3,6 / 5
Niet bekendHuizen, appartementen en flatsWalloniëDe beste oplossing om te investeren in Wallonië
Bruto rendement tot 11%
Gratis kennismakingsgesprek
Ga naar de website
Crédits et rachat de crédits : Projefi finance tous vos projets !
Projefi
⭐️ 3,2 / 5
Niet bekendOp aanvraag17 landen om in te investerenInternationale beleggingsmakelaar
Huurrendement van 4,2% per jaar
Geen aanbod direct zichtbaar op hun website
Ga naar de website
Club Immobilier
Club Immobilier
⭐️ 2,6 / 5
40 000€Huizen, appartementen, grond en villa'sWallonië, Brussel en VlaanderenPlatform gericht op het kopen van vastgoed
Een woning kopen tegen een aantrekkelijke prijs
Geen gespecialiseerde "investering"-diensten
Ga naar de website

Vastgoed blijft een zeer populair beleggingsgebied, met het voordeel dat het inflatiebestendig is. Het trekt daarom veel particulieren aan die extra inkomsten of vermogenswinst willen genereren. Maar hoe investeer je in vastgoed in België en wat is het meest rendabele type investering? Dat is wat wij u hier willen laten ontdekken met wat informatie en tips om van uw investering in vastgoed een succes te maken.

Top vastgoedprojecten in België

 1. Het vastgoedproject Escaut in Brussel
 2. Investeren in vastgoed met U-Flats
 3. Investeer in het Trinity hotelproject in Brussel
 4. Investeren in huurwoningen met Trevi
 5. Locustone: voor een vastgoedbelegging in Wallonië of Brussel

Het vastgoedproject Escaut in Brussel

Dit project biedt een investering in moderne en stijlvolle studio's en appartementen met één tot drie slaapkamers in een populaire wijk van Brussel. Het gebouw heeft een moderne architectuur en een hoogwaardige afwerking.

Escaut heeft ook een eigen verhuurbedrijf, waardoor u de gekochte flat snel kunt verhuren als investering in huurwoningen.

De potentiële meerwaarde is aanzienlijk dankzij de huidige uitbreiding van de wijk en de eigen binnentuin en andere voorzieningen.

De minimumprijs voor een studio-appartement in deze residentie bedraagt 169.500 euro.

Investeren in vastgoed met U-Flats

Met deze residentie kunt u een appartement-hotel met moderne architectuur kopen en erin investeren, bijzonder goed gelegen in Brussel tussen de NAVO en de luchthaven.

Een ervaren beheerder zorgt voor het huurbeheer van deze investeringen voor maximale zekerheid in termen van gegarandeerde inkomsten met een hoog rendement en geen onverwachte uitgaven.

Deze investering is een aankoop in erfpacht met een gunstig belastingregime zonder inkomstenbelasting, vastgoedbelasting en BTW-terugvordering. Investeringen beginnen vanaf €157.725 exclusief onkosten.

Investeer in het Trinity hotelproject in Brussel

Het vastgoedproject Trinity in Brussel is een appartementenhotel dat ook gelegen is in de zeer gewilde zone tussen de NAVO en de luchthaven van Brussel. Dit garandeert u een betrouwbare rentabiliteit met constante boekingen en een hoog rendement.

U kunt een of meer kamers of studio's kopen vanaf €143.850 in deze moderne residentie en tegelijkertijd profiteren van belastingvoordelen.

Investeren in huurwoningen met Trevi

De vastgoedgroep Trevi is aanwezig in heel België en maakt het mogelijk te investeren in nieuw of oud vastgoed in alle Belgische regio's.

Op hun website wordt een gegarandeerd rendement beloofd met persoonlijke ondersteuning gedurende uw hele project, door professionals die u helpen de beste investering voor uw situatie te vinden.

Het is mogelijk een investering in vastgoed te doen met een budget vanaf €157.500.

Trevi is een onafhankelijke vastgoedgroep met een stabiele financiële basis.

Locustone: voor een vastgoedbelegging in Wallonië of Brussel

Locustone is een vastgoed- en investeringsadviesbureau dat verschillende diensten aanbiedt aan investeerders en kopers in België. Zij gaan op zoek naar uw ideale huurwoning of woning en onderhandelen deze voor u tegen de beste voorwaarden.

Zij bieden onder meer vastgoedontwikkeling, investeringen in de huursector, de aankoop van een eigen woning en een makelaardij in vastgoed.

Locustone biedt geen objecten rechtstreeks te koop aan, maar biedt zijn diensten aan kopers en investeerders.

Wat is de beste huurbelegging?

Steeds meer particulieren overwegen een verhuurinvestering om een vast inkomen te genereren. Maar welk type huurbelegging is momenteel het meest rendabel? Hier is onze ranglijst:

 1. Klassieke huurbelegging: hierbij wordt een huis of appartement gekocht om te verhuren. In sommige gebieden kan dit type investering tot 10% rendement opleveren.
 2. Verhuurbelegging in tweede woning: hierbij wordt een woning in een toeristische locatie in België gekocht om deze op seizoen basis te verhuren. Hoewel het beheer complexer is, het rendement is hoger.
 3. Huurinvesteringen in verzorgingstehuizen of begeleid wonen: hiernaar is veel vraag nu de seniorenbevolking toeneemt.
 4. Investeringen in bedrijfspanden: dit betreft investeringen in commercieel vastgoed voor professionals, waaronder co-working spaces en andere kantoren in gebieden met een groot commercieel belang.
 5. Investeringen in studentenhuisvesting: Ten slotte is het voor studenten nog steeds moeilijk om huisvesting te vinden in de steden waar de grote universiteiten gevestigd zijn. De vraag is dan ook groot en hoewel deze investering riskant is, kan het rendement oplopen tot 10%.

Hoe bereken je het rendement van een huurinvestering?

Het rendement van een huurinvestering wordt berekend op basis van de verhouding tussen de kosten en de opbrengsten. De toe te passen formule is als volgt:

Rendement = jaarlijkse huur - onroerendgoedbelasting (aankoopprijs + aankoopkosten + binnen 5 jaar uit te voeren werkzaamheden)

Goed om weten

Een rendabele investering is aangetoond wanneer dit rendement hoger is dan 4%.

Let wel op dat hier de rentabiliteit van huurinvesteringen nauw samenhangt met de rentevoet. Hoe hoger de tarieven zijn, hoe hoger de winstgevendheid moet zijn.

Hoe kunt u investeren in vastgoed in België zonder aanbetaling?

Goed om weten

Vergeet echter niet dat een waarborgsom vaak vereist is, omdat deze gebruikt zal worden om notaris- en makelaarskosten te betalen of om de bank een garantie te verstrekken.

Natuurlijk zal het afsluiten van een hypothecaire lening het onroerend goed dat u gaat kopen verpanden. Het vereist ook een solide dossier met een hoge terugbetalingscapaciteit en een lage schuld.

Dit type lening is echter vooral interessant als u een pand koopt met het oog op winstgevendheid, omdat banken het over het algemeen gemakkelijk vinden om huurinvesteringen te financieren gezien de inkomsten die ze kunnen genereren.

Hoe kunt u investeren in vastgoed als u jong bent?

Het is niet nodig om te lang te wachten met investeren in vastgoed. Maar hoe kunt u goed beleggen als u jong bent?

Het eerste wat u moet doen is natuurlijk uw primaire woning kopen. Begin daarom zo snel mogelijk te sparen met een spaarrekening totdat u een deposito heeft dat overeenkomt met een paar maandsalarissen. Zodra u klaar bent en uw inkomen stabiel is, begint u met het kopen van een eigen huis en profiteert u van de huidige lage rente.

Als u niet de mogelijkheid of de middelen heeft om in uw eerste woning te investeren, kunt u ook kiezen voor verhuur. Zo kunt u investeren in een meer betaalbare woning, ook al voldoet deze niet aan uw behoeften of ligt deze in een andere stad.

In dat geval moet u er ook voor zorgen dat u investeert in een eenvoudig, gemakkelijk te beheren pand met weinig werk en een snelle doorverkoopmogelijkheid.

Waar investeren in vastgoed in België?

Zoals hierboven vermeld, zal de geografische zone waarin u in België belegt, bepalend zijn voor de rentabiliteit van uw belegging.

Bij de meest rendabele gemeenten in België voor dit soort investeringen vinden we natuurlijk de vastgoedinvesteringen in Brussel en meer in het bijzonder de gemeenten Oudergem, Sint-Agatha-Berchem en Sint-Lambrechts-Woluwe.

We moeten bepaalde gemeenten waar het vastgoed minder duur is vermijden, zoals Anderlecht of Sint-Jans-Molenbeek, die een negatief imago hebben.

De steden aan de rand van de Belgische hoofdstad zijn ook interessant, met Zaventem, Overijse of Tervuren voor huizen en Vilvoorde of Dilbeek voor appartementen.

Ten slotte zijn sommige steden in Waals-Brabant, zoals Rixensart en Waterloo, en steden in Henegouwen, zoals Braine-le-Comte, ook goede plaatsen om in vastgoed te investeren.

Hoe werkt een vastgoedbeleggingsfonds?

Als u niet geïnteresseerd bent in huurwoningen of niet de mogelijkheid heeft om in vastgoed te beleggen, zijn vastgoedbeleggingsfondsen een interessant alternatief. Dit zijn fondsen waarin u aandelen kunt kopen en die het kapitaal van verschillende beleggers bundelen om gezamenlijk in vastgoed te beleggen. Dit type beleggingsproduct biedt dus vele voordelen, waaronder:

 • Beleggingen gericht op meerdere geografische sectoren: de beheerders van vastgoedfondsen zijn voortdurend op zoek naar de beste kansen in België maar ook in de rest van de wereld, waardoor de risico's gediversifieerd kunnen worden.
 • De correlatie tussen vastgoed en rente: als de rente stijgt, drijft dat de huurprijzen op en als ze dalen is dat een voordeel voor mensen die willen kopen. In beide gevallen kan het fonds kansen grijpen.
 • Beheer door professionals: een laatste voordeel van vastgoedfondsen is dat ze worden beheerd door professionals die het fonds actief beheren door dagelijks de aandelen te selecteren waaruit het fonds zal bestaan. Dus u hoeft zich nergens zorgen over te maken.

Hoe kunt u investeren in participatief vastgoed?

Een andere actuele trend in de wereld van de vastgoedinvesteringen is die van het participerend vastgoed. Dit is een soort crowdlending waarbij particulieren met hun spaargeld een project kunnen financieren door te investeren in de vorm van een lening waarvan zij de winst ontvangen.

Uiteraard worden de meeste projecten die met participatieve financiering worden gefinancierd, nog steeds voor ten minste de helft door banken gefinancierd. De financiering van grootschalige projecten vereist echter een aanzienlijke hoeveelheid eigen vermogen van de ontwikkelaar, en dit is waar participatieve vastgoedfinanciering van pas komt.

Het rendement en dus de rente die investeerders in participatieve vastgoedfinanciering kunnen ontvangen, is soms aantrekkelijk met een gemiddelde van 5%. Men mag echter niet vergeten dat hoe hoger de rentevoet, hoe hoger het risico.

Waarom investeren in papieren vastgoed?

Beursgenoteerd vastgoed, ook bekend als "papieren vastgoed", wordt steeds populairder en biedt veel voordelen ten opzichte van een traditionele vastgoedbelegging. Dit zijn de verschillende redenen om dit soort investeringen te doen:

 • Lage rente: aangezien de rente sinds kort een historisch dieptepunt heeft bereikt, is de kans groot dat deze weer zal stijgen.
 • Meer en meer nieuwe panden: aangezien steeds meer beleggers in vastgoed investeren, neemt het aantal panden over de hele wereld toe, vooral in enkele zeer dynamische segmenten zoals appartementen.
 • Minder risico: in tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, houdt een directe investering in vastgoed wel degelijk risico's in. Deze risico's kunnen betrekking hebben op de moeilijkheid om het gekochte goed te verhuren, maar ook op een mogelijke waardedaling ervan. Een ander risico is het gebrek aan diversificatie, aangezien de meeste beleggers in fysiek vastgoed slechts één of twee eigendommen bezitten. Ten slotte is ook het liquiditeitsrisico belangrijk, aangezien de kosten hoog zijn, zowel bij aankoop als bij verkoop.
 • Verschillende beursgenoteerde ondernemingen in België: op de Beurs van Brussel zijn er momenteel meer dan 17 gereglementeerde vastgoedondernemingen met zeer goede dividenden. Het rendement van deze aandelen varieert doorgaans tussen 2,2% en meer dan 3%, afhankelijk van de sector. Deze GVV's hebben ook het voordeel van een sterke diversificatie.
 • Verschillende sectoren en doelstellingen: GVV's kunnen van verschillende types zijn: GVV's die zich richten op woningen, GVV's die zich richten op studentenwoningen, GVV's die zich richten op commercieel vastgoed en kantoren of zelfs op vastgoed voor dienstwoningen.
 • Professioneel beheer: GVV's worden beheerd door vastgoedprofessionals, dus de belegger hoeft nergens voor te zorgen, zelfs niet voor de administratieve formaliteiten.
 • Lage investeringen: het laatste voordeel van HSR is dat het weinig kapitaal vereist. Het is een belegging die voor het grootste aantal mensen toegankelijk is en waarmee u uw portefeuille in de loop der tijd kunt uitbreiden.

Hoe worden huurinkomsten in België belast?

Het spreekt vanzelf dat beleggers in huurwoningen de inkomsten uit deze activiteit moeten aangeven. De toepasselijke belasting is echter afhankelijk van het doel van het pand en het gebruik ervan door de huurder. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen particulier gebruik, professioneel gebruik en gemengd gebruik.

 • Voor woningen: als de woning uitsluitend voor particuliere bewoning wordt gebruikt, moet de eigenaar het kadastrale inkomen aangeven en niet de ontvangen huur. Dit inkomen wordt geïndexeerd en verhoogd met 40% en vervolgens opgeteld bij het overige inkomen. Als de woning gemeubileerd wordt verhuurd, moeten de inkomsten uit roerende goederen worden toegevoegd.
 • Voor vastgoed dat voor beroepsdoeleinden wordt gebruikt: als uw eigendom voor beroepsdoeleinden wordt verhuurd, moeten de kadastrale inkomsten en het bedrag van de ontvangen brutohuur worden aangegeven. De belasting wordt toegepast op de brutohuur minus het forfaitaire bedrag van 40%, dat niet hoger mag zijn dan ⅔ van het kadastraal inkomen vermenigvuldigd met een jaarlijks vastgestelde coëfficiënt.
 • Voor eigendommen die gedeeltelijk voor huisvesting en gedeeltelijk voor een beroepsactiviteit worden bestemd: als de huurder van het goed een deel ervan voor zijn beroepsactiviteit gebruikt, moeten beide functies in de huurovereenkomst worden onderscheiden. De hierboven uiteengezette regels worden toegepast volgens het deel van het vastgoed dat voor elk gebruik bestemd is.

Hoe kunt u investeren in vastgoed in het buitenland?

Investeren in vastgoed in België is een uitstekende manier om een interessante investering te doen en extra inkomsten te genereren, maar het is ook mogelijk om in het buitenland te investeren.

U kunt besluiten een pand in een ander land te kopen om het te verhuren en winst te maken. De financiering van deze aankoop kan gebeuren bij een Belgische bank, maar in de meeste gevallen zal een hypotheek voor vastgoed buiten België nodig zijn. U kunt ook een hypotheek nemen bij een buitenlandse bank.

Maar voordat u investeert in vastgoed in het buitenland, moet u zich informeren over het belastingstelsel en vooral of u wel of niet vermogensbelasting moet betalen bij de verkoop.

Een andere vraag die moet worden gesteld bij het investeren in vastgoed in het buitenland is de overdracht van het vastgoed in geval van overlijden. Gaat het naar uw nabestaanden of moet u successierechten betalen en hoeveel?

Dus voordat u besluit te investeren in vastgoed in het buitenland, moet u zich goed laten informeren om toekomstige problemen te voorkomen.

Onze 10 tips om te beginnen met investeren in vastgoed in België

 1. Zet niet alles in op het rendement: het nettorendement van uw vastgoedinvestering mag niet het enige element zijn waarmee u rekening houdt en het is wenselijk ook de risico's te kennen.
 2. Vertrouw op uw emoties: een woning kopen moet ook voortkomen uit een gevoel van liefde. Koop dus alleen een woning die u echt mooi vindt en waar u zelf in zou kunnen wonen.
 3. Koop in het juiste gebied: het is essentieel om het juiste geografische gebied te kiezen waarin u wilt investeren door de omgeving, de vraag en de huur te beoordelen.
 4. Controleer de energieprestatie van de woning: het E-peil van een woning, dat de energieprestatie van de woning en de vaste installaties weergeeft, zou laag moeten zijn vanwege de recente aanscherping van de normen op dit gebied. Zonder dit zult u de kosten van het werk moeten inschatten.
 5. Controleer de bezetting van het gebouw: in het geval van een investering in een appartement verdient het de voorkeur dat het gebouw voor ten minste 50% door de eigenaar wordt bewoond en niet alleen door huurders. Dit zal ervoor zorgen dat het gebouw goed wordt onderhouden.
 6. De kwaliteit van de woning controleren: uiteraard zijn de kwaliteit van de constructie, de ouderdom en de algemene staat ervan zeer belangrijke elementen om rekening mee te houden, vooral bij het beoordelen van de omvang van eventuele werkzaamheden.
 7. Denk na over het kiezen van uw huurders: idealiter kiest u een woning die voldoet aan een brede doelgroep waar veel vraag naar is, zoals alleenstaanden of jonge stellen.
 8. Leningaanbiedingen vergelijken: wanneer de rentevoeten momenteel het laagst zijn, verdient het de voorkeur een nauwkeurige vergelijking te maken van de verschillende aanbiedingen voor vastgoedleningen op de markt om de beste financiering te vinden.
 9. Stel uw huurovereenkomst zorgvuldig op: hoewel het vrij eenvoudig is om standaardcontracten op internet te vinden, kunt u uw zekerheid het beste waarborgen door een juridisch solide contract te laten opstellen door een professional.
 10. Streef naar de lange termijn: Houd er ten slotte rekening mee dat een vastgoedbelegging een lange termijn belegging is. Normaal stijgt uw eigendom elk jaar in waarde. Het is dus zaak het juiste moment van verkoop af te wachten om een meerwaarde te realiseren. Het is deze meerwaarde die het grootste deel van het rendement van uw investering uitmaakt.

Al onze gidsen over beleggen in België

Stel een vraag, Een expert zal antwoord geven
Uw naam is verplicht
De inhoud van de reactie is vereist.