Wat zijn de beste motorverzekeringen in België in 2023 ?

We zijn vertrouwd :
We zijn vertrouwd : 4.6/5
[[translations.insurance]][[translations.annualPrice]][[translations.caracteristics]][[translations.review]][[translations.devis]]
item.logo | safe_img(item.insurance, 130)
item.insurance[[item.selectionText]]
item.calculatedPrice | number_format[[translations.currency]][[translations.notDisplayed]]
[[translations.unknown]]
[[translations.rating]] : item.rating | stars
[[translations.options]] :
item.options
item.reviewtranslations.devis
[[translations.Column5With]]
[[translations.sponsor1]]

[[translations.noLink]][[item.selectionText]]

Goed om weten

Pas de résultats disponibles

Een motorverzekering is verplicht in België, zodra u een tweewieler bezit. Het dekt het voertuig en de schade die het bij een ongeval aan anderen kan veroorzaken. Wat voor soort dekking wordt aangeboden? Wat is de gemiddelde prijs van een motorverzekering? Hoe kiest u? Al onze adviezen!

Top motorverzekeringen

 1. AXA Motorverzekering: motorverzekering tot 75% korting met een autoverzekering
 2. AG Motorverzekering: de motorverzekering met veel mogelijkheden
 3. Federale Motorverzekering: de verzekering met aantrekkelijke kortingen voor goede bestuurders
 4. DVV Verzekeringen motorverzekering: de verzekering die u beschermt, ook als u een ongeluk krijgt
 5. Belfius Motorfietsverzekering: eenvoudige en transparante formules

AXA Motorverzekering: motorverzekering tot 75% korting met een autoverzekering

De verzekeringsmaatschappij AXA is natuurlijk een van de bekendste in Europa en in België en biedt verzekeringen aan die aangepast zijn aan de tweewielers, waaronder een zeer goede motorverzekering.

Deze motorverzekering is beschikbaar in drie basisdekkingen en kan worden aangevuld met drie verschillende opties. Dankzij deze verzekering kunt u profiteren van een korting tot 75% op uw motorverzekering als u ook uw auto verzekert. Een 24-uurs hulpdienst is eveneens inbegrepen in geval van pech of ongeval in België.

AXA Motorverzekering omvat wettelijke aansprakelijkheid, bestuurdersveiligheid, rechtsbescherming, motorbijstand, mini omnium of groot omnium.

 • Een vermindering volgens het profiel en indien andere voertuigen verzekerd zijn
 • 24 uur per dag hulp bij een ongeval of pech in België
 • Interessante extra opties.
 • Geen verzekering voor 50cc motoren

AG Motorverzekering: de motorverzekering met veel mogelijkheden

De verzekeraar AG Insurance biedt zijn Belgische klanten ook talrijke pakketten motorverzekeringen aan die ook de uitrusting en accessoires van motorrijders dekken.

De verzekeraar staat geen online inschrijving toe, maar maakt alleen gebruik van makelaars voor zijn contracten. Het zijn deze makelaars die u een offerte geven voor uw motorverzekering.

Men mag echter niet vergeten dat het motorverzekeringscontract van AG Insurance een klassieke verzekering is die u, anderen en uw motor en uitrusting beschermt met burgerlijke aansprakelijkheid, Omniumverzekering, bestuurdersbeveiliging, rechtsbescherming en bijstand.

 • Complete omniumformules
 • Bijstand in België
 • Een vervangingsvoertuig met de basisformule
 • Talrijke en complexe aanbiedingen

Federale Motorverzekering: de verzekering met aantrekkelijke kortingen voor goede bestuurders

De motorverzekering van Fédérale Assurances bestaat uit twee verschillende formules, waarvan de ene wel en de andere geen wettelijke bescherming biedt.

Een van de bijzonderheden van deze verzekering is dat een bonus-malus lager dan 6 u een korting van 50% op uw premie oplevert. Deze korting kan zelfs oplopen tot 80% als u ouder bent dan 30 jaar.

Om u in te schrijven of bijkomende informatie te bekomen over de Federale Motorfietsverzekering, kan u telefonisch of per e-mail contact opnemen met een adviseur.

 • Volledige rechtsbescherming
 • Zeer aantrekkelijke kortingen afhankelijk van de bonus
 • Slechts twee formules

DVV Verzekeringen motorverzekering: de verzekering die u beschermt, ook als u een ongeluk krijgt

De verzekeringsgroep DVV behoort bovendien tot de top 5 van beste motorverzekeraars in België dankzij verschillende bijzonder voordelige pakketten.

De motorverzekeringscontracten omvatten bescherming tegen de financiële gevolgen van een onrechtmatig ongeval, rechtsbescherming, dekking van lichamelijk letsel en optionele bijstand.

Als u er ook voor kiest om uw auto bij DVV te verzekeren, kunt u profiteren van een korting op uw premie en is het mogelijk om deze verzekering te combineren met een letselschadedekking.

 • Bescherming tegen de financiële gevolgen van een onrechtmatig ongeval.
 • Een korting voor auto+motorverzekering
 • Interessante extra opties
 • Geen online simulatie

Belfius Motorfietsverzekering: eenvoudige en transparante formules

Belfius biedt ten slotte een motorverzekering aan die ook in België zeer interessant is, met twee verschillende formules, de ene voor bromfietsen en de andere voor motoren. Deze twee contracten zijn niet erg flexibel omdat ze geen opties bieden maar duidelijke en transparante alles-in-één pakketten.

Een van de sterke punten van deze motorverzekering is dat u kunt profiteren van een verlaging van uw aansprakelijkheidspremie, afhankelijk van uw leeftijd.

De Belfius motorverzekering omvat ook bijstand in België bij een ongeval.

Online inschrijven is echter niet mogelijk, maar u kunt wel een afspraak maken met een adviseur per telefoon, post, e-mail of door een bezoek te brengen aan een van de vestigingen van de groep.

 • Een korting van 40 tot 60% op wettelijke aansprakelijkheid, afhankelijk van de leeftijd
 • Een eenvoudige maar volledige en transparante formule
 • Beperkte dekking voor motoren tot 50cc

Is een motorverzekering verplicht in België?

Ja, een motorverzekering (voor een gemotoriseerde tweewieler) is verplicht in België. Om in België een motor te kopen en op de openbare weg te rijden, hebt u een motorrijbewijs en een motorverzekering nodig.

De verplichte motorverzekering in België is een aansprakelijkheidsverzekering (BA) voor motoren: zij dekt de materiële en lichamelijke schade die u en uw motor aan een derde toebrengen bij een ongeval waarvoor u verantwoordelijk bent. De motorverzekering in België beschermt ook uw passagier en andere weggebruikers.

Pas op, als u zonder motorverzekering rijdt, riskeert u:

 • Een zware boete te krijgen
 • Dat uw motorfiets in beslag wordt genomen door de autoriteiten
 • De schade zelf te betalen.

Hoe krijg ik een motorverzekering offerte?

Om een onlinemotorverzekering simulatie uit te voeren moet u bepaalde criteria invullen:

 • Het merk van uw motor
 • De motorinhoud van uw motor: voor een motorverzekering van 125cc, voor een motorverzekering van 50cc of voor een motorverzekering van 300cc zal de prijs niet dezelfde zijn.
 • Het brandstoftype van uw motor
 • Of u ooit verzekerd bent geweest voor uw motor en/of schade heeft geleden tijdens het gebruik ervan
 • Algemene informatie over u.

Zodra u de motorverzekering offerte heeft ingevuld, wordt een vergelijking van motorverzekeringen in België weergegeven: de goedkoopste motorverzekering, de gewenste dekkingen in lijn met uw budget, enz.

Goed om weten

U kunt een motorverzekering offerte maken op onze motorverzekeringvergelijker bovenaan deze pagina.

Welke dekking moet ik kiezen voor mijn motorverzekering?

De verplichte motorverzekering dekt alleen de BA van de bestuurder. De andere waarborgen die bestaan voor de motorverzekering in België zijn facultatief, maar kunnen u beschermen bij een ongeval.

De basisgaranties van een motorverzekering

De basismotorverzekering in België is een BA-verzekering. Het dekt uw BA bij een door u en uw motor veroorzaakt ongeval voor eventuele schade aan derden.

Goed om weten

De basismotorverzekering dekt ook de BA van uw passagier als deze betrokken is bij een ongeval met uw motor.

Aanvullende motorverzekering

Naast de basisdekking van de BA-motorverzekering kunt, u een aanvullende dekking afsluiten om uzelf en uw motor te beschermen. Er zijn verschillende soorten aanvullende motorverzekeringen.

 • Motorrijder verzekering: naast de aansprakelijkheidsverzekering voor motoren beschermt de bestuurdersverzekering u bij een ongeval met uw motor. Het dekt u als u bijvoorbeeld niet meer kunt werken.
 • Rechtsbijstandverzekering: deze dekt uw kosten als u wordt vervolgd voor uw motorongeluk. U kunt het bijvoorbeeld nodig hebben bij een vluchtmisdrijf.
 • Omniumverzekering motorfiets: deze dekt over het algemeen uw motorfiets in geval van brand of diefstal. Sommige motorverzekeringen kunnen het mini omnium uitbreiden met andere aanvullende dekkingen:
  • Schade veroorzaakt door botsingen met dieren
  • Schade veroorzaakt door natuurrampen
  • Glasbreuk voor koplampen, spiegels, enz.
 • Volledige omnium-motorverzekering: deze dekt over het algemeen uw motor voor alle schade die u aan uw tweewieler hebt toegebracht. In sommige gevallen kan het volledige omnium zelfs uw motoruitrusting dekken, zoals uw helm, jas en andere.

Een goede motorverzekering hangt af van uw criteria: is een BA-motorverzekering voldoende voor u, wilt u andere garanties zoals financiële dekking van uw motor in geval van brand, diefstal, enz. Om u te helpen de beste motorverzekering in België te vinden, kunt u een motorverzekering simulatie uitvoeren met alle dekkingen die u verkiest op onze motorverzekeringvergelijker beschikbaar bovenaan deze pagina.

Let op

U moet weten dat veel verzekeraars uitsluitingen opnemen in hun motorverzekeringscontracten: u bent bijvoorbeeld niet gedekt bij een ongeval als u onder invloed van alcohol rijdt.

Wat is de prijs van een 125-motorverzekering?

wat kost een motorverzekering? De berekening van de prijs van een 125cc motorverzekering in België hangt af van verschillende factoren die hetzelfde zijn als voor het maken van een online 125cc motorverzekering offerte:

 • Uw type motor: brandstof, merk
 • De waarde van uw motor
 • Uw profiel: uw leeftijd, uw woonplaats, het jaar waarin u uw rijbewijs hebt behaald
 • De hoeveelheid overschot die u wilt.

Hier is een vergelijkende tabel van gemiddelde prijzen voor 125 motorverzekeringen:

VerzekeraarsGemiddelde prijs/ jaar
Corona Direct motorverzekering€200
Yuzzu motorverzekering€200
Ethias motorverzekeringTussen €300 en €350
Baloise motorverzekeringTussen €300 en €550
Gemiddelde prijs van een motorverzekering 125 in België

Goed om weten

U kunt van een premieverlaging profiteren als u een autoverzekering in combinatie met een motorverzekering afsluit en/of als u een rijhulpsysteem voor uw motor gebruikt.

Wat is de prijs van een 50cc motorverzekering?

50cc motorfietsen zijn eigenlijk scooters of brommers die klein van formaat zijn.

De prijs van een 50cc motorverzekering in België zal niet dezelfde zijn als de prijs van een 125cc motorverzekering of de prijs van een 500cc motorverzekering. Met een kleinere cilinderinhoud zal een 50cc motorverzekering goedkoper zijn.

Hier is een vergelijkingstabel van 50cc motorverzekering prijzen:

VerzekeraarsGemiddelde prijs/ jaar
Motorverzekering Corona Direct€100
Motorverzekering Yuzzu€140
Motorverzekering Ethias€140
Gemiddelde prijs van een 50cc motorverzekering in België

Hoe kiest u een motorverzekering voor jonge bestuurders?

Je wordt beschouwd als een jonge motorrijder als:

 • U minder dan 3 jaar een motorrijbewijs heeft;
 • U jonger bent dan 26 jaar (hoewel u meer dan 3 jaar een rijbewijs heeft).

125 motorverzekering voor een jonge bestuurder kan snel erg duur worden. Verzekeringsmaatschappijen willen motorfietsen van jonge bestuurders meestal niet verzekeren, of de prijs van de verzekering is te hoog voor het budget van een jonge bestuurder.

Om uw jonge rijder motorverzekering correct te kiezen kunt u enkele tips volgen:

 • Een motor hebben met een maximale cilinderinhoud van 125 cc: hoe kleiner de cilinderinhoud, hoe lager de premies voor uw motorverzekering.
 • Kies de meest elementaire garanties voor de motorverzekering: BA (verplicht), bestuurdersverzekering en rechtsbijstandverzekering. Andere aanvullende dekking kan u veel meer kosten.
 • U kunt motorrijcursussen volgen, sommige verzekeraars gaan dan akkoord met een lagere premie voor uw jonge bestuurder motorverzekering.
 • Als u uw motorverzekering afsluit bij dezelfde verzekeringsmaatschappij als uw ouders heeft u meer kans dat de prijs van uw 125 motorverzekering daalt.

Hier is een vergelijking van de gemiddelde prijs van een jonge bestuurder motorverzekering voor een 125cc of minder, afhankelijk van de leeftijd:

Leeftijd van de jonge motorrijderMotorverzekering prijs BA jonge bestuurderVerzekeringsprijs BA + rechtsbescherming + bestuurdersverzekering
18-25 jaarTussen 500€ en 600€/jaarTussen 600€ en 700 €/jaar
26-29 jaarTussen 200€ en 300€/jaarTussen 350€ en 400 €/jaar
Prijzen van de motorverzekering voor jonge bestuurders in België

Met onze motorverzekeringvergelijker kunt u de prijzen van 50 en 125 cc motorverzekeringen voor jonge bestuurders vergelijken om zo de goedkoopste voor uw budget te kiezen met een dekking die bij u past.

Goed om weten

Als u niet genoeg kapitaal hebt om een motor te kopen, is het mogelijk om er een te krijgen met een banklening. Wij hebben de beste motorleningen en tarieven in België voor u vergeleken.

Kun je auto- en motorverzekering combineren?

Bezit u een auto en een motor en wilt u beide tegelijk verzekeren? U kunt kiezen voor een gecombineerde auto- en motorverzekering om uw motor en auto in België te verzekeren, dat heeft enkele voordelen:

 • U betaalt minder voor uw motorverzekering, de premies zijn veel lager als u kiest voor een motorautoverzekering.
 • U betaalt ook minder voor uw autoverzekering.

Met onze motorautovergelijker kunt u een vergelijking maken van prijzen en garanties van auto- en motorverzekeringen in België. Zo kunt u de prijs zien van de motorverzekering zonder de autoverzekering, maar ook de prijs van de gecombineerde auto- en motorverzekering.

Welke verzekering voor een oldtimer motor?

Met een motorverzekering, ook wel oldtimer motorverzekering, vintage motorverzekering of vintage motorverzekering genoemd, kunt u uw motor die ouder is dan 25 jaar verzekeren. De antieke motorverzekering in België heeft enkele specifieke kenmerken:

 • Het is minder duur dan een klassieke motorverzekering.
 • Het is moeilijk om een volledige "bijstandsgarantie" te vinden bij een oldtimer motorverzekering omdat het pechrisico van oldtimer motoren te hoog is voor de verzekeraars.
 • Het is ook moeilijk om een garantie tegen diefstal of een omnium garantie te vinden voor uw oldtimer motorverzekering gezien de waarde van uw motorfiets die zeer belangrijk kan zijn vanwege zijn oudheid.

Let op

Het is waar dat een oldtimer motorverzekering in België minder duur is dan een klassieke motorverzekering, maar dat komt door de vele garanties die bij dit type contract zijn uitgesloten en ook door het aantal kilometers dat veel minder belangrijk is.

Om de meest geschikte oldtimer motorverzekering voor u te vinden, gebruikt u onze motorverzekering vergelijkingstool en selecteert u de gewenste dekking. In ieder geval adviseren wij u voor een oldtimer motorverzekering een verzekering te nemen die zowel uw BA (verplicht) als de wettelijke bescherming dekt.

Hoe werkt een tijdelijke motorverzekering?

Met een tijdelijke motorverzekering, ook wel groene motorverzekering genoemd, is het mogelijk om een motorverzekering af te sluiten die uw voertuig voor een week, een maand of een seizoen beschermt.

De seizoensgebonden motorverzekering of maandelijkse motorverzekering wordt voornamelijk gebruikt door motorverkopers of dealers om hun motorfietsen naar het buitenland te exporteren.

Een tijdelijke motorverzekering moet worden afgesloten als een motor die België verlaat een tijdelijke plaat heeft met een bepaalde geldigheid voor de export. De tijdelijke verzekering geldt voor de duur van de geldigheid van de tijdelijke kentekenplaat van de motor.

Als bewijs van de duur van de tijdelijke verzekering geeft de verzekeraar een groene kaart voor de motor. Deze groene kaart bevestigt de geldigheid van de tijdelijke motorverzekering voor de duur van de geldigheid van de tijdelijke plaat: uw motor is dus verzekerd voor de duur van zijn doorreis en alleen voor die duur.

Let op

Houd er rekening mee dat tijdelijke motorverzekeringen niet gemakkelijk verkrijgbaar zijn in België.

Hoe verzekert u uw enduromotor?

Enduromotoren zijn off-road motoren (motorcross) die ook zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Een Enduro-motorverzekering zal daarom niet hetzelfde kosten als een conventionele motorverzekering vanwege het andere gebruik van de motor.

Goed om weten

Let op: u moet in ieder geval een BA-motorverzekering afsluiten omdat enduromotoren goedgekeurd zijn voor de openbare weg, in tegenstelling tot motorcrossmotoren.

Motorcross rijden met een enduromotor is een riskante aangelegenheid, dus moet u zich goed verzekeren volgens uw dekkingsbehoeften:

 • Als u uw enduromotor niet vaak gebruikt, alleen voor incidentele ritten en niet voor wedstrijden, dan kunt u de voorkeur geven aan een klassieke enduromotorverzekering die alleen uw BA dekt en ook u als bestuurder.
 • Als u daarentegen wedstrijden rijdt of uw enduro regelmatig gebruikt, kunt u naast de BA ook een uitgebreide enduromotorverzekering overwegen voor eventuele ongevallen en schade.

U moet weten dat de prijs van een enduromotorverzekering kan variëren tot het dubbele, afhankelijk van uw keuze van dekking.

Moet een motor zonder rijbewijs verzekerd worden?

Om bepaalde motorfietsen in België te besturen, hebt u geen rijbewijs nodig, met name voor motorfietsen met een cilinderinhoud van minder dan 50 cc en een snelheid van maximaal 25 km/u.

In dit geval is een motorverzekering zonder rijbewijs nog steeds verplicht om uw wettelijke aansprakelijkheid te dekken, want, hoewel hij een kleine motorinhoud heeft, blijft een motor een motor.

Als de bestuurder geen rijbewijs heeft maar wel een motorfiets bezit, moet hij of zij een BA-motorverzekering afsluiten, ongeacht of de motorfiets rijbewijsvrij is of een cilinderinhoud heeft van 125 cc of meer. In dit geval willen verzekeringsmaatschappijen over het algemeen geen mensen zonder rijbewijs verzekeren.

Wat zijn de voorwaarden voor het verkrijgen van een vlootverzekering voor particulieren?

Als u een particulier bent die meerdere motoren bezit, kunt u kiezen voor een wagenparkverzekering voor particulieren, die u een aantal voordelen biedt, waaronder:

 • Uw motoren zijn verzekerd onder hetzelfde motorverzekeringscontract;
 • Lagere verzekeringskosten dankzij een korting voor meerdere motoren die bij dezelfde verzekeraar zijn verzekerd;
 • Vereenvoudiging van uw verzekeringsbeheer;

Motorvlootverzekering is vaak de voorkeur voor professionals. Om in aanmerking te komen voor een wagenparkverzekering voor particulieren, moet u aan enkele voorwaarden voldoen (die per verzekeraar kunnen verschillen):

 • Een bepaald aantal schadevrije jaren rechtvaardigen (voor sommige verzekeraars);
 • Een voertuig hebben dat al verzekerd is
 • Een bepaald aantal motoren hebben (minstens 3);
 • Deze motoren dekken voor maximaal 2 bestuurders.

Goed om weten

Motorvlootverzekering voor particulieren is vooral populair bij eigenaren van oldtimer motoren om de kosten van het verzekeren van al hun motoren te drukken.

Hoe kunt u uw motorverzekering in België opzeggen?

Hier zijn enkele voorwaarden waaraan u moet voldoen om uw motorverzekering in België correct op te zeggen:

 • U kunt uw motorverzekering niet opzeggen tijdens het eerste jaar van het contract, na dit minimumjaar kunt u uw contract opzeggen;
 • Er is een opzegtermijn voor het opzeggen van uw motorverzekering: dit moet 3 maanden voor de vervaldatum van uw contract gebeuren, anders wordt deze automatisch verlengd.

Mocht u uw motorverzekering sneller willen opzeggen, dan zijn er nog andere mogelijkheden om op te zeggen.

 • Na ondertekening van een contract heeft u 14 dagen de tijd om het te annuleren.
 • U kunt uw motorverzekering opzeggen als uw verzekeraar u een verhoging van uw premies meldt.
 • U kunt een motorverzekering opzeggen door uw motor te verkopen en uw kenteken af te schrijven.

Om uw motorverzekering op te zeggen moet u een motoropzeggingsbrief sturen die deze gegevens moet bevatten:

 • Uw volledige naam
 • Uw huisadres
 • Het contractnummer van uw motorverzekering
 • De naam van uw polis en de vervaldatum
 • Uw handtekening.

Al onze gidsen over motorverzekeringen in België

Stel een vraag, Een expert zal antwoord geven
Uw naam is verplicht
De inhoud van de reactie is vereist.