Wat is de beste mutualiteit in België? Vergelijking 2023

We zijn vertrouwd :
We zijn vertrouwd : 4.6/5
VerzekeringMaandelijkse premieDekkinOnze meningAanbiedingen
Partenamut BE NE
PartenamutOns favoriet
11,25€
Beste prijs/kwaliteitverhouding. Aanbod met de meest uitgebreide dekking. Zeer goede klantenservice, duidelijke en nauwkeurige website. Deze mutualiteit verstrekt vergoedingen uit de verplichte verzekering en biedt verschillende aanvullende verzekeringen aan (hospitalisatie, tandheelkunde en ambulant).Offerte Ons favoriet
La Mutualité Neutre
Neutrale Mutualiteit
9,50€Zeer interessant aanbod, met een uitstekende dekking voor de meeste behandelingen (behalve tandheelkundige). Duidelijke website, prijzen zijn goed aangegeven, geen onaangename verrassingen.Bij een vestiging
Mutualia
Mutualia
11,90€Deze onderlinge waarborgmaatschappij biedt een goede ziekenhuisverzekering, maar de dekking voor tandheelkunde en oog zorg is beperkt.Bij een vestiging
Liberale Mutualiteit
Liberale Mutualiteit
12,10€Laagste prijs. Deze mutualiteit biedt een groot aantal voordelen, met een duidelijke en intuïtieve website. Er zijn echter niet veel filialen in België.Bij een vestiging
rectangle 9 6
Socialistische Mutualiteit van Brabant
12,15€Deze onderlinge verzekeringsmaatschappij biedt een van de beste ziekenhuis- en tandartsverzekeringen, voor een zeer betaalbare prijs. De website is intuïtief. De wachttijd aan de telefoon kan echter lang zijn en de agentschappen zijn vooral geconcentreerd rond Brussel. Bij een vestiging
Helan
Helan
14,10€Helan is het resultaat van een fusie tussen Partnena en OZ en biedt een relatief uitgebreid pakket. De website is duidelijk, maar u kunt uw premie niet berekenen zonder u te registreren. Bij een vestiging
Christelijke Mutualiteit
Christelijke Mutualiteit
14,25€Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Uitstekende dekking. Gratis semi-private en private hospitalisatieverzekering.Zeer goede klantenservice, veel kantoren, duidelijke en nauwkeurige website.Deze mutualiteit verstrekt vergoedingen uit de verplichte verzekering en biedt diverse aanvullende verzekeringen (hospitalisatie en tandheelkunde).Bij een vestiging
Dkv
DKV
39,86€Een van de beste zorgverzekeringen op de markt. DKV heeft een zeer intuïtieve website die u toegang geeft tot een persoonlijke klantenruimte. Daar kunt u gemakkelijk uw hospitalisatiekosten declareren en terugbetaald krijgen als u ze niet op uw Medi-Card hebt kunnen invullen.Bij een vestiging

De ziekenfondsverzekering, ook wel mutualiteit genoemd, maakt deel uit van het verplichte Belgische zorgstelsel. Het is essentieel als u de soms zeer dure medische kosten wilt beperken. Hoe kiest u uit alle beschikbare aanbiedingen de beste mutualiteit? In dit artikel vertelt hellosafe.be u alles wat u moet weten over ziekenfondsen: premieprijzen, vergoedingen van ziekenfondsen, aangeboden gezondheidsdekking, inschrijven of veranderen van ziekenfonds. Uitleg!

Top mutualiteit in België

 1. Partenamut: de vrije en onafhankelijke mutualiteit in België
 2. Neutrale Mutualiteit: een neutrale en onafhankelijke mutualiteit
 3. Mutualia: een mutualiteit die dicht bij haar verzekerden staat!
 4. Liberale Mutualiteit: voor een snelle vergoeding van ziektekosten
 5. Helan mutualiteit: voor uitstekende tandheelkundige zorg
 6. Christelijke Mutualiteit: de solidaire mutualiteit
 7. DKV: veel ziektekostenverzekeringen

Partenamut: de vrije en onafhankelijke mutualiteit in België

Partenamut is een Belgische mutualiteit met zetel in het Brusselse Gewest die drie pakketten aanbiedt met verschillende vergoedingsniveaus.

Alle pakketten bieden een vergoeding van 90€ voor een inschrijving in een sportclub. U kunt tot 600 euro per jaar vergoed krijgen voor een bril, tot 1.250 euro per jaar voor een kunstgebit en tot 1.250 euro per jaar voor een scaling.

Natuurlijk worden er ook andere ziektekosten gedekt en biedt Partenamut zelfs een geboortepremie voor elk kind.

De proeftijd bedraagt 6 maanden voor elke nieuwe aansluiting en onmiddellijk bij een ongeval voor een pasgeborene.

Voor verzoeken om aansluiting of terugbetaling kan men contact opnemen met Partenamut per telefoon of per post of door een fysiek filiaal te bezoeken.

 • Hoge vergoeding van tandheelkundige zorg
 • Drie formules volgens profiel
 • Specifieke voordelen voor diabetici
 • Een prijs die alleen toegankelijk is door contact op te nemen met een adviseur
 • Geen dekking van psychologische consulten

Neutrale Mutualiteit: een neutrale en onafhankelijke mutualiteit

Een van de specifieke kenmerken van deze Belgische mutualiteit is dat deze openstaat voor iedereen, ongeacht zijn of haar opvattingen, godsdienst of levenswijze.

Deze neutrale mutualiteit biedt drie soorten contracten, afhankelijk van het profiel, die elk 40 euro voor de inschrijving bij een sportclub en tot 180 euro voor psychologische consulten of 100 euro voor een bril dekken.

Dit ziekenfonds dekt ook een aantal andere gezondheidsdiensten en biedt met name een geboorteverzekering aan.

De kwalificatieperiode die de neutrale mutualiteit hanteert, bedraagt 6 maanden voor de meeste aandoeningen, 9 maanden voor zwangerschap en bevalling en 12 maanden voor verzekerden ouder dan 65 jaar. Er is geen wachttijd voor ongevallen.

Tot slot en om u aan te sluiten of een terugbetaling aan te vragen, kunt u telefonisch, per post of in het kantoor contact opnemen met de neutrale mutualiteit.

 • Duidelijke en transparante tarieven
 • Spaardiensten voor jongeren
 • Dekking van psychologische consulten
 • Geen tandartsdekking

Mutualia: een mutualiteit die dicht bij haar verzekerden staat

Naast de vele voordelen die Mutualia via haar aanvullende voordelen biedt, ligt de nadruk op nabijheid en service aan de leden.

In de drie aangeboden formules wordt met name 40 euro betaald voor het lidmaatschap van sportclubs, en ook tot 180 euro voor psychologische consulten en tot 100 euro voor brillen.

Ook andere ziektekosten worden gedekt en voor elk nieuw kind wordt een geboortetoelage betaald.

De proeftijd van Mutualia is nul voor ongevallen. Het is echter 6 maanden voor kwalen en 9 maanden voor zwangerschap en bevalling. Een wachttijd van 12 maanden moet in acht worden genomen voor leden ouder dan 65 jaar.

Claims kunnen online worden ingediend en het is mogelijk om contact op te nemen met Mutualia per telefoon, post, e-mail en in het kantoor.

 • Ondersteuning aangepast aan uw situatie
 • Een persoonlijke service
 • Verschillende formules
 • Een kwaliteitstoepassing MyMutualia
 • Complex gebruik voor senioren

Liberale Mutualiteit: voor een snelle vergoeding van ziektekosten!

De Liberale Mutualiteit zorgt voor een snelle terugbetaling van uw medische kosten. Door lid te worden krijgt u een persoonlijke aanpak en voordelen gedurende uw hele leven.

Deze mutualiteit dekt weliswaar geen brillen, psychologische consulten of sportabonnementen, maar wel gebitten en scaling en andere gezondheidszorg.

Het verzoek om terugbetaling gebeurt rechtstreeks online via een formulier. Het is ook mogelijk om contact op te nemen met de klantenservice per telefoon, e-mail, post of in een van de filialen in België.

De door Liberale Mutualiteit toegepaste wachttijden zijn 3 tot 6 maanden, afhankelijk van de formule.

 • Veel voordelen
 • Een sociale dienst en financiële steun
 • Goede dekking van tandheelkundige zorg
 • Zeer gedigitaliseerde onderlinge verzekering
 • Weinig fysieke filialen

Helan mutualiteit: voor uitstekende tandheelkundige zorg

De mutualiteit Helan heeft vele voordelen, zoals snelle terugbetalingsmogelijkheden, antwoorden en persoonlijke ondersteuning.

Dankzij het ziekenfonds kunt u profiteren van een terugbetaling van 25 euro op uw sportabonnement. Er wordt ook een pakket van 30 euro aangeboden naast de wettelijke vergoeding voor brillen en de mutualiteit dekt uw tandprothesen tot 50 tot 80%.

 • Een volledig aanbod
 • Een duidelijke website en applicatie
 • Transparante tarieven
 • Premie op offerte na inschrijving

Christelijke Mutualiteit: de solidaire mutualiteit

De Christelijke Mutualiteit biedt een voordelige mutualiteit met diensten die gebaseerd zijn op solidariteit. Zo draagt elke verzekerde bij tot de gezondheid van iedereen. De Christelijke Mutualiteit biedt dus een professionele dienstverlening die aan alle situaties is aangepast.

De groep biedt drie verschillende formules aan, die alle betrekking hebben op tandprothesen van hoge kwaliteit.

Natuurlijk dekt de Christelijke Mutualiteit ook vele andere gezondheidsdiensten.

De proefperiode voor deze onderlinge waarborgmaatschappij bedraagt 6 maanden vanaf de datum waarop de dekking ingaat. Deze termijn geldt echter niet voor ziekenhuisopnames en kosten ten gevolge van een ongeval.

De aanvraag voor dekking kan direct online worden gedaan op de website van de mutualiteit en het is mogelijk om contact op te nemen met de christelijke mutualiteit per telefoon, e-mail, post en rechtstreeks bij het agentschap.

 • Een solidaire mutualiteit
 • Uitkeringen voor personen jonger dan 18 jaar
 • Verschillende vestigingen in België
 • Een hoog percentage na 60 jaar
 • Tarieven op offerte na contact met een adviseur

DKV: veel ziektekostenverzekeringen

DKV is ook een van de beste zorgverzekeringen op de markt. DKV heeft een zeer intuïtieve website die u toegang geeft tot een persoonlijke klantomgeving. Daar kunt u gemakkelijk uw hospitalisatiekosten declareren en terugbetaald krijgen als u ze niet op uw Medi-Card heeft kunnen invullen.

Het biedt verschillende aanvullende ziekteverzekeringsformules, waaronder een tandartsverzekering en een hospitalisatieverzekering.

U kunt de DKV-mutualiteit bereiken per telefoon, e-mail, post of in het kantoor.

 • Een verscheidenheid aan aanvullende verzekeringen
 • Eenvoudige online inschrijving
 • Transparante tarieven
 • Relatief lange wachttijden

Wat is een mutualiteit?

In België wordt de verplichte gezondheidszorg geregeld door 3 organisaties:

 • de RSZ voor de inhouding van bijdragen op het loon
 • het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekteverzekering) dat uitkeringen verstrekt in geval van ziekte of ongeval.
 • de ziekenfondsen, die hoofdzakelijk de verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering beheren onder toezicht van het RIZIV.

Mutualiteiten zijn de organisaties die de medische kosten van hun leden geheel of gedeeltelijk vergoeden. Als u bijvoorbeeld naar een dokter gaat of medicijnen koopt bij een apotheek, dekt uw ziekenfonds een deel van deze kosten.

Goed om weten

Een mutualiteit is verplicht in België: u moet een van de bestaande maatschappijen kiezen en u daarbij aansluiten.

Er zijn 2 soorten mutualiteiten in België:

 • de particuliere mutualiteiten die zijn gegroepeerd in 5 nationale unies, zelf weer verdeeld in regionale afdelingen.
 • de openbare (en gratis) mutualiteiten: de HZIV (Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering).

Alle mutualiteiten bieden een verplichte basisdekking onder de naam verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering.

De particuliere mutualiteiten bieden ook aanvullende en optionele dekking, zoals een ziekenhuisverzekering of een tandartsverzekering.

Het HZIV biedt alleen een verplichte ziektekostenverzekering.

Let op

Houd er rekening mee dat een Belgisch ziekenfonds niet al uw medische kosten in het buitenland kan dekken: informeer bij uw ziekenfonds naar alle voorwaarden. Het beste is een reisverzekering af te sluiten voor het geval u gedekt moet zijn voor uw medische kosten in het buitenland.

Waarom zou ik toetreden tot een mutualiteit in België?

Het lidmaatschap van een mutualiteit is in België verplicht. Aansluiting bij een ziekenfonds is essentieel om de kosten van uw ziektekosten te drukken: u profiteert dan in ieder geval van de verplichte ziektekostenverzekering die de basiszorg dekt.

Wanneer u zich aansluit bij een mutualiteit, dekt deze:

 • de kosten van gezondheidsuitkeringen
 • uitkeringen als u niet kunt werken
 • uitkeringen in geval van zwangerschapsverlof

U moet zich inschrijven bij een mutualiteit voor uzelf als:

 • u gaat werken als zelfstandige, werknemer, met een arbeidsovereenkomst voor studenten, enz.
 • u ontvangt een werkloosheidsuitkering of een vervangingsinkomen.
 • u bent ouder dan 25 jaar

Goed om weten

Als u personen ten laste in uw huishouden hebt, zoals kinderen jonger dan 25 jaar of een niet-werkende partner, moet u hen inschrijven bij uw ziekenfonds.

Hoeveel kost een mutualiteit in België?

De kosten van het lidmaatschap van een particuliere mutualiteit variëren van 70 tot 160 euro per jaar.

Wanneer u zich aansluit bij een particuliere ziekenfondsverzekering, sluit u automatisch een aanvullende verzekering af naast de verplichte ziektekostenverzekering. De prijs van de bijdrage aan een particuliere mutualiteit hangt dus af van de door de mutualiteit aangeboden aanvullende verzekering en de andere optionele diensten. Om toegang te krijgen tot de verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering moet u bijdragen aan een ziekenfonds, aangezien de aanvullende verzekering verplicht is.

Het HZIV is een gratis ziekenfonds omdat het alleen de verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering aanbiedt en geen aanvullende verzekering. Als u niet wilt betalen voor een aanvullende verzekering, kunt u zich aansluiten bij het HZIV en krijgt u alleen de verplichte basisverzekering gratis.

Deskundig advies

De prijs van de bijdrage aan een mutualiteit kan lager zijn als u beschouwd wordt als iemand die een verhoogde interventie krijgt.

Als u bij een mutualiteit bent aangesloten, zijn uw gezinsleden ook aangesloten (kinderen, niet-werkende partner). In de meeste gevallen hoeft u geen hogere bijdrage te betalen of blijft de prijs van de bijdrage aan uw ziekenfonds zeer voordelig voor elke nabestaande.

Hoe schrijf ik me in bij een mutualiteit?

Aansluiting bij een ziekenfonds is verplicht, maar u kunt kiezen bij welke maatschappij u zich wilt aansluiten: de Belgische openbare ziekenfondsverzekering (HZIV) of een particuliere ziekenfondsverzekering.

De keuze van uw ziekenfonds hangt niet af van de verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering, die voor iedereen gelijk is. De keuze zal eerder afhangen van andere criteria:

 • u heeft een aanvullende verzekering nodig (zo niet kiest u voor de HZIV).
 • sommige ziektekostenverzekeringen zijn voor u belangrijker dan andere (hospitalisatieverzekering, tandartsverzekering, enz.)

Om u aan te melden bij de door u gekozen mutualiteit, kunt u:

 • zich inschrijven op de website van de mutualiteit
 • een inschrijvingsformulier per post sturen naar het hoofdkantoor van de mutualiteit
 • ga rechtstreeks naar een ziekenfonds.

Let op

Als u kinderen jonger dan 25 jaar of een niet-werkende partner hebt, moet u hen samen met u inschrijven, want zij kunnen zich niet individueel inschrijven en worden beschouwd als personen ten laste.

Geen paniek als uw behoeften na verloop van tijd veranderen wat betreft de vergoeding van uw zorg, u zult de mogelijkheid hebben om gemakkelijk van mutualiteit te veranderen.

Wat vergoeden onderlinge verzekeringsmaatschappijen?

De mutualiteiten vergoeden geheel of gedeeltelijk de kosten van bepaalde medische zorg:

 • raadplegingen bij een huisarts of specialist
 • bezoeken aan fysiotherapeuten en tandartsen
 • verpleegkundige zorg
 • tandverzorging
 • ziekenhuisopname
 • verblijf in een verpleeghuis
 • revalidatiezorg
 • bevalling
 • bepaalde medische apparatuur (prothese, implantaat, rolstoel, enz.)

De ziekenfondsen vergoeden ook geneesmiddelen (geheel of gedeeltelijk):

 • magistrale bereidingen
 • generieke geneesmiddelen en specialiteiten

De ziekenfondsen grijpen ook in door een uitkering aan te bieden in bepaalde gevallen van arbeidsongeschiktheid:

 • ziekte
 • een ongeluk
 • moederschap
 • handicap

Voor al deze behandelingen zijn de officieel vergoede tarieven voor alle ziekenfondsen gelijk. De vergoeding van andere medische zorg, zoals bijvoorbeeld orthodontie, hangt niet af van de verplichte ziekteverzekering, maar van de aanvullende verzekering die door de particuliere mutualiteiten wordt aangeboden.

Met onze tool voor de berekening van de terugbetaling weet u precies wat uw resterende kosten zijn voor elk van deze diensten.

Wat biedt de aanvullende verzekering van de mutualiteiten?

Dankzij uw mutualiteit betaalt u alleen het remgeld, dus de kosten die u nog moet betalen. De overige kosten kunnen hoog oplopen, afhankelijk van de behandeling of de inrichting waarin deze is uitgevoerd. Dit is waar de aanvullende verzekering om de hoek komt kijken: deze laat u toe minder te betalen voor de resterende kosten voor bepaalde diensten die de ziekenfondsverzekering onvoldoende dekt.

De verschillende mutualiteiten in België bieden een aanvullende verzekering met een aantal diensten, waaronder de betaling van een deel van de kosten van andere medische zorg of diensten zoals

 • brillen
 • orthodontie
 • vervoer
 • osteopathie

De aanvullende verzekering van de mutualiteiten biedt ook een geboortetoelage.

Goed om weten

De openbare mutualiteiten HZIV bieden geen aanvullende verzekeringen aan, alleen de particuliere mutualiteiten. Een van de voorwaarden voor toegang tot deze aanvullende verzekering is de contributie.

Naast aanvullende verzekeringen bieden de particuliere mutualiteiten ook optionele dekking, waaronder

 • Tandartsverzekering
 • hospitalisatieverzekering
 • verzekering voor ambulante zorg

Deze optionele verzekeringen bieden een optimale dekking voor de betreffende zorg.

Waarom een mutualiteiten vergelijker gebruiken in België?

Mutualiteiten in België vergelijken geeft u toegang tot alle diensten en premies van een groot aantal mutualiteiten op één platform. De vergelijker maakt het u gemakkelijker om de ziekenfondsverzekeraar te vinden die voldoet aan uw behoeften: budget, gewenste dekking, zorgvergoeding.

Met de mutualiteiten vergelijkers kunt u een simulatie uitvoeren om de beste mutualiteit te vinden volgens:

 • uw gezinssituatie
 • waar u woont
 • de zorgdekking die u verkiest

Met onze simulator hierboven kunt u direct de simulator kiezen die het beste bij u past, allemaal anoniem en gratis.

Wat zijn de beste onderlinge verzekeringsmaatschappijen in België?

Er bestaan in België veel particuliere ziekenfondsen die uw medische kosten betalen. Tot de bekendste behoren 5 nationale bonden:

 • de Christelijke Mutualiteit, waaronder de Brusselse Sint-Michielsvereniging
 • de Socialistische Mutualiteit, waaronder de onderlinge maatschappij Solidaris
 • de Liberale Mutualiteiten
 • de neutrale Mutualiteiten, waaronder de onderlinge waarborgmaatschappij Mutualia
 • de vrije Mutualiteiten, waaronder de onderlinge waarborgmaatschappij Partenamut

De verschillende soorten mutualiteiten hebben verschillende divisies, vooral op regionaal niveau: ze hebben hun eigen regionale hoofdkantoren en afhankelijk van waar u woont, kunt u daar beter voor kiezen. De bijdragen die u betaalt aan een onderlinge verzekeringsmaatschappij zijn afhankelijk van de regionale afdeling.

Goed om weten

Als u een gratis mutualiteit wilt, moet u kiezen voor de openbare mutualiteit HZIV. Als u echter de maximaal mogelijke dekking wilt, kies dan voor een particuliere mutualiteit. De beste mutualiteit voor u hangt af van uw criteria, uw budget en uw persoonlijke situatie.

Om te weten te komen welke mutualiteit het best bij u past, hebben wij gidsen samengesteld voor elk van de belangrijkste mutualiteiten in België:

 • Is Neutra de beste mutualiteit?
 • Is Mutualia de beste mutualiteit?
 • Is de mutualiteit van Partenamut de beste?
 • Is Omnimut de beste mutualiteit ?
 • Is de Liberale Mutualiteit de beste?
 • Is de mutualiteit Neutral Mutuality de beste?
 • Is de mutualiteit Solidaris de beste?
 • Is de Christelijke Mutualiteit de beste ?
 • Is de Socialistische Mutualiteit de beste?
 • Is Symbio de beste mutualiteit?

Hoe werkt de vergoeding van ziekenfondsen?

Er zijn twee manieren waarop ziekenfondsen u kunnen vergoeden:

 • Klassieke terugbetaling: u betaalt de volledige zorg en vraagt vervolgens terugbetaling aan uw ziekenfonds. U moet uw ziekenfonds het originele zorgcertificaat geven en/of een formulier invullen dat door uw ziekenfonds wordt verstrekt, afhankelijk van de zorg.
 • Derden betaling: het ziekenfonds betaalt rechtstreeks het bedrag waarvoor het verantwoordelijk is en u betaalt alleen het bedrag waarvoor u verantwoordelijk bent (de remgeldregeling), u schiet de kosten niet voor. U moet uw ziekenfondskaart zo mogelijk rechtstreeks aan de zorgverlener voorleggen om van de derdebetalersregeling te kunnen profiteren.

Hoe werkt de betaling door derden in België?

Derden betaling is een systeem waarbij u alleen de medische kosten betaalt waarvoor u verantwoordelijk bent (de eigen bijdrage) zonder dat u iets voorschiet. Uw ziekenfonds betaalt de zorgverlener rechtstreeks.

In enkele situaties is betaling door derden verplicht:

 • ziekenhuisopname
 • geneesmiddelen in apotheken
 • voor mensen die een verhoogd tarief ontvangen voor een consult bij hun huisarts (met uitzondering van huisbezoeken)
 • patiënten met een chronische aandoening

Goed om weten

Als de zorgverlener niet onder een contract valt, moet u de toeslag zelf betalen, hoewel het systeem van de derdebetalersregeling van toepassing is.

Wat is de “verhoogde tegemoetkoming"?

Dankzij de verhoogde tegemoetkoming kunnen sommige mensen profiteren van een lagere bijdrage en een hogere vergoeding van de zorg.

Over het algemeen zijn de mensen die van de verhoogde interventie kunnen profiteren:

 • mensen met een laag inkomen
 • personen die een specifieke uitkering ontvangen zoals GRAPA, leefloon, arbeidsongeschiktheidsuitkering, enz.
 • personen met een bijzondere status (langdurig werklozen, gehandicapten, weduwe(n), enz.)

Om de verhoogde tegemoetkoming te verkrijgen, moet u:

 • een aanvraag indienen bij uw ziekenfonds
 • een verklaring op erewoord ondertekenen
 • bewijs leveren van uw situatie.

Vervolgens wordt een inkomensonderzoek uitgevoerd om te bepalen of uw huishouden in aanmerking komt voor de verhoogde tegemoetkoming.

Te onthouden

Mensen die een specifieke uitkering ontvangen, hoeven geen aanvraag in te dienen voor de verhoogde tegemoetkoming, de status voor de verhoogde tegemoetkoming wordt automatisch ingesteld door de mutualiteit.

Wat is de MAF (maximum factuur) van de onderlinge verzekeringsmaatschappijen?

Elk jaar kan het bedrag dat u aan medische kosten kunt besteden zeer hoog zijn, zelfs met een goede aanvullende dekking. De MAF (maximum factuur) betekent dat u per jaar niet meer dan een bepaald bedrag aan medische kosten kunt uitgeven. Uw zorgverzekeraar vergoedt de medische kosten die boven dit maximum liggen (de extra kosten).

Er zijn 4 soorten MAF, afhankelijk van:

 • uw inkomen
 • uw sociale status
 • of u chronisch ziek bent
 • of u 19 jaar oud bent

De berekening van uw MAF-recht is gebaseerd op een van deze 4 criteria. Zij bepaalt het maximumbedrag aan eigen bijdragen dat u per jaar moet bereiken om recht te hebben op MAF. Voor mensen die een verhoogde tegemoetkoming ontvangen, is MAF een aanvullend recht.

Zodra uw MAF is vastgesteld, zorgt het ziekenfonds voor de rest: het houdt al uw medische kosten bij en betaalt u automatisch terug wanneer u uw maximumbedrag over het jaar overschrijdt.

Opgelet: de MAF houdt geen rekening met alle soorten medische kosten. Het ziekenfonds houdt enkel rekening met de remgelden voor zorg die door de wettelijke ziekteverzekering wordt terugbetaald.

Goed om weten

De MAF is van toepassing op een huishouden, d.w.z. alle personen die op hetzelfde adres wonen.

Hoe verander ik van mutualiteit in België?

Als u besluit van mutualiteit te veranderen, zijn de procedures gratis, snel en gemakkelijk. U moet zich met name inschrijven bij de nieuwe mutualiteit en deze zal de overdrachtsprocedures voor u verzorgen.

De verandering van mutualiteit vindt altijd plaats aan het begin van een kwartaal (1 januari, 1 april, 1 juli, 1 oktober). Zorg ervoor dat u rekening houdt met deze data, zodat u niet 3 maanden hoeft te wachten voordat u van mutualiteit verandert.

Als u van ziekenfonds verandert, moet u contact opnemen met het regionale hoofdkantoor van het ziekenfonds waar u woont, omdat sommige vergoedingen op regionaal niveau worden beheerd, zoals vergoedingen voor ziekenvervoer.

Controleer, voordat u van mutualiteit verandert, of uw nieuwe mutualiteit al uw zorg dekt volgens uw criteria. Om u te helpen, kunt u een simulatie uitvoeren met onze vergelijkingstool bovenaan deze pagina.

Let op

Als u van mutualiteit verandert, moet u minstens een jaar bij die maatschappij blijven voordat u opnieuw kunt veranderen.

Al onze gidsen voor mutualiteit in België

Stel een vraag, Een expert zal antwoord geven
Uw naam is verplicht
De inhoud van de reactie is vereist.