[Enquête] Covid heeft de reislust definitief bedorven voor 48,4% van de Belgen

Hebben de Belgen hun manier van reizen aangepast sinds het begin van de pandemie? Dat hebben we proberen te achterhalen dankzij een enquête die van 15 februari tot 3 maart 2022 op onze website is gehouden en waarop 628 mensen hebben gereageerd.

Driekwart van de Belgische inwoners heeft het land al wel twee jaar niet verlaten

Het is een trieste realiteit, maar voor de meeste van onze medeburgers heeft de pandemie hun verlangen om te reizen aanzienlijk verminderd. Tussen lockdowns, uitgaansverboden, beperkingen, sluitingen van veel locaties... er zijn tallen redenen die de Belgen ertoe hebben aangezet hun gewoonten aan te passen aan deze nieuwe manier van leven - bijna 71,2% van hen heeft België niet verlaten sinds het begin van de corona crisis, de helft heeft zelfs de zin om te reizen verloren en 28,8% van de Belgen is sinds Covid-19 naar het buitenland gereisd.

Bron : Statbel

2019 was een zeer goed jaar voor de toeristische sector, maar de pandemie veroorzaakte een historische daling van 42,9% in 2020. De cijfers zijn het jaar daarop licht gestegen (+10%), maar de markt heeft nog steeds moeite om zich volledig te herstellen - het aantal Belgische reizen ligt in 2021 nog steeds 37,2% lager dan vóór de crisis.

Europa is de regio die het meest gekozen wordt door de Belgen als bestemming

Van degenen die dit jaar wel willen reizen, is Europa de topbestemming voor bijna een derde van de Belgen, met landen als Frankrijk, Spanje en Duitsland in de top 3. Noord-Amerika volgt niet ver daarachter, met Canada en de Verenigde Staten, en (Noord-)Afrika komt op de derde plaats, met een meerderheid van antwoorden voor de Maghreb regio.

Bron: onze enquête

Het is belangrijk om te noteren dat meer dan een derde van de Belgen dit jaar niet wil reizen (38%), een nooit eerder geconstateerde daling die grotendeels te wijten is aan de pandemie. Daarentegen moet ook worden opgemerkt dat één op de vijf Belgen zich buiten Europa zou willen vestigen, wat een relatief klein aantal is.

Top 3 landen waar Belgen op vakantie willen

Tijdens de enquête hebben we de respondenten de mogelijkheid gegeven om aan te geven naar welk land zij van plan zijn in 2022 te willen gaan reizen. Met een grote meerderheid van de antwoorden staat Frankrijk op nummer één, gevolgd door Canada met een bijna gelijkwaardige score als Spanje, die op de derde plaats komt te staan.

  1. Frankrijk
  2. Canada
  3. Spanje

Maar wat zijn de redenen voor deze keuzes?

Gemakkelijk bewegen
Binnen Europa is reizen makkelijker en vrijer, vooral met het digitale EU COVID-certificaat dat in alle EU-lidstaten wordt erkend - dus ook in Frankrijk en Spanje.

Beperkte keuze
In Azië en Oceanië zijn de grenzen voor de overgrote meerderheid van de landen nog steeds gesloten voor bezoekers, waardoor het onmogelijk is daarheen te reizen; terwijl de VS en Canada hun corona maatregelen onlangs hebben opgeheven.

Minder risicovol en meer geruststellend
Het kan men geruststellen om naar landen die grenzen aan of dichtbij België te reizen, gegeven de huidige wereldsituatie. Er zit minder risico aan vast in het geval dat er een nieuwe lockdown komt en er een dringende medische ingreep moet worden gedaan of zelfs in het geval dat het Russisch-Oekraïense conflict zich zou uitbreiden.


Werkwijze

Naast zijn deskundige redactioneel beleid over verzekeringen en financiële producten, biedt HelloSafe bredere onderwerpen met betrekking tot de globale consumptie in België en in de wereld, met als doel bepaalde complexe onderwerpen voor de consument te ontcijferen en originele en nieuwe informatie beschikbaar te stellen.

Deze studie is gebaseerd op de resultaten van een enquête die tussen 15 februari en 3 maart 2022 werd gehouden op de website hellosafe.be, bij een steekproef van 628 Belgen van alle leeftijden uit de 3 regio’s van het land.

Over HelloSafe

HelloSafe is een toonaangevend platform in België voor het vergelijken van financiële producten (verzekeringen, kredieten, beleggingen).Met behulp van unieke en krachtige eigen technologie biedt HelloSafe gebruikers in het hele land tientallen gratis, anonieme en onmiddellijke vergelijkers en calculators, evenals deskundige en actuele inhoud. Ons platform stelt iedereen in staat de beste beslissingen voor zijn geld te nemen en het juiste aanbod tegen de juiste prijs te vinden.

hellosafe logo icon whitebg 2

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met het HelloSafe team

Vragen of suggesties? Wat het onderwerp van uw bericht ook is, het HelloSafe team is er om u te helpen!

astridd copie

Astrid Roussel

Hoofdcommunicatie en persrelaties

Volg ons

Volg ons op sociale netwerken

MEDIA KIT

Gebruik deze elementen

sparkle e1656423371529

Bekijk onze bronnen

LEER MEER

Logo

Alle HelloSafe assets

LEER MEER

hellosafe pencil 1 e1656423433234

Blog

LEER MEER