Berekening van bruto naar netto salaris in België

Indiquez votre salaire brut dans la case correspondante. Nous calculons votre salaire net pour vous

Wanneer u aan een baan begint of op een vacature solliciteert, kan het nodig zijn om van een brutosalaris een nettosalaris te berekenen. Door een bruto indicatief salaris om te zetten in een netto salaris krijgt u een beter idee van wat u aan het eind van de maand zult verdienen.

Zo, heeft u hulp nodig bij deze omzetting van bruto naar netto loon in België?

Met onze calculator voor bruto naar netto salarissen en de bijbehorende gids kunt u in een paar klikken een bruto salaris naar een netto salaris omrekenen.

Hoe zet u in België een brutoloon om in een nettoloon?

Het berekenen van een nettoloon uit een brutoloon is heel eenvoudig! U moet uw brutosalaris in bovenstaande calculator invoeren, en uw nettosalaris verschijnt automatisch. Als u over uw bruto jaarsalaris beschikt, vult u dat in het juiste vakje in. Hetzelfde geldt voor uw maandelijkse of dagelijkse brutoloon.

De calculator van Hellosafe.be geeft u automatisch een schatting van uw brutoloon naar nettoloon voor het jaar, de maand en de dag, evenals de totale inkomstenbelasting per jaar, maand en dag die u moet betalen. Met onze tool is de omzetting van uw brutosalaris naar nettosalaris dus uiterst eenvoudig.

Wat is het nettoloon in België?

In België, wordt het nettoloon berekend door van het brutoloon de RSZ, de inkomstenbelasting en de bijzondere socialezekerheidsbijdrage af te trekken. Om van bruto naar netto salaris te gaan, moet u dus deze aftrek toepassen, die progressief is volgens het salarisniveau. In het algemeen, geldt: hoe hoger het brutoloon, hoe meer het nettoloon wordt verminderd met de verschillende bovengenoemde lasten.

Hoe kunt u in België het nettoloon uit het brutoloon berekenen?

De formule voor de berekening van het bruto-nettoloon in België is als volgt:

Goed om weten

Formule voor de omzetting van brutoloon naar nettoloon in België:
Brutoloon - RSZ - inkomstenbelasting - bijzondere socialezekerheidsbijdrage = nettoloon

De formule om het brutoloon om te rekenen naar het nettoloon lijkt misschien eenvoudig, maar de berekening van het nettoloon in België kan ingewikkeld zijn. Daarom, bieden wij u deze automatische berekening van het bruto-netto salaris, die u lange en vervelende berekeningen bespaart.

Hoe kunt u een gemiddeld brutoloon berekenen?

Om uw gemiddelde brutosalaris te berekenen en te weten wat u in de bovenstaande berekening van bruto salaris naar netto salaris moet opnemen, moet u het gemiddelde nemen van uw brutosalaris over 12 maanden (inclusief uw bonussen). Dit geeft u een goede basis om uw brutosalaris om te rekenen naar netto, en om te weten wat u werkelijk overhoudt aan het einde van de maand.

Goed om weten

Het is aan u om uw bonussen en variabele lonen op te nemen in uw berekening van uw brutosalaris.

Wat is het verschil tussen bruto- en nettoloon in België?

In België, is het brutoloon het loon dat wordt ontvangen voor elke dienst of elk werk dat wordt verricht voordat de verschillende belastingen en sociale bijdragen worden toegepast.

Het nettoloon is het uiteindelijke loon dat u ontvangt, na betaling van inkomstenbelasting en andere bijdragen. Het nettoloon is gelijk aan het brutoloon minus:

  • De RSZ
  • De inkomstenbelasting
  • De bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid.

Zo is het nettoloon het werkelijke bedrag dat u aan het einde van de maand op uw bankrekening ontvangt. Bovendien, lijkt het verschil tussen bruto- en nettoloon vaak erg groot.

Wat is het gemiddelde bruto- en nettoloon in België?

Het gemiddelde bruto maandsalaris in België bedraagt €4.135 € in 2022. Het salaris varieert echter sterk afhankelijk van het opleidingsniveau, de vaardigheden en het beroep. Het gemiddelde nettoloon in België bedraagt ongeveer 2.300 € per maand.

Wat is het minimumloon in België?

Het bruto minimumloon in België bedraagt 1.658,23 € per maand in 2022, wat overeenkomt met een maandelijks nettoloon van ongeveer 1.550 €. U hoeft dit tarief alleen maar te delen door het aantal gewerkte uren per week of maand om het minimumloon per uur te krijgen.

Waarom een brutosalaris omzetten in een nettosalaris?

Het is erg nuttig om van tijd tot tijd uw brutosalaris om te zetten in een nettosalaris. Door uw brutosalaris om te rekenen naar nettosalaris kunt u namelijk:

  • Weten welk salaris u uiteindelijk zult ontvangen
  • Vergelijk verschillende vacatures
  • Onderhandelen over loonsverhoging met uw werkgever
  • Onderhandel over uw salaris wanneer u wordt aangenomen
  • Evalueer uw maandelijkse budget
  • Weet hoeveel u kunt lenen om een flat of een huis enz. te kopen.

Zo, kunt u onze berekening van het brutoloon naar het nettoloon in veel dagelijkse situaties gebruiken.

Hoe berekent u uw bruto- en nettoloon per week?

Een bruto- of nettoloon per week berekenen is heel eenvoudig. Typ simpelweg uw bruto jaarsalaris in onze bruto naar netto salaris calculator bovenaan deze pagina en u krijgt onmiddellijk het equivalente bruto en netto salaris per week. U kunt ook uw maandelijkse en dagelijkse salaris te weten komen.

Goed om weten

Berekening van het jaarlijkse minimumloon
Minimumloon per uur * (52 weken - vakantie) * uren per week = Minimumjaarloon

Omrekening van brutoloon naar nettoloon in Frankrijk: hoe werkt dat?

De omrekening van bruto- naar nettoloon is in Frankrijk iets anders dan in België. Wanneer de Fransen bruto naar netto berekenen, nemen zij namelijk geen inkomstenbelasting op, in tegenstelling tot de Belgen. Daarom spreekt men in Frankrijk vaak van "nettosalaris vóór belasting". De berekening van het brutoloon naar nettoloon is dus in beide landen verschillend.

Vond je dit artikel leuk?
victor-gallery-des-granges-profile-picture/
Victor Gallery Des Granges Writer
hellosafe-logo
hellosafe-logo

Victor is nu al 3 jaar een gespecialiseerde financiële redacteur bij HelloSafe. Als Frans-Nederlander begon Victor zijn loopbaan in international business aan de Avans University of Applied Sciences, een gerenommeerde hogeschool in Nederland. Daarna specialiseerde hij zich in financiën/bankieren.