Wie heeft de beste gezinsverzekering in België? Vergelijking 2023

Alexandre D. Alexandre D. bijgewerkt op 22 februari 2023

De gezinsverzekering dekt, zoals de naam het al aangeeft, het hele gezin, of het nu gaat om een huishoudelijk ongeval of zelfs om materiële schade of uw huisdier! Veel Belgen sluiten nu deze verzekering af. Maar hoe vindt u de beste gezinsverzekering? Wie zijn de verschillende aanbieders? Hoeveel kost het? Wat zijn de eigen risico's? We vertellen u alles!

Rangschikking van de beste gezinsverzekeringen in België

 1. Yuzzu: een uitstekende basisverzekering voor gezinnen
 2. ING: de gezinsverzekering die bekend staat om zijn betrouwbaarheid
 3. Corona Direct: de gezinsverzekering voor alle profielen
 4. Allianz: een gezinsverzekering met hoge vergoedingslimieten
 5. DVV: een gezinsverzekering op maat dankzij talrijke opties
 6. AG: de gezinsverzekering die u in het buitenland dekt
 7. Partners: een gezinsverzekering met goede prijs-kwaliteitverhouding
 8. Fédérale: gezinsverzekering met rechtsbescherming inbegrepen
 9. AXA: de gezinsverzekering met fiets- en dronehulp
 10. Ethias: de gezinsverzekering die u overal ter wereld dekt
 11. Belfius: een complete en digitale gezinsverzekering
 12. PV: een gezinsverzekering met hoge vergoedingen

Yuzzu : een uitstekende basisverzekering voor gezinnen

Yuzzu is een bekende online verzekeraar in België en biedt een gezinsverzekering aan die alleen naast een brandverzekering kan worden afgesloten. Met Yuzzu sluit u een brandverzekering voor gezinnen af. Dit is een zeer uitgebreid basispakket en gelukkig want er zijn geen opties. Bovendien is de prijs betaalbaar, waardoor het een zeer aantrekkelijk aanbod is. Het enige nadeel:

Met de Yuzzu gezinsverzekering is lichamelijk letsel of materiële schade gedekt die u of een lid van uw gezin, evenals eventuele huisdieren, in de privésfeer aan anderen zou kunnen toebrengen. Wat de limieten betreft, dekt Yuzzu materiële schade tot € 2.648.300 per schadegeval en lichamelijk letsel tot € 26.482.300.

ING : de gezinsverzekering die bekend staat om zijn betrouwbaarheid

Het gezinsverzekeringsbedrijf ING is een bank- en verzekeringsmaatschappij die al 150 jaar in België gevestigd is en ongeveer 3 miljoen klanten heeft in het land. Het is dan ook een bedrijf dat bekend staat om zijn betrouwbaarheid. De ING gezinsverzekering biedt wereldwijd een basisbescherming voor schade aan derden. De rechtsbijstand van de ING gezinsverzekering is facultatief. Let op: de ING gezinsverzekering is een optie van de ING brandverzekering. U sluit dus een brand- en gezinsverzekering af. 

De maximumbedragen die door de ING gezinsverzekering worden gedekt, zijn als volgt:

 • Voor materiële schade: tot ongeveer € 5.000
 • Voor lichamelijk letsel: tot ongeveer € 25.400
 • Voor rechtsbescherming: tot ongeveer € 25.000

Bonus: u kunt de ING gezinsverzekering rechtstreeks afsluiten op de online site van de verzekeraar of via onderstaande knop:

Corona Direct: de gezinsverzekering voor alle profielen

Corona Direct is een gezinsverzekering die geschikt is voor de meeste mensen en standaard juridische bescherming biedt. Bovendien is de klantenservice 24 uur per dag telefonisch bereikbaar om u te adviseren of uw vragen te beantwoorden. Het enige nadeel is dat u alleen een offerte krijgt als u die aanvraagt.

Als alternatief dekt de gezinsaansprakelijkheidsverzekering van Corona Direct u, uw gezin en eventuele huisdieren tegen schade aan derden in de privésfeer. Zo dekt de verzekeraar materiële schade tot € 5.000.000 per schadegeval en lichamelijk letsel tot € 25.000.000. Deze plafonds komen overeen met het hoge gemiddelde op de Belgische markt voor gezinsverzekeringen.

Allianz: een gezinsverzekering met hoge vergoedingslimieten

Allianz gezinsverzekering biedt een verzekeringsoplossing met hoge vergoedingslimieten. De tarieven zijn ook lager dan gemiddeld, vooral voor alleenstaanden en 60-plussers. Rechtsbescherming is echter alleen als optie beschikbaar en de premies worden alleen op verzoek verstrekt.

De basisdekking van de Allianz gezinsverzekering is bij alle verzekeraars hetzelfde, alleen de plafonds veranderen: materiële schade is gedekt tot € 5.145.000 per schadegeval, en lichamelijke schade tot € 25.725.000.

DVV: een gezinsverzekering op maat dankzij talrijke opties

De DVV-gezinsverzekering is op zich een relatief eenvoudig product, maar wordt bijzonder uitgebreid als u de optie uitgebreide aansprakelijkheid neemt (ter dekking van schade aan toevertrouwde voorwerpen, gebouwen en gehuurde ruimten, en ter opheffing van het eigen risico als de schadevergoeding meer dan € 265 bedraagt).

U moet ook weten dat de gezinsverzekering van DVV automatisch rechtsbescherming biedt. U krijgt echter alleen toegang tot de tarieven als u een offerte aanvraagt. Wat de dekkingslimieten betreft, dekt de gezinsaansprakelijkheidsverzekering van DVV materiële schade tot 5.579.068 euro per schadegeval en lichamelijk letsel tot 27.895.341 euro.

AG: de gezinsverzekering die u in het buitenland dekt

De gezinsverzekeringsmaatschappij AG Insurance is al 200 jaar op de markt en heeft enkele miljoenen Belgische klanten en meer dan 4.000 medewerkers. AG gezinsverzekeringen dekt u in veel gevallen in België, maar ook in het buitenland, namelijk

 • Uw verplaatsingen per fiets, andere niet-gemotoriseerde voertuigen en ook gemotoriseerde voertuigen met een maximum van 45 km/u.
 • Uw feesten en vakanties in tijdelijke huisvesting
 • Bij het beoefenen van uw sporten en hobby's.

Daarnaast zijn er een aantal dekkingsmogelijkheden: RC paarden (als u meer dan twee rijpaarden bezit); RC jacht; Bob garantie als u met de voertuigen van uw vrienden rijdt; etc. De dekkingslimieten zijn als volgt: € 7.600 voor materiële schade (een beetje laag naar onze mening) en € 26.600 voor lichamelijk letsel. U kunt echter betere voorwaarden krijgen door te kiezen voor de Top gezinsverzekering van AG.

Partners: een gezinsverzekering met goede prijs-kwaliteitverhouding

De gezinsverzekering van Partners biedt u twee soorten dekking:

 • verzekering voor een alleenstaande familie: voor één persoon
 • gezinsverzekering: voor twee of meer personen

Zo kunt u een aanbod kiezen en afsluiten dat perfect is aangepast aan uw behoeften en budget, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Om dezelfde reden biedt Partners gezinsverzekering geen optionele dekking, wat een belemmering kan zijn voor sommigen onder u die een meer gepersonaliseerde polis wensen. Wat de dekking betreft, dekt de Aansprakelijkheidsverzekering voor Gezinsleden schade aan eigendommen tot € 3.128.000 per schadegeval en lichamelijk letsel tot € 26.030.000.

Federale: gezinsverzekering met rechtsbescherming inbegrepen

De gezinsverzekering van Federale is een klassieke gezinsaansprakelijkheidsverzekering met een zeer volledige rechtsbescherming. De verzekeraar zal tot € 25.000 ingrijpen om uw rechten te verdedigen. U, uw gezin, babysitter, tuinman of huisdieren zijn beschermd door de Federale Gezinsverzekering. De plafonds zijn als volgt: materiële schade tot € 3.869.580 per schadegeval en lichamelijk letsel tot € 26.442.133.

Het enige nadeel van deze verzekeraar (hoewel het niet de enige is) is dat u alleen toegang heeft tot zijn tarieven door een offerte aan te vragen.

AXA: de gezinsverzekering met fiets- en dronehulp

AXA gezinsverzekering is zeer goed gevestigd in België, met 3.200 medewerkers en bijna 2,9 miljoen klanten. AXA gezinsverzekering biedt een breed scala aan dekking, waar ook ter wereld, waaronder:

 • Bescherming voor schade aan derden
 • Fietshulp
 • Bescherming voor schade veroorzaakt door fietsen of drones
 • Dekking voor uw huisdieren

De gezinsverzekering van AXA biedt ook een aantal betalende opties om uw basisdekking aan te vullen: rechtsbijstand; paardenaansprakelijkheid als u twee of meer rijpaarden hebt; geleende voorwerpen; gehuurde kamer; Bob-bestuurder; enz. Ten slotte zijn de maximumbedragen die door de Axa gezinsverzekering worden gedekt relatief hoog:

 • Voor materiële schade: tot ongeveer € 5.200
 • Voor lichamelijk letsel: tot ongeveer € 26.400
 • Voor rechtsbescherming: tot ongeveer € 25.000.

Ethias: de gezinsverzekering die u overal ter wereld dekt

De Ethias gezinsverzekering biedt u een wereldwijde dekking, of u nu in België bent of op vakantie in het buitenland. Het biedt ook opties, zoals rechtsbescherming, met een maximale schadevergoeding van € 31.700. Wat de andere garanties betreft, dekt de Ethias gezinsverzekering het volgende:

 • Voor materiële schade: tot ongeveer € 7.600
 • Voor lichamelijk letsel: tot ongeveer € 26.300

Ethias biedt u ook kortingen als u een gezinsverzekering bij hen afsluit en een van hun andere verzekeringsproducten. U kunt uw claims direct online indienen op de website van de verzekeraar of per post met behulp van een schadeformulier. Wat de aftrekbare bedragen van de Ethias gezinsverzekering betreft, zult u de algemene voorwaarden van het aanbod, verkregen door het aanvragen van een offerte, moeten raadplegen om ze te kennen.

Belfius: een complete en digitale gezinsverzekering

De Belfius gezinsverzekering dekt de basisaansprakelijkheid en biedt u wereldwijd bescherming. U kunt vele opties toevoegen aan uw Belfius gezinsverzekering, waaronder:

 • Uitgebreide aansprakelijkheidsdekking om u te beschermen in geval van schade aan geleende goederen
 • Basis of prestige rechtsbescherming om te profiteren van 40% belastingaftrek
 • Aansprakelijkheidsverzekering voor uw paarden

De maximumbedragen die door de Belfius gezinsverzekering worden gedekt, blijven relatief hoog:

 • voor materiële schade: tot ongeveer € 5.700
 • voor lichamelijk letsel: tot ongeveer € 28.900

Belfius heeft een mobiele applicatie waarmee polishouders hun contracten en declaraties gemakkelijker kunnen beheren. Voor de prijs van de Belfius gezinsverzekering moet u een offerte aanvragen bij de verzekeraar.

PV: een gezinsverzekering met hoge vergoedingen

De P&V gezinsverzekering biedt een klassiek verzekeringspakket, dat materiële schade en lichamelijk letsel dekt tot vrij hoge limieten. PV dekt bijvoorbeeld materiële schade tot € 7.000.000 per schadegeval en lichamelijk letsel tot € 26.500.000. Wij waarderen het ook dat de basisdekking standaard juridische bescherming biedt en dat de dekking van medische kosten in geval van een huishoudelijk ongeval optioneel is.

Aan de andere kant, en zoals bij veel van zijn concurrenten, deelt PV gezinsverzekeringen zijn tarieven (die wij ons voorstellen als iets hoger dan het gemiddelde gezien de kwaliteit van de dekking) alleen mee bij het aanvragen van een offerte.

Wat is een gezinsverzekering?

Een ongeval dat onopzettelijk is maar waarvoor u verantwoordelijk bent, gebeurt sneller dan u denkt. U zou dan het slachtoffer moeten compenseren. Een gezinsverzekering is een contract dat u en al uw gezinsleden kan dekken: kinderen, partners, huisdieren en mensen die tijdelijk bij u inwonen.

Goed om weten

De term "gezinsaansprakelijkheidsverzekering" wordt gebruikt omdat een gezinsverzekering in feite een aansprakelijkheidsverzekering is. Wettelijke aansprakelijkheid is de verplichting om aan anderen toegebrachte schade te herstellen. Een gezinsaansprakelijkheidsverzekering beschermt uw vermogen door de kosten en schadevergoeding voor deze alledaagse ongevallen te dekken.

Wat is het doel van een gezinsverzekering? Uw gezinsverzekering dekt de kosten van schade die u of een lid van uw gezin onopzettelijk veroorzaakt aan een derde (een persoon buiten uw gezin) in de privésfeer. Deze schade kan zowel fysiek als materieel zijn.

Let op

Een gezinsverzekering dekt geen schade die u zelf lijdt of die u opzettelijk bij anderen veroorzaakt.

Hoeveel kost een gezinsverzekering?

De gemiddelde prijs van een gezinsverzekering in België ligt rond de € 100.

De prijs van een gezinsaansprakelijkheidsverzekering varieert volgens :

 • de grootte van uw huishouden;
 • de dekking die in de aanbieding is opgenomen;
 • eventuele optionele voordelen zoals rechtsbescherming.

Voor € 80 tot € 100 per jaar extra kunt u bij de meeste verzekeraars in België een volledige gezinsverzekering afsluiten, inclusief fietsbijstand en dekking voor uw paarden. Hier zijn enkele voorbeelden van prijzen:

Gezinsverzekering met of zonder rechtsbeschermingAlleenstaandeGezin (2 ouders, 2 kinderen)
Gezinsverzekering met rechtsbeschermingTussen €60 en €90 per jaarTussen €70 en €100 per jaar
Gezinsverzekering zonder rechtsbeschermingTussen €50 en €60 per jaarTussen €60 en €80 per jaar
Prijsopgaven voor gezinsverzekeringen in België (vanaf oktober 2021).

Wat dekt de gezinsverzekering in België?

De gezinsverzekering dekt u onder bepaalde voorwaarden, met name als de schade is veroorzaakt :

 • aan een derde partij of hun eigendom;
 • in een privé omgeving;
 • door u (of uw eigendom), een lid van uw gezin of uw huisdier die verantwoordelijk wordt bevonden;
 • door toeval, nalatigheid of verzuim.
De gezinsverzekering dektDe gezinsverzekering dekt niet
Financiële vergoeding voor materiële schade
(bijv. een fiets of een telefoon)
Financiële vergoeding voor persoonlijk letsel
(bijvoorbeeld een blessure)
Rechtsbescherming bij een geschil in verband met de schade
Schade in verband met contractbreuk
Schade aan u of een lid van uw gezin (of uw eigendom).
Opzettelijk veroorzaakte schade
Schade veroorzaakt tijdens de bedrijfsuitoefening
Schade veroorzaakt door een auto (specifieke verzekering is vereist)
Schade veroorzaakt door de jacht
Schadevergoeding hoger dan de verzekerde limiet of lager dan het eigen risico
Wat wordt wel en niet gedekt door de gezinsverzekering in België

Goed om weten

In België biedt de gezinsverzekering dekking in Europa en vaak wereldwijd.

Wat zijn de gemiddelde eigen risico’s voor gezinsverzekeringen in België?

Het eigen risico voor de gezinsverzekering is het bedrag dat bij een schadegeval voor uw rekening blijft. In België is het eigen risico voor de gezinsverzekering gebaseerd op de consumentenprijsindex.

Goed om weten

Dit jaar ligt het gemiddelde eigen risico voor een gezinsverzekering in België tussen de €263 en €266.

Is een gezinsverzekering verplicht in België?

Hoewel een gezinsaansprakelijkheidsverzekering in België niet verplicht is, wordt deze sterk aanbevolen.

Goed om weten

Als u geen gezinsverzekering hebt, moet u mogelijk opdraaien voor de kosten van schade die door u of een gezinslid is veroorzaakt. Afhankelijk van de geleden schade kan de vergoeding van een slachtoffer zeer kostbaar zijn en in sommige gevallen oplopen tot duizenden euro's.

Waarom zou u een gezinsverzekeringen vergelijker gebruiken?

Een gezinsverzekering vergelijker maakt uw zoektocht gemakkelijker en bespaart u tijd door u alle informatie te geven over de beschikbare gezinsverzekeringen in België.

Met behulp van een gezinsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken kunt u de prijzen en dekkingen van alle gezinsverzekeringen te weten komen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. De prijzen van gezinsverzekeringen variëren namelijk naargelang de samenstelling van uw gezin, uw leeftijd of de in het contract gekozen dekking. Met een gezinsverzekering vergelijker kunt u dus de gezinsverzekering kiezen die het best bij uw criteria en uw situatie past: of u alle dekkingen wilt of alleen het minimum, uw geschikte prijsklasse, enz.

Goed om weten

Met een gezinsverzekering vergelijker kunt u de beste prijs vinden voor de gezinsverzekering die bij u past. De vergelijkingstool voor gezinsverzekeringen bovenaan deze pagina is er om u te helpen uw zoektocht te beginnen.

Dekt de gezinsverzekering uw hond?

Een gezinsverzekering dekt de schade die uw hond aan een derde kan toebrengen, bijvoorbeeld als hij een auto-ongeluk veroorzaakt terwijl hij van huis wegloopt. Let op: honden zijn niet de enige dieren die door uw gezinsverzekering worden gedekt, alle huisdieren kunnen worden gedekt: honden, katten, konijnen, papegaaien en zelfs slangen!

Goed om weten

Binnen de gezinsverzekering zijn paarden een speciaal geval omdat hun dekking vaak optioneel is. U kunt echter veel dekking vinden die uw paard zal beschermen (als u er maar één heeft).

Waar kunt u de algemene voorwaarden van uw gezinsverzekering raadplegen?

De algemene voorwaarden moeten worden opgenomen in het contract dat u bij het afsluiten van uw gezinsverzekering ondertekent.

Goed om weten

U kunt de algemene voorwaarden van uw gezinsverzekering ook rechtstreeks raadplegen op de website van uw verzekeraar, in uw klantomgeving of zelfs op de mobiele applicatie als die bestaat.

Hoe krijgt u een vergoeding voor de gezinsverzekering?

Om door uw gezinsverzekeraar te worden vergoed, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. In het bijzonder moet de schade zijn toegebracht aan:

 • aan een derde partij of hun eigendom;
 • in een privé omgeving;
 • door u (of uw eigendom), een lid van uw gezin of uw huisdier die verantwoordelijk is bevonden;
 • door toeval, nalatigheid of verzuim.

Al onze gidsen voor gezinsverzekeringen in België

Stel een vraag, Een expert zal antwoord geven
Uw naam is verplicht
De inhoud van de reactie is vereist.