Berekening van de ovulatie periode

[[translations.resultText]] getTotal

De menstruatiecyclus, dat wil zeggen de periode tussen het begin van de menstruatie en het begin van de volgende menstruatie, is verdeeld in verschillende fasen. Gemiddeld duurt de cyclus 28 dagen, maar dat verschilt van vrouw tot vrouw. In werkelijkheid, duurt de cyclus tussen 21 en 40 dagen en bijna de helft van alle vrouwen heeft een cyclus van meer dan 28 dagen!

Als u echter een kind wilt krijgen, is het essentieel dat u weet hoe lang uw cyclus duurt. Dat komt omdat de ovulatieperiode zeer kort is: gemiddeld duurt deze slechts 24 uur in de totale cyclus.

Gelukkig, zijn er veel manieren om de ovulatie min of meer nauwkeurig te berekenen, zodat u weet wanneer u uw toekomstige baby kunt verwekken. Laten we het eens samen bekijken.

Wat is de ovulatie?

De definitie van ovulatie is vrij eenvoudig: het is een vrouwelijk voortplantingsmechanisme dat bij alle zoogdieren voorkomt. Het is een geslachtsorgaan, de eierstok, die regelmatig meerdere eicellen produceert. Na een periode van rijping wordt slechts één van deze oöcyten een eicel.

De eicel bevat de helft van het genetisch materiaal van de vrouw en daarmee het toekomstige kind. Na bevruchting door een spermatozoïde wordt de eicel omgevormd tot de eerste levenscel.

Wanneer het eitje in de eierstok rijpt, wordt het uitgestoten en opgezogen via de eileiders. Het ei blijft daar voor een korte periode van 24 uur. Als het gedurende deze tijd niet door een zaadcel wordt bevrucht, valt het uiteen en wordt het door het lichaam geëlimineerd.

Het tijdstip waarop een vrouw ovuleert is dus uiterst beperkt. Gelukkig is haar vruchtbare periode langer, zoals we later zullen zien. Maar weten hoe u de ovulatiedatum zo nauwkeurig mogelijk kunt berekenen is absoluut essentieel als u een kind wilt verwekken!

Hoe berekent u de ovulatiedatum?

In het algemeen, vindt de eisprong plaats in het midden van een menstruatiecyclus van 28 dagen, dat wil zeggen 14 dagen na het begin van de menstruatie en 14 dagen voor het begin van de volgende menstruatie. Maar dat is in theorie!

Zoals eerder uitgelegd duren niet alle menstruatiecycli precies 28 dagen. Sommige vrouwen hebben langere cycli, andere veel kortere, en sommige vrouwen hebben zelfs cycli die in lengte variëren! Dit maakt het nog moeilijker om de exacte datum van de ovulatie te bepalen. Zoals we hebben gezien, is precisie belangrijk: u heeft slechts 24 uur om de eicel te bevruchten.

Om uw ovulatiedatum nauwkeuriger te bepalen, kunt u vertrouwen op drie belangrijke hulpmiddelen:

  • Noteer zorgvuldig de lengte van uw menstruatiecycli, om na te gaan wanneer u halverwege uw cyclus bent en wanneer u 14 dagen verwijderd bent van uw volgende menstruatie (de eisprong zou theoretisch binnen dit tijdsbestek moeten plaatsvinden),
  • let op symptomen die verband houden met de eisprong,
  • gebruik een ovulatietest.

Er bestaat geen wondermethode om de ovulatiedatum nauwkeurig te berekenen. Het is een slimme mix van al deze methoden die u het meest nauwkeurige idee geeft van wanneer u ovuleert. Laten we eens kijken hoe deze drie methoden werken.

Hoe moet u een ovulatietest interpreteren?

De ovulatietest in de urine analyseert het niveau van het luteïniserend hormoon (LH) in uw lichaam. Dit is een hormoon dat ongeveer 24 uur voor de ovulatie verschijnt. Als het wordt vastgesteld, is het zeer waarschijnlijk dat uw vruchtbaarheidspiek nabij is! Meerdere dagen positief testen op een eisprong is mogelijk.

Wanneer u een ovulatietest uitvoert, ziet u op uw test een wit vlak met twee letters: T en C. U heeft dan 3 mogelijkheden:

  • of er verschijnt alleen een rode band op de C. De test is dan negatief: uw ovulatieperiode is niet binnen de komende 24 tot 36 uur.
  • of er verschijnt een rood streepje op de C en een lichtrood streepje op de T: uw luteïniserend hormoonspiegel begint te stijgen, maar is waarschijnlijk nog niet voldoende om een eisprong te laten plaatsvinden
  • twee rode strookjes verschijnen, of het rode strookje op de T helderder is dan dat op de C: u hebt een positieve ovulatietest. Vervolgens moet u gedurende 4 tot 5 dagen meer geslachtsgemeenschap hebben om uw kansen op conceptie zo groot mogelijk te maken.

Er zijn ook digitale tests die even betrouwbare resultaten opleveren, maar met een gemakkelijker te interpreteren "ja/nee".

De clearblue ovulatietest is waarschijnlijk de bekendste en meest effectieve manier om te bepalen of u dicht bij uw ovulatieperiode bent. Het kan echter beperkend zijn omdat de test elke 24 tot 36 uur moet worden herhaald als het resultaat negatief is.

Is de ovulatietest altijd positief als er sprake is van een zwangerschap?

Er zijn veel berichten over dit onderwerp op online forums! De ovulatietest kan worden gebruikt om te bepalen of er een eisprong plaatsvindt, maar het is geen zwangerschapstest. Het is niet hetzelfde hormoon waarop in beide gevallen wordt getest. De eisprong kan plaatsvinden zonder inseminatie.

De ovulatietest kan dus positief zijn zonder dat dit noodzakelijkerwijs tot een zwangerschap leidt. Ook de ovulatietest zal niet altijd positief zijn in geval van zwangerschap, aangezien het LH-niveau in het lichaam afneemt zodra de inseminatie heeft plaatsgevonden.

Goed om weten

Als u al zwanger bent, kunt u onze zwangerschapsweek calculator gebruiken om uw verwachte uitgerekende datum te bepalen.

Wat zijn de symptomen van een eisprong?

De tweede manier om erachter te komen of u ovuleert, is door te letten op de verschillende symptomen die u ervaart. Wees voorzichtig, deze zijn slechts een indicatie! Een geïsoleerd symptoom betekent niet noodzakelijk een eisprong, dus is het beter te zoeken naar een reeks gelijktijdige symptomen.

Als tekenen van een eisprong kunnen we bijvoorbeeld het volgende noemen:

  • een spanning in de borsten,
  • een goed libido,
  • een zwaar gevoel in de maag, een opgeblazen gevoel of zelfs buikkrampen,
  • een lichte stijging van de temperatuur, vooral 's morgens,
  • Er kan ook doorzichtig slijm ontstaan.

Houd er rekening mee dat sommige vrouwen geen specifieke symptomen hebben, terwijl andere vrouwen andere symptomen hebben. Neem deze niet-limitatieve lijst dus met een korreltje zout en als een extra hulpmiddel. Vergeet niet dat u door alle methoden te combineren het exacte moment van uw ovulatie kunt bepalen.

Hoe maakt u uw eigen ovulatie kalender?

Of uw cyclus nu 25, 28 of 34 dagen duurt, de eisprong vindt altijd ongeveer 14 dagen voor uw volgende menstruatie plaats. De eerste stap is het bepalen van de lengte van uw cyclus. Soms kan de cyclus enkele dagen variëren. Voor sommige vrouwen kan de lengte van de cyclus sterk variëren; in dat geval kunt u het beste een arts raadplegen.

Zodra u de lengte van uw menstruatiecyclus heeft bepaald, begint u aan het begin van elke periode een nieuwe ovulatiekalender. Dit is echt het moment waarop een cyclus begint.

Als u bijvoorbeeld heeft vastgesteld dat uw hele cyclus 30 dagen duurt, weet u dat uw eisprong zal plaatsvinden rond de 16e dag na het begin van uw menstruatie (30-14). U moet dan als veiligheidsmarge een groter bereik nemen (drie dagen voor en drie dagen na deze datum), gedurende welke periode u op de bovengenoemde symptomen moet letten. Dan kunt u uw ovulatietest doen. Voor meer nauwkeurigheid kunt u er in deze periode elke 24 uur een doen.

In ons voorbeeld, moet u vooral opletten tussen de 13e en 19e dag na het begin van uw menstruatie.

Om deze kalender te maken, neemt u het best een papieren kalender en markeert u het begin van elke periode met een rood kruis. Na drie cycli, zou u een gemiddelde duur moeten zien. Dit is de basis waarop u kunt werken.

Als u geen papieren agenda heeft, kunt u een online dagboek gebruiken, een speciale app of gewoon een vel papier en een pen waarop u elke dag van een cyclus en de dag van de eisprong markeert.

Hoe lang is de ovulatie periode?

De eerste fase van de ovulatie verloopt langzaam en duurt enkele dagen. Het begint met de productie van eicellen die zullen rijpen en één ervan zal ongeveer 14 dagen voor de volgende menstruatie in een ei veranderen. De eisprong zelf verloopt zeer snel: tussen de omzetting van de eicel in een eicel en de uitdrijving ervan door de eierstok in de eileiders zit 24 tot 72 uur. Zodra het ei is uitgezet, blijft het slechts tussen 24 en 72 uur beschikbaar voor inseminatie.

Waarom is de eisprong pijnlijk?

Allereerst moet worden opgemerkt dat niet alle vrouwen pijn hebben tijdens de ovulatie. Net als bij de lengte van de menstruatiecyclus is niet elke vrouw in dit opzicht gelijk.

Er zijn verschillende factoren die de pijn kunnen verklaren. Het is belangrijk te weten dat het door de eierstok geselecteerde eitje vlak voordat het een eitje wordt, zeer snel groeit. Dit zet veel druk op de wand van de eierstok, die deze uiteindelijk uitzet. Zowel de druk als de uitdrijving kunnen intens ongemak en zelfs hevige pijn in de borst of aan één kant veroorzaken. Buikpijn 4 dagen na de eisprong is dus normaal.

Is het normaal om een beklemmend gevoel in de onderbuik te hebben na de eisprong?

Vlak voor de ovulatiefase bereidt het lichaam zich voor op een mogelijke bevruchting, gevolgd door de ontvangst van de bevruchte cel, dit wordt innesteling genoemd. Dit vindt plaats in het baarmoederslijmvlies, dat ongeveer 10 mm dik wordt. Dit kan soms pijn en benauwdheid in de onderbuik veroorzaken.

Tijdens en vlak na de ovulatie blijft het endometrium zwellen en nieuwe bloedvaten aanmaken en kan het tot 14 mm dik worden. Ook hier kan de zwelling van het baarmoederslijmvlies zeer pijnlijk zijn.

Als de bevruchting uitblijft, trekt het baarmoederslijmvlies zich plotseling terug, laat het baarmoederslijmvlies los en wordt het via de natuurlijke kanalen afgevoerd: dit is wat men gewoonlijk menstruatie noemt. Ook dit proces kan leiden tot benauwdheid in de onderbuik en ernstige pijn.

Het is dus normaal om dit soort ongemak in de onderbuik te voelen na de eisprong, omdat het de start van de menstruatie inluidt.

Hoe ziet de afscheiding eruit onmiddellijk na de eisprong?

Op het moment van de ovulatie, kan er wat afscheiding ontstaan. Beter bekend als witte afscheiding of heldere afscheiding, is dit eigenlijk baarmoederhalsslijm dat verschijnt.

Dit baarmoederhalsslijm bestaat uit water, mineralen en eiwitten. Het is waterig, helder en draderig vóór de ovulatie. Ongeveer vier dagen voor de ovulatie is het glibberig en lijkt het op rauw eiwit. Deze afscheiding wordt steeds ondoorzichtiger, elastischer en plakkeriger naarmate de eisprong nadert. Witte afscheiding na de ovulatie wordt echt kleverig en ondoorzichtig. Gele afscheiding na de ovulatie kan wijzen op een probleem met de vaginale flora of een soa.

Het observeren van de samenstelling van de afscheiding is daarom een andere goede manier om te bepalen of de eisprong nadert of heeft plaatsgevonden.

Hoe ziet het slijm eruit als er een bevruchting heeft plaatsgevonden?

Baarmoederhalsslijm is zeer nuttig in het voortplantingsproces: het helpt het sperma naar de eicel te leiden, laat het rijpen en zorgt ervoor dat het tot 5 dagen in het lichaam van de vrouw kan overleven. Dit slijm wordt geproduceerd onder invloed van oestrogeen.

Zoals we hebben gezien, krimpt het baarmoederslijmvlies plotseling als de bevruchting uitblijft en wordt het baarmoederslijmvlies verwijderd. Dit is het gevolg van het verschijnen van progesteron, dat het lichaam het signaal geeft dat het tijd is om te elimineren en een nieuwe cyclus te beginnen.

Bij inseminatie zullen de niveaus van oestrogeen en progesteron echter totaal verschillend zijn! Oestrogeen daalt niet en progesteron verschijnt niet. Het baarmoederhalsslijm gaat na de bevruchting door en kan zeer overvloedig en stroperig zijn. De eerder genoemde witte afscheiding gaat door en wordt een teken.

Bloedverlies tijdens de ovulatie: is het normaal om te bloeden?

Sommige vrouwen hebben last van bloedingen tijdens de ovulatie (ook wel ovulatie spotting genoemd). Dit is volkomen normaal en niet ernstig. Men denkt dat dit aan verschillende factoren te wijten is:

  • zowel een plotselinge hormonale verandering,
  • zowel tot een verdikking van het endometrium.

Naarmate het baarmoederslijmvlies dikker wordt, ontstaan er namelijk neovaatjes die soms zeer sterk kunnen opzwellen. Als sommige barsten, kunnen ze kleine bloedingen veroorzaken.

Stelt een late ovulatie mijn menstruatie uit?

De eisprong vindt 14 dagen voor de menstruatie plaats, met een tussenpoos van ongeveer 3 dagen. Een late ovulatie verlengt dus de totale cyclusduur, en het is waarschijnlijk dat de cyclus langer dan 28 dagen zal duren. Omgekeerd is een vroege eisprong altijd 14 dagen voor uw menstruatie, maar dit betekent gewoon dat uw cyclus korter zal zijn dan de gemiddelde 28 dagen! Het is dus de lengte van het eerste deel van de cyclus die varieert, waarbij de ovulatieperiode altijd op ongeveer hetzelfde tijdstip plaatsvindt.

Nogmaals, dit is volkomen normaal: de menstruatiecyclus verschilt per vrouw. Het is ook belangrijk te weten dat de eisprong bij uitzondering buiten de 14 dagen voor de menstruatie kan plaatsvinden, en het is zelfs mogelijk een maand te hebben zonder eisprong!

Kan een ovulatietest een zwangerschap vaststellen?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, detecteert de ovulatietest de aanwezigheid van het hormoon LH, terwijl de zwangerschapstest zoekt naar het hormoon HCG. Het zijn dus twee verschillende dingen, en het is niet mogelijk om een ovulatietest te gebruiken om een zwangerschap op te sporen! U kunt alleen vaststellen dat u meer ovuleert, wat een aanwijzing kan zijn voor een mogelijke zwangerschap. Maar meestal zijn er veel andere symptomen die u eerst op het goede spoor zetten.

Kunt u zwanger worden buiten de ovulatieperiode?

Allereerst moet een onderscheid worden gemaakt tussen de vruchtbare periode en de ovulatieperiode. De vruchtbare periode is veel breder dan de ovulatieperiode. Hoewel het ei gemiddeld slechts 24 uur leeft, kan het soms 72 uur overleven en vruchtbaar zijn. Ook sperma kan gemiddeld 5 dagen en soms wel 7 dagen in de baarmoeder leven!

De ovulatieperiode zelf kan plus of minus drie dagen variëren. Daarom ligt de vruchtbare periode meestal tussen de 8e en 17e dag van uw cyclus.

Opgemerkt moet worden dat sperma ook tijdens de menstruatie kan overleven. Dus als u in deze periode onbeschermde geslachtsgemeenschap heeft en uw cyclus is erg kort (bv. ovulatie op dag 7 van de cyclus), kunt u ook zwanger worden.

In ieder geval is een eisprong noodzakelijk om zwanger te worden. Maar geslachtsgemeenschap buiten de ovulatieperiode kan u ook zwanger maken, als de zaadcellen overleven en de ovulatie kort daarna plaatsvindt.

Vond je dit artikel leuk?
author-profile-picture/
Cyril Adriaensen
hellosafe-logo
hellosafe-logo

Cyril Adriaensen combineert een vroege passie voor financiën met gevestigde expertise in management. Met een achtergrond in rechten heeft hij zich, vastberaden, een weg gebaand in de complexe wereld van het ondernemerschap. Zijn carrière, die zich over meerdere jaren uitstrekt, wordt gekenmerkt door een opmerkelijke veelzijdigheid. Cyril heeft met uiteenlopende klanten gewerkt, van lokale bedrijven tot internationale giganten, en verleende managementdiensten op maat. Zijn vermogen om zich in verschillende onderwerpen te verdiepen en aan te passen, van technologie tot cultuur, wordt overal gewaardeerd. Als Business Manager voor Hellosafe België deelt Cyril zijn kennis via artikelen die helderheid en creativiteit combineren. Hij schrijft over onderwerpen die variëren van projectontwikkeling tot de nieuwste trends in bankieren en financiële producten. Naast zijn professionele betrokkenheid streeft Cyril er voortdurend naar om in de voorhoede te blijven van de ontwikkelingen op de gebieden waarin hij actief is. Zijn leergierigheid wordt weerspiegeld in zijn vermogen om nieuwe technieken te verkennen en de nieuwste innovaties in zijn werk te verwerken.

Stel een vraag, Een expert zal antwoord geven
Uw naam is verplicht
De inhoud van de reactie is vereist.