Onze gratis online BMI berekenen

[[translations.filterWeightUnit1]]
[[translations.filterHeightUnit1]]

[[translations.imcResult]] calculImc | number_format

infoResult

De Body Mass Index is een steeds vaker gebruikte en veelbesproken indicator van onze gezondheid en levensstijl. In 1997 definieerde de Wereldgezondheidsorganisatie de BMI als de norm voor de beoordeling van de risico's die gepaard gaan met overgewicht bij volwassenen.

Vraagt u zich al enige tijd af of u het juiste gewicht heeft voor uw lengte?

Onze BMI calculator en de volgende gids geven u een duidelijker beeld.

Focus op de BMI berekeningstabel van de WHO

De berekening van de BMI leidt uiteraard tot een score, die het mogelijk maakt te meten waar men staat in termen van corpulentie. De WHO heeft een indicatieve tabel gepubliceerd met interpretaties van de verschillende scores die uit de berekening van de BMI worden verkregen:

Body Mass Index (BMI)Interpretatie (volgens WHO)
Minder dan 18,5Ondergewicht (slankheid)
18,5 tot 25Normale bouw
25 tot 30Overgewicht
30 tot 35Matige obesitas
35 tot 40Ernstige obesitas
Meer dan 40Morbide obesitas
Interpretaties van de BMI

Zo kunt u met deze BMI interpretatietabel het resultaat van uw BMI berekening beter begrijpen en dienovereenkomstig actie ondernemen.

Wat is de berekening van de BMI?

De BMI (of Body Mass Index) is een indicator die is gecreëerd om de zwaarlijvigheid van een persoon te schatten op basis van zijn lengte en gewicht. Het is de enige door de Wereldgezondheidsorganisatie gevalideerde indicator om het lichaamsgewicht van een persoon te meten en zo mogelijke gezondheidsrisico's vast te stellen.

In het Engels, spreken we van BMI (of Body Mass Index). De berekening van de BMI bestaat dus voornamelijk uit het weten waar u zich bevindt in termen van lichaamsgewicht.

Als u de beste hospitalisatieverzekeringen in België wilt vergelijken, aarzel dan niet om onze vergelijker van hospitalisatieverzekeringen te raadplegen via onderstaande knop:

Waarom uw BMI berekenen in België?

Er zijn vele redenen waarom mensen hun BMI willen berekenen.

Een van de redenen om uw BMI te berekenen is om te bepalen of u zich zorgen moet maken over gezondheidsrisico's en om uw dieet en lichaamsbeweging dienovereenkomstig aan te passen. Afhankelijk van het resultaat van een BMI berekening moet u meer of minder regelmatig gaan eten en bewegen.

Let er echter op dat u niet alleen afgaat op het cijfer van de BMI berekening. In feite, kunnen twee mensen hetzelfde BMI resultaat hebben en er toch heel anders uitzien. Dit komt door de verdeling van botten, spieren en vet in het lichaam, waarmee bij de berekening van de BMI geen rekening wordt gehouden. Voordat u drastische veranderingen aanbrengt in uw dieet of lichamelijke activiteit, moet u altijd een arts raadplegen die u kan vertellen waaraan u moet werken en hoe u dat moet doen.

Wat is de formule voor het berekenen van de BMI?

De BMI wordt berekend door het gewicht van een persoon te delen door het kwadraat van zijn lengte. Een 'normale' BMI-berekening ligt tussen 18,5 en 25. Houd er echter rekening mee dat de berekening van de BMI zodanig is ontworpen dat deze alleen werkt in de leeftijdsgroep van 18 tot 65 jaar. Buiten dit leeftijdsbereik, is het resultaat van uw BMI berekening niet representatief voor uw gezondheidsstatus.

Om snel uw BMI score te weten te komen, kunt u onze BMI calculator bovenaan deze pagina gebruiken.

Hoe interpreteer ik mijn BMI resultaat?

Volgens de WHO kunnen de verschillende niveaus van BMI scores worden ingedeeld in verschillende banden. De interpretatie van deze BMI banden is als volgt:

  • Minder dan 18,5

Uw gewicht is te laag voor uw lengte. Dit kan het gevolg zijn van medische aandoeningen, maar kan ook leiden tot een aantal gezondheidsrisico's zoals tekorten of bloedarmoede. Wij raden u aan met uw arts te praten, die de oorzaak van uw lage gewicht kan achterhalen en u advies kan geven.

  • 18,5 tot 25

U heeft een normale BMI. Blijf evenwichtig eten en doe regelmatig aan lichaamsbeweging voor een optimale gezondheid.

  • 25 tot 30

Uw gewicht is iets te hoog voor uw lengte. Op lange termijn kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Raadpleeg een arts voor professioneel advies voordat u met een dieet begint.

  • Meer dan 30

Uw gewicht is te hoog voor uw lengte. U loopt een groter risico op stofwisselingsziekten, hartziekten en kanker. Wij raden u aan een arts te raadplegen voordat u aan een dieet begint, zodat u in de beste omstandigheden kunt afvallen.

Om toegang te krijgen tot de beste hospitalisatieverzekering offertes in België, kunt u via onderstaande link onze vergelijker gebruiken en de beste prijzen ontvangen via onze partnermakelaars:

Is de berekening van de BMI voor een vrouw anders?

Bij de berekening van de BMI wordt geen rekening gehouden met het feit of u man of vrouw bent, noch met uw leeftijd. De formule blijft altijd hetzelfde en een goede BMI hebben betekent dus altijd tussen 18,5 en 25 zijn.

Het is echter zo dat vrouwen tussen hun 50e en 60e jaar over het algemeen in gewicht toenemen als gevolg van de verstoringen door de menopauze, wat het eindresultaat van een BMI berekening kan beïnvloeden.

Veel vrouwen in Frankrijk (bijna de helft) zijn ook abdominaal zwaarlijvig, wat ongezond is en kan leiden tot cardiovasculaire risico's - inclusief een BMI score.

BMI berekenen voor een man: hoe weet ik of mijn score klopt?

Net zoals er geen goed resultaat is voor de berekening van de BMI voor vrouwen, is er ook geen goed resultaat voor mannen. Het ideaal is om altijd tussen 18,5 en 25 BMI te blijven, waarbij altijd dezelfde BMI formule wordt gebruikt voor zowel mannen als vrouwen.

Maar de berekening van de BMI alleen zegt niet of u gezond bent. Een man met een "buikje" en een gespierde man kunnen dezelfde BMI hebben, hoewel hun lichaamsbouw totaal verschillend is. Sporters hebben heel vaak een hoge BMI zonder dat dit betekent dat ze zwaarlijvig zijn of een gevaar voor hun gezondheid vormen.

Obesitas bij mannen neemt toe met de leeftijd.

Wat is de normale BMI?

Een normale BMI ligt tussen 18,5 en 25. De klassieke formule voor het bepalen van de BMI is betrouwbaar, maar houdt geen rekening met bepaalde parameters zoals botstructuur en vet.

Il est possible de se faire une idée plus précise de notre corpulence en utilisant différentes formules qui prennent en compte des paramètres plus précis comme l'âge, le sexe ou la morphologie.

  • De Broca formule

Zeer bekend, maar niet erg aanbevolen. Het is vaak bekritiseerd vanwege zijn eenvoud en gebrek aan precisie. Het is bijvoorbeeld bekend dat een ideaal gewicht als te zwaar wordt beschouwd. De formule is: hoogte (cm) - 100

  • De Creff formule

Deze formule is efficiënter en betrouwbaarder. Het maakt gebruik van een verfijndere berekening. Anderzijds moet u uw eigen lichaamsvorm kunnen bepalen, wat niet altijd gemakkelijk is. Dit is de meest betrouwbare manier om de vraag te beantwoorden "Welk gewicht voor mijn lengte en leeftijd? Hier zijn de verschillende berekeningsformules volgens uw morfologie:

  • Dunne of gracieuze morfologie = (Hoogte - 100 + Leeftijd / 10) * 0,9²
  • Normale morfologie = (Lengte - 100 + Leeftijd / 10) * 0,9
  • Brede morfologie = (Hoogte - 100 + Leeftijd / 10) * 0,9 * 1,1

BMI berekening en obesitas: wanneer opsporen?

Volgens de schaal van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt iemand als zwaarlijvig beschouwd wanneer zijn of haar BMI score gelijk is aan of hoger is dan 30. Dit moet echter worden genuanceerd, aangezien er verschillende stadia van zwaarlijvigheid zijn, die nog steeds worden bepaald volgens de schaal van de WHO.

BMI scoresStadium van obesitas
Tussen 34 en 34,9Matige obesitas
Tussen 35 en 39,9Ernstige obesitas
Meer dan 40Morbide obesitas
WHO stadia van obesitas

Obesitas leidt tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van bepaalde ziekten zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk, leverziekten, nierziekten en vele vormen van kanker.

Wat is de BMI voor een sleeve in België?

De Gastric sleeve is een restrictieve en onomkeerbare techniek, waarbij ongeveer twee derde van de maag wordt verwijderd, en is bedoeld voor mensen met ernstig overgewicht, dus obesitas of morbide obesitas. In België, komen mensen met een BMI boven de 40 in aanmerking voor een sleeve-operatie. Mensen met een BMI tussen 35 en 40 kunnen ook baat hebben bij een sleeve, maar alleen als zij diabetes hebben en daarvoor medicijnen gebruiken, of als zij lijden aan een hoge bloeddruk die met ten minste 3 medicijnen wordt behandeld, of als zij slaapapneu-syndroom hebben.

BMI berekening voor een tiener: wat zijn de bijzonderheden?

Officieel, is er geen BMI berekenig voor een tiener. Dat komt omdat de BMI alleen betrouwbaar wordt berekend voor mensen tussen 18 en 65 jaar. Een BMI berekening voor een tiener zou dus totaal verkeerd en ongeschikt zijn om de gezondheidstoestand van de persoon aan te geven.

Maar er zijn nu indicatieve lichaamsvormcurves die u een idee geven van de norm voor de lengte van uw tiener - dus die zijn een goede vervanging voor de berekening van de BMI van een tiener.

Is de berekening van de BMI afhankelijk van de leeftijd?

De berekening van de BMI varieert niet precies met de leeftijd, maar geldt alleen in de leeftijdsgroep 18-65 jaar. In deze leeftijdsgroep is de berekening van de BMI altijd hetzelfde, of u nu man of vrouw bent.

De berekening van de BMI geldt echter niet buiten deze leeftijdsgroep of voor zwangere vrouwen.

Is de berekening van de BMI voor een zwangere vrouw relevant?

De berekening van de BMI is niet relevant voor zwangere vrouwen. Probeer onze BMI calculator niet te gebruiken als u zwanger bent; het resultaat is volledig irrelevant en als u dieetbeslissingen neemt op basis van dit resultaat kunt u uzelf blootstellen aan ernstige gezondheidsproblemen.

Wat is het ideale BMI om model te worden?

Om te voorkomen dat modellen zichzelf in gevaar brengen en om de perceptie te vermijden dat slankheid een schoonheidsideaal is, is hun een minimum BMI drempel opgelegd om te mogen werken. Zo is het in verschillende landen van de wereld verboden om een model in dienst te nemen waarvan de BMI lager is dan 18,5. De WHO classificeert een persoon als mager wanneer de BMI onder de 18,5 ligt. Bovendien heeft Frankrijk in 2017 de verplichting ingevoerd voor modellen om een medisch attest voor te leggen waaruit blijkt dat zij geschikt zijn voor dit beroep, en met name dat zij niet mager zijn.

Stel een vraag, Een expert zal antwoord geven
Uw naam is verplicht
De inhoud van de reactie is vereist.