Wat zijn de beste betaalterminal (POS) in België in 2023 ?

We zijn vertrouwd :
We zijn vertrouwd : 4.6/5
comparatorTitles.logo comparatorTitles.price comparatorTitles.featureList comparatorTitles.yesList comparatorTitles.link
item.name
item.rating item.rating | stars
[[item.selectionText]]
item.pricePrefix item.price item.priceTitle item.priceSubtitle
 • line.title line.subtitle line.rating | stars
item.badge
 • line.title
 • line.title
item.clickOutButtonText
item.clickOutSubtitle
[[item.selectionText]]

comparatorTitles.name

Of u nu een restauranthouder bent, een taxi- of VTC-chauffeur, of zelfs een freelancer, een betaalterminal is tegenwoordig onmisbaar om verkopen te kunnen innen.

Maar welke elektronische betaalterminal moet ik kiezen? Moet ik een elektronische betaalterminal aanschaffen? Welke aansluiting heb ik nodig en hoeveel kost dat?

Ons advies en onze vergelijking van de beste betaalterminals en mobiele betaalterminals in België helpen u het apparaat te kiezen dat u nodig heeft om uw verkopen te innen.

De ranking van de beste betaalterminals in België

 1. SumUp: betaalautomaten gekoppeld aan een zeer doordachte en alles-in-één SumUp kassasoftware
 2. Yavin: 3 betaalautomaten beschikbaar met abonnement, en structureel onklopbare commissies
 3. myPOS: het betaalbare aanbod voor kleine en grote ondernemingen

SumUp: 3 POS terminals voor alle soorten bedrijven, met geïntegreerde en ultra complete SumUp POS software.

SumUp biedt complete en goedkope oplossingen voor het innen van betalingen op afstand of op de verkoopvloer. Deze fintech biedt 3 verschillende betaalterminals aan.

Het eerste model dat populair wordt in de wereld van betaalterminals is de SumUp Air, die design en prijs combineert. Het biedt nu ook nieuwe 4G-modellen met SIM-kaart, zoals de SumUp Solo en de SumUp 3G Duo + printer, die wij hieronder nader toelichten:

 • De SumUp Air betaalterminal: het goedkoopste model van SumUp. Hij is ook het meest populair vanwege het gebruiksgemak en het moderne, praktische ontwerp. Een bijzondere eigenschap van de SumUp Air is dat hij alleen werkt als hij verbonden is met een mobiel apparaat. Het biedt echter wel de mogelijkheid om kredietkaartreçu's per e-mail of SMS te versturen. Het apparaat kan ook worden aangesloten op een optionele Bluetooth-printer. Momenteel is de SumUp Air verkrijgbaar vanaf €39 of €44 met een opwaardeerbasis.
 • De SumUp Solo POS terminal: de basis 4G POS terminal. Deze betalingsterminal is verkrijgbaar vanaf 79 € excl. btw. Het is een terminal die werkt met een SIM-kaart of in WiFi met een laadstation. Hij is echter kleiner dan de SumUp 4G en accepteert iets minder betaalmethoden, wat zijn goedkopere prijs verklaart.
 • De SumUp 3G: de Eftpos terminal met printer. Het SumUp 3G-model met printer accepteert dezelfde betaalmethoden als de SumUp Air. Hij wordt geleverd met een SIM-kaart en een onbeperkt data-abonnement. Het model SumUp 4G is bijzonder eenvoudig te bedienen, maar maakt geen gebruik van de geavanceerde functies van de applicatie. Natuurlijk is ook deze kassaterminal duurder dan de andere SumUp terminals, maar met een startprijs van 129 € is hij nog steeds redelijk.

De SumUp aanbod komt ook met :

 • een oplossing voor verkoop op afstand en gratis betaallinks en online shop;
 • een aanbod voor een gratis bankrekening;
 • gratis online facturatie;
 • gecertificeerde kassasoftware als betaalde optie. 

Uiteraard, zijn deze verschillende diensten vrij te kiezen en niet verplicht. De transactiekosten bedragen 1,75% per transactie en liggen daarmee aan de hoge kant van de markt. De kosten worden vooraf onderhandeld met de uitgevers van de betaalmiddelen om voordelige tarieven aan te bieden, met name voor kleine ondernemingen. Het ingezamelde geld kan rechtstreeks naar de bankrekening van de onderneming worden overgemaakt of worden uitgegeven via een gratis MasterCard.

Kortom, dit zijn de voor- en nadelen van het SumUp aanbod:

 • Een kassaoplossing speciaal voor restaurants en winkeliers
 • Een aanbod zonder abonnement of verbintenis
 • Een professionele rekening en een gratis MasterCard
 • Terminals compatibel met alle banken.
 • De gratis SumUp Air applicatie kan niet als kassa worden gebruikt.
 • Hoge commissies.

Yavin: Betaalterminals op abonnementsbasis met onverslaanbare commissies

Met Yavin, waarderen wij in het bijzonder de progressieve formules die zij voorstellen, die zich aanpassen aan uw behoeften en uw budget met de mogelijkheid om een aangepast aanbod te kiezen.

U kunt kiezen uit verschillende soorten betaalterminals:

 • De Yavin Mini is het vlaggenschip van de serie. Het is een zeer gebruiksvriendelijke betaalautomaat, flexibel voor mobiele en tafelkassa's. De obers kunnen de terminal in hun buurt plaatsen, wat hun dienstverlening sterk vereenvoudigt.
 • De Yavin X: het is een klassiek formaat, dicht bij de traditionele POS die we gewoonlijk kennen, maar met meer design, krachtiger, robuuster en veel moderner. Het werkt met 4G / Wifi en Bluetooth. Het profiteert van functionaliteiten om de klantenrelaties in de winkel te ontwikkelen (klantbeoordelingen verzameld op de EFTPOS-terminal, gedematerialiseerde fooien, geïntegreerde loyaliteitsprogramma's, mogelijkheid tot statiegeld, enz.) Het is een alles-in-één tool om het dagelijkse leven van alle retailers te vergemakkelijken.
 • De Yavin X vaste POS met pinpad aan de klantzijde is een compleet instrument. Het is ideaal voor grote winkels en buurtwinkels.

De in de Yavin ingebouwde applicaties zijn ook uitstekend, met vele functies zoals in 3 termijnen betalen, deposito's opnemen, verbinding met kassasoftware en de mogelijkheid om Bitcoins te cashen.

De Yavin POS-terminals worden vrijblijvend aangeboden en het abonnement wordt niet in rekening gebracht als er geen geld wordt geïnd bij de terminals. De Eftpos-terminals zijn PAX-terminals, zoals bij Smile&Pay.

Wat de prijsstelling betreft, biedt Yavin alleen een abonnementsmodel en geen hybride model zoals Smile&Pay, wat bijzonder interessant kan zijn voor bedrijven met grote transactievolumes, aangezien de abonnementskosten veel lager zijn (ongeveer 0,5% bij Yavin, tegenover gemiddeld 1,7% elders). Als u elders goedkopere commissies vindt, mag u van Yavin bij uw partner blijven.

Houd er echter rekening mee dat sommige kosten, zoals wisselkosten, bovenop de provisies kunnen komen.

Hier volgen de voor- en nadelen van het Yavin POS-aanbod:

 • Progressieve formules en tarieven
 • Een keuze uit verschillende betaalterminals
 • Een compleet pakket aan applicaties
 • Transparant aanbod zonder verbintenis
 • De mogelijkheid om in Bitcoin te betalen
 • Uitstekende klantenservice
 • Niet geschikt voor lage volumes
 • Veel functies tegen betaling
 • Wisselkosten soms bovenop commissies

myPOS: het aanbod van fysieke of virtuele betaalterminals

myPOS is een Eftpos-aanbod dat speciaal is afgestemd op winkeliers, zelfstandigen en KMO's. Het bedrijf biedt een compleet en bijzonder concurrerend assortiment betaalterminals die aan elk budget kunnen worden aangepast.

Wat het POS-aanbod van myPOS betreft, zijn er momenteel vier betaalterminals, waarvan drie fysieke terminals en één virtuele POS op een smartphone.

 • myPOS GO: Deze Eftpos terminal, die 39 € kost, is momenteel de meest betaalbare betaalterminal op de markt. Het is zowel compact als zeer gebruiksvriendelijk en bevat alle essentiële functies. De aansluiting gebeurt in 4G met gedigitaliseerde ontvangstbewijzen. Deze POS-terminal is een klein kastje met een geïntegreerde SIM-kaart. Ontvangstbewijzen worden per SMS of e-mail verzonden.
 • myPOS Carbon: Deze andere POS kost 219 € en is bijzonder compleet. Hij werkt ook met een 4G-verbinding, maar ook met Wi-Fi of Bluetooth. Het heeft ook een ingebouwde printer om papieren kwitanties te produceren. Deze Eftpos-terminal is ontworpen om weerstand te bieden en kan dus ook worden gebruikt op bouwterreinen of op gevaarlijke plaatsen.
 • myPOS Combo: het derde fysieke POS-apparaat van myPOS kost 249 € en is het meest geavanceerde in de reeks. Natuurlijk bevat het ook een fysieke printer en een toetsenbord. De levensduur van de batterij van dit toestel is goed en de behuizing is bijzonder stevig.
 • myPOS Glass: tot slot, is deze betaalterminal een virtuele POS die werkt als een applicatie en mobiele betalingen kan accepteren. Het is beschikbaar in zowel gratis als betaalde versies.

De functionaliteiten van de myPOS Eftpos-terminals zijn uitgebreid en maken het mogelijk om op vele manieren betalingen te innen. Alle betaalautomaten zijn uitgerust met een SIM-kaart. Het is ook de moeite waard te vermelden dat myPOS een interessante handelaarsrekening aanbiedt. De onderstaande tabel toont alle kenmerken van de twee toonaangevende myPOS betaalterminals in het assortiment.

Ten slotte, zijn de door myPOS aangeboden prijzen aantrekkelijk wat betreft de verkoopprijzen van de elektronische betaalterminals. Voor transacties met standaardkaarten in de Europese Economische Ruimte of het Verenigd Koninkrijk bedragen de kosten 1,69% per transactie + € 0,05. Voor betalingen met internationale of zakelijke kaarten bedragen de kosten 2,89% + €0,05. Wisselkosten zijn in dit tarief inbegrepen. De Eftpos-terminals worden niet aangeboden met een abonnementsformule

 • Veel functies
 • Een complete winkelapplicatie
 • Online diensten
 • Eenvoudige bediening
 • Een variabele commissie
 • Weinig applicaties in het Frans
Betaalterminals myPOSmyPOS GomyPOS Carbon
Betaalterminaalmypos go@2xmypos carbon@2x
Prijs (excl. btw)39 €219 €
Commissie België (Visa en Mastercard)1,69 % + 0,05 €1,69 % + 0,05 €
Commissie Europa1,69 % + 0,05 € (Pro: 2,5%)1,69 % + 0,05 € (Pro: 2,5%)
Commisie Wereld2,85 % + 0,05 €2,85 % + 0,05 €
Mobiel
NetwerkMet de Smartphone3G/4G, Wi-Fi, Bluetooth
Autonomie
Vaste kostenGeenGeen
Applicatie Rovercash kassa (tegen betaling)
TCS gecertifieerdCE, FCCCE, FCC
SIS kaart lezer
VISA
Mastercard
Apple Pay
Google Pay
Réseau FR CB
AMEX
Andere kaartenUnion Pay, JCB, Paypass, PayWave, Discover, TQM, CE, ROSHPBOC/QPBOC, Paypass, PayWave, JCB, Discover, TQM, PCI6.X, UPTS 3.0
Restaurant vouchersEnkel SwileEnkel Swile
Diners, DiscoverDiscover
Betaling in 3 termijnen
Contactloze betaalterminal
Betaling via linkVia virtuele POSVia virtuele POS
Levering3 werkdagen3 werkdagen
Inname van deposito's
Fooi
Printer geïntegreerd in de betaalterminal
Printer op voetstuk
Externe printer ?
Software voor kassa's op de terminalsRovercashRovercash
Software op een ander apparaat
GebruikTaxi, kapper, zelfstandigeBedrijf, café, kleine winkel, foodtruck, kruidenier, kapper, markt, restaurant
Betaalterminals myPOS

Wat is een betaalterminal?

Per definitie, is een elektronische betaalterminal, of POS, een apparaat dat door professionals en handelaren wordt gebruikt om creditcardtransacties te accepteren. De betaling kan onmiddellijk op twee verschillende manieren worden uitgevoerd:

 • Met het inbrengen van de bankkaart en het verstrekken van de pincode door de klant.
 • Via NFC of contactloze betaling. In dit tweede geval plaatst de klant gewoon zijn bankkaart op de elektronische betaalterminal zodat de betaling wordt geregistreerd.

Tegenwoordig, is het gebruik van een elektronische betaalterminal essentieel geworden voor alle winkeliers in België. Een dergelijk apparaat biedt vele voordelen en vereenvoudigt transacties.

Zo, heeft een betaalterminal verschillende functies, waarvan de belangrijkste de volgende zijn:

 • Betalingen innen: De belangrijkste functie van een elektronische betaalterminal is natuurlijk het innen van creditcardbetalingen. Afhankelijk van het model POS-terminal is het ook mogelijk om maaltijdcheques en fooien te verzamelen, betalingen in termijnen uit te voeren of een aanbetaling te doen.
 • Registratie van transacties: de betaalterminal bewaart ook alle informatie over de transacties die in de loop van de dag zijn verricht.
 • Tele-inning: Ten slotte, zal de elektronische betaalterminal tijdens de dagelijkse tele-inning ook de transactiegegevens doorgeven aan de bank.
 • Andere functionaliteiten afhankelijk van het POS-terminal: Er moet ook worden opgemerkt dat sommige van de meest innovatieve POS-terminals specifieke functionaliteiten bevatten, zoals geïntegreerde kassasoftware of een printer waarmee tickets aan de klant kunnen worden gegeven.

Huren van betaalterminals: is het de moeite waard?

Veel Belgische winkeliers en professionals vragen zich af of ze een betaalterminal moeten kopen en overwegen de mogelijkheid om er een te huren. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen het huren van een betaalterminal en het kopen ervan? Eerst en vooral mag niet worden vergeten dat de aankoop van een Eftpos-terminal bij een bank een echte investering is, met een prijs die relatief hoog kan zijn, afhankelijk van het gekozen model. Gemiddeld betaalt u in België tussen 400 en 700 € exclusief belastingen voor de aankoop van een dergelijke elektronische betaalterminal.

Bovendien moet u, als u een elektronische betaalterminal wilt kopen, een onderhoudscontract afsluiten om u te beschermen tegen eventuele storingen en defecten aan uw apparaat. Dit kost tussen 120 en 200 € extra per jaar. Met dit contract kunt u profiteren van de hulp van een technicus die bij u thuis komt om eventuele problemen op te lossen.

Wat de huur van een Eftpos-terminal betreft, gaat het om een huurcontract, waarvoor een bankmachtiging nodig is als het maximum aantal transacties wordt overschreden. In de meeste gevallen, is het onderhoud van de elektronische betaalterminal inbegrepen in het huurcontract. Financieel gezien is het huren van een elektronische betaalterminal natuurlijk veel goedkoper dan het kopen ervan, althans voor een korte periode. De hoogte van de kosten kan echter per leverancier verschillen. Het maandelijks te betalen bedrag voor de huur van een Eftpos-terminal hangt voornamelijk af van het aantal uitgevoerde transacties en de geleverde authenticatiedienst.

Goed om weten

De huurprijs varieert van gemiddeld 10 tot 30 € per maand.

Maar, met de komst op de markt van goedkope betaalterminals, zoals die van SumUp of MyPOS, blijft de aanschaf van een elektronische betaalterminal een voorkeursoplossing. Deze nieuwe betaalterminals zijn inderdaad bijzonder innovatief en bieden praktische functies, evenals klantenservice en hulp bij problemen.

Het is dus mogelijk om een kwalitatieve POS-terminal aan te schaffen vanaf slechts 16 € voor het SumUp assortiment en zonder abonnement.

Wat is de prijs van een betaalterminal in België?

De prijs van een elektronische betaalterminal varieert gemiddeld van 150 tot meer dan 700 €, afhankelijk van het gekozen model en de aangeboden functies. Hier zijn onze prijsschattingen voor de uiteindelijke aankoop van een dergelijk apparaat:

Soort betaalterminalPrijs
Vaste betaalterminalVan 150 tot 400 €
Draagbare betaalterminalVan 350 tot 450 €
Mobiele betaalterminalVan 300 tot 700 €
Prijs van een betaalterminal in België

Hoewel dit budget hoog lijkt, vooral voor kleine en micro-ondernemingen, is het ook mogelijk om een elektronische betaalterminal te huren. In het geval van verhuur, kost het u tussen de 13 en 40 € per maand. Dit tarief omvat meestal de onderhoudskosten en de installatie van de betaalterminal bij uw bedrijf.

Een betaalterminal kan worden gehuurd bij een bank of bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in elektronische betaaloplossingen. Ten slotte, is het ook mogelijk een betaalterminal met transactiekosten te verkrijgen, maar tegen een veel voordeligere aankoopprijs.

De POS-terminals die wij in onze vergelijking hebben gepresenteerd, kunnen worden gekocht tegen de volgende prijzen met de in deze tabel vermelde commissies:

Leveranciers van POS-terminalsPrijsCommissie
SumUp 16 tot 149 € 1.75 %
MyPOS39 tot 199 €1.75 %
Yavin X25 € / maand0.6 %
Betaalterminal prijzen per leverancier

Welke elektronische betaalterminals biedt Bancontact aan?

Als u uw klanten de mogelijkheid wilt bieden hun aankopen of diensten bij u te betalen met Bancontact, zijn er verschillende elektronische betaalterminals die deze functionaliteit bieden. Van deze terminals bevelen wij de myPoS-terminal aan, die veel functies en voordelen biedt tegen een lage prijs.

Naast myPOS kunt u ook de volgende betaalsystemen met Bancontact gebruiken:

 • Worldline betaalterminals.
 • Adyen betaalterminals
 • CCV Eftpos terminals
 • EMS POS terminals
 • Keyware betaalterminals
 • Loyaltek betaalterminals
 • PayWorld betaalterminals.
 • SIX betaalterminals
 • Viva Wallet betaalterminals

Hoe kiest u de juiste betaalterminal in België?

De juiste keuze van een POS-terminal voor uw bedrijf is soms een ingewikkelde zaak en er moet rekening worden gehouden met verschillende criteria om de meest geschikte elektronische betaalterminal te kiezen.

Dit zijn de verschillende criteria die u moet vergelijken bij het kiezen van uw betaalterminal:

 • Het bedrag van uw maandelijkse kaartbetalingen: als het minder dan 3.000 € is en u geen bijzondere behoeften heeft, zullen de eerste prijzen van Sumup u zeer tevreden stellen.
 • De aard van uw bedrijf: als u specifieke behoeften heeft en in staat wilt zijn om maaltijdcheques te verzilveren, een deposito te nemen of betaling in 3x aan te bieden, dan is een betaalterminal of een Yavin-betaalterminal misschien beter geschikt voor uw behoeften.
 • De behoefte aan compatibiliteit met kassasoftware: sommige betaalterminals worden geleverd met een geïntegreerde kassasoftware waarmee u uw rekeningen efficiënt kunt controleren terwijl u contant geld int.
 • De nodige verbinding: afhankelijk van uw behoeften kunt u een betaalterminal kiezen die wordt aangesloten via Ethernet, WiFi of een mobiel netwerk, zoals 4G.
 • Geaccepteerde betalingsmethoden: de meeste POS-terminals accepteren alle bankkaarten die in België worden geaccepteerd. Om bijvoorbeeld betalingen met internationale kaarten of cryptomunten of restaurantvouchers te innen, moet u een specifieke betaalterminal kiezen die deze functionaliteit biedt.
 • Gegevensbeveiliging: uiteraard moet de beveiliging van de betalingsgegevens van uw klanten worden beschermd en moet u dit criterium controleren voordat u een betaalterminal op de markt kiest.
 • Batterijbestendigheid: als u ten slotte kiest voor een mobiele betaalterminal en dus niet voor een vaste, moet u er ook voor zorgen dat de batterij voldoende autonomie heeft.

Waarom een vergelijking van betaalterminals in België gebruiken?

Een betaalterminal is een essentieel element omdat u dankzij deze terminal uw klanten kunt factureren en zo inkomsten kunt genereren. Het aanbod van betaalterminals op de markt hangt af van de aard van uw beroep, de functies die u nodig heeft en het volume transacties dat u per dag of per maand uitvoert.

Met onze betaalterminal vergelijker hierboven kunt u in slechts enkele seconden al de volgende zaken vergelijken:

 • Prijs en kosten per transactie
 • Het compacte/mobiele karakter van elk apparaat
 • De geaccepteerde betalingsmethoden
 • De vereiste verbinding (voor mensen die de meeste van hun transacties op afstand doen, bijvoorbeeld taxichauffeurs)
 • Vereiste functies (bv. zorgkaartlezer voor gezondheidswerkers), enz.

Te onthouden

In enkele seconden, kunt u bepalen welk aanbod nodig is voor uw bedrijf en zo de beste betaalterminal voor uw behoeften kiezen.

Wat is de beste mobiele betaalterminal?

Onder de verschillende soorten elektronische betaalterminals die in België op de markt zijn, zijn er natuurlijk ook mobiele betaalterminals. Het gebruik van een mobiele POS-terminal biedt vele voordelen en mogelijkheden, afhankelijk van het soort activiteit dat u uitoefent. Als u uw elektronische betaalterminal alleen in uw winkel gebruikt, hoeft u geen verbinding te maken via een mobiele verbinding. Een eenvoudige WiFi- of Ethernet-verbinding is voldoende. In dat geval, raden wij u aan te kiezen voor een betaalterminal uit het SumUp of Yavon assortiment.

Maar als u een bedrijf heeft dat in de open lucht werkt of waarvoor u zich veel moet verplaatsen, zoals een transport- of levensmiddelenbedrijf, dan heeft u een mobiele betaalautomaat nodig die met het 3G/4G-netwerk werkt en waarmee u overal verbinding kunt maken. Een van de goedkoopste en meest complete mobiele betaalterminals op de markt is de MyPOS Combo. Deze is perfect geschikt voor zwervende activiteiten.

Door een elektronische betaalterminal te gebruiken die het 2G-, 3G- of 4G-netwerk gebruikt, hebt u geen wifi-verbindingen nodig om creditcardbetalingen te innen. De myPOS combo betaalterminal biedt ook andere voordelen voor mobiele verkopers, zoals een touchscreen en een printer voor het afdrukken van tickets.

Nog steeds onder de beste mobiele terminals, vinden we ook het model SumUp Air waarmee u via Bluetooth verbinding kunt maken met uw mobiele telefoon en dus kunt profiteren van de mogelijkheid van roaming-betaling. Deze betaalterminal wordt niet geleverd met een printer, maar u kunt gedematerialiseerde tickets per e-mail of SMS naar uw klanten sturen.

Waar kan ik in België een POS-terminal halen?

De aankoop of huur van een elektronische betaalterminal moet systematisch gebeuren via een erkende organisatie. Momenteel, zijn er verschillende soorten operatoren waarmee u een POS-terminal kunt verkrijgen, namelijk:

 • De banken: bij veel banken kunt u een zakelijke rekening openen met een POS-terminal. Dit is het geval bij de online bank Qonto, die gespecialiseerd is in zakelijke rekeningen voor kleine bedrijven en een alles-in-één pakket aanbiedt inclusief een betaalterminal.
 • Particuliere bedrijven die POS-terminals verkopen en verhuren: u zult ook bedrijven vinden die gespecialiseerd zijn in de verkoop en verhuur van betaalterminals, waarmee u snel over een apparaat voor het ophalen van betalingen kunt beschikken. Deze bedrijven bieden ook gepersonaliseerde onderhoudsdiensten aan.
Stel een vraag, Een expert zal antwoord geven
Uw naam is verplicht
De inhoud van de reactie is vereist.