Berekening van de PayPal-kosten in België

[[currencySymbol]]

textPaid
resultPrice | number_format(2) currencySymbol
resultFixedFees | number_format(2) currencySymbol [[translations.fixedFees]] + filterPaymentType | number_format(2) % [[translations.paypalFees]]

Sinds de opkomst van online winkelen bieden verschillende bedrijven online diensten aan om betalingen te beveiligen en fraude te voorkomen. Dit geldt met name voor PayPal, dat verschillende online betaaldiensten aanbiedt naar het buitenland. Afhankelijk van het soort transactie kan het bedrijf gebruikers echter meer of minder in rekening brengen. In dit artikel, leggen wij alles uit over het gebruik van PayPal.

Hoe werkt een Paypal België account?

Met een PayPal-rekening kunt u veilig en snel online aankopen doen. Alle gegevens van de koper, zoals bankgegevens, worden opgeslagen op de PayPal-rekening. Bij de betaling hoeft de koper alleen maar in te loggen op zijn PayPal-rekening met zijn eerder gekozen e-mailadres en wachtwoord.

Kort samengevat, werkt PayPal als volgt:

 1. een koper gaat naar de website van een winkel om te winkelen,
 2. bij de betaling heeft hij de keuze uit verschillende betaalmethoden, waaronder PayPal,
 3. Hij betaalt zonder kaartnummers of codes door in te loggen op zijn PayPal-account.

Met PayPal kan een koper in miljoenen online winkels betalen en heeft hij de mogelijkheid om in 25 verschillende valuta te betalen. Het voordeel van PayPal is dat het online aankopen veilig maakt.

Goed om weten

Er zijn in België meer dan 750.000 online shoppers met een PayPal-account.

Wat zijn de PayPal-kosten?

Bij PayPal, betaalt een koper die in euro's betaalt in de EER geen extra kosten.

Er moet echter een onderscheid worden gemaakt tussen een particulier en een beroepsbeoefenaar. Er moet ook een onderscheid worden gemaakt tussen een binnenlandse transactie ( dat wil zeggen een transactie tussen een verzender en een ontvanger die in dezelfde markt of in hetzelfde land wonen) en een internationale transactie, dat wil zeggen een transactie tussen een verzender en een ontvanger die niet in hetzelfde land wonen.

Voor particulieren en voor een online- of winkelaankoop via PayPal, worden geen extra kosten in rekening gebracht. Voor binnenlandse persoonlijke transacties zoals geld sturen naar familieleden of het ontvangen van geld dat niet commercieel is, brengt PayPal geen kosten in rekening.

Echter, voor het internationaal versturen, van een persoonlijke transactie worden extra kosten in rekening gebracht. Als het land van de ontvanger zoals ingevoerd op zijn of haar PayPal-rekening Canada, Noord-Europa, de Verenigde Staten of een van de door PayPal gedefinieerde landen in de groepen Europa I of Europa II is, bedragen de PayPal-kosten 1,99€. Voor andere regio's bedragen de PayPal-kosten 3,99€. Voor andere regio's bedragen de PayPal-kosten 3,99€.

Met PayPal, is het mogelijk om geld over te maken van de PayPal-rekening naar de geregistreerde bankrekening. Als er geen valutaconversie is, worden er geen kosten in rekening gebracht voor een overboeking naar een lokale bankrekening en 3% voor een overboeking naar een Amerikaanse bankrekening.

Hoe krijg ik de Paypal-retourkosten terugbetaald?

Als een product de koper niet bevalt, kan deze na een aankoop via PayPal om terugbetaling vragen.

Dit zijn de 5 stappen om een terugbetaling bij PayPal te krijgen:

 1. betalen met een PayPal-rekening, als de transactie in aanmerking komt en het verzoek om terugbetaling wordt gevalideerd, kunnen de kosten worden terugbetaald;
 2. ongeschikte artikelen retourneren;
 3. een terugbetaling aanvragen door de transactie te selecteren die de aankoop van het geretourneerde artikel vertegenwoordigt en "terugbetaling van de verzendkosten aanvragen" te selecteren;
 4. de gevraagde documenten opsturen;
 5. De PayPal-rekening ontvangt de terugbetaling binnen 5 dagen.

Let op

De terugbetaalservice van PayPal is gratis, maar er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan om er gebruik van te kunnen maken. Deze omvatten, het hebben van een onbeperkte en niet-opgeschorte Belgische PayPal-account, het product volledig hebben betaald met de rekening of het verzoek om terugbetaling binnen 30 dagen hebben verzonden.

Als de koper aan alle voorwaarden voldoet, wordt het verzoek om terugbetaling gevalideerd en kan hij tot 30 € aan terugbetalingskosten per verzoek krijgen.

Bij de aanvraag tot terugbetaling moet de koper:

 • een aanvraagformulier voor terugbetaling;
 • een bewijs van verzending van het geretourneerde product.

PayPal-kosten berekenen: hoe werkt het?

Zoals hierboven vermeld, moet onderscheid worden gemaakt tussen PayPal-kosten voor particulieren en voor handelaren. Voor particulieren zijn er meestal geen extra kosten voor een aankoop of een overboeking. Voor sommige activiteiten, zoals bankannulering bij een overboeking vanaf een PayPal-rekening, wordt 3 € in rekening gebracht, evenals voor het annuleren of mislukken van een automatische incasso. Er is ook een vaste vergoeding voor inactiviteit of kredietkaartregistratie. Al deze kosten staan vast en zijn te vinden op de website van PayPal.

Bij de berekening van de PayPal-kosten, moet u dus rekening houden met de aard van de transactie: nationaal of internationaal, het bedrag en de betalingsmethode. De vaste kosten voor QR-code transacties van 10€ of minder met een valutawissel verschillen namelijk van de kosten voor bedragen boven de 10€.

Voor zowel professionals als handelaren is het tarief voor een saldoomrekening 3% boven de basiswisselkoers. Handelaren profiteren van verschillende soorten diensten via PayPal:

 • ontvangst van internationale transacties,
 • ontvangst van nationale en internationale transacties voor goede doelen,
 • ontvangst van nationale en internationale transacties die met een andere betaalmethode zijn verricht,
 • PayPal online kaartbetalingsdiensten,
 • bulkbetalingen,
 • microbetalingen,
 • stopzettingskosten,
 • kosten voor geschillenbeslechting.

Voor de berekening van de PayPal-kosten is het belangrijk te weten dat de kosten altijd ten laste komen van de verzender, dat wil zeggen de verkoper. Voor particulieren bestaat de commissie uit een vast bedrag van 0,35 € en een percentage van 2,9%. Dit betreft een bepaald type transactie, alle voorwaarden staan vermeld op de site van PayPal.

Wat zijn de PayPal-kosten op Ebay?

De PayPal-kosten op Ebay zijn altijd een vast bedrag van 0,35€ en een percentage van 2,9%. Deze kosten worden berekend voordat de Ebay-kosten worden berekend.

Goed om weten

Voorbeeld: een artikel wordt verkocht voor 75 € met leveringskosten van 9 €, de verkoper is een particulier die via PayPal betaalt. De verkoop is nationaal. De kosten van Ebay bedragen 7,14% van de prijs, dus 6 €, de kosten van PayPal bedragen 2,79 € en de totale winst is 75,21 €.

Moet ik PayPal gebruiken voor internationale overschrijvingen?

Bij internationale overschrijvingen zijn de commissies bij PayPal vrij hoog.

Voor een particulier, zijn de kosten voor het verzenden van persoonlijke internationale transacties vast en variëren van 1,99 € tot 3,99 €. Al met al is het gebruik van PayPal voor internationale overboekingen relatief goedkoop voor particulieren zonder valutawissel.

Voor internationale transacties met valutawissel geldt namelijk een extra vergoeding van 3%.

Voor internationale zakelijke transacties worden hogere tarieven toegepast en ook worden valutakosten in rekening gebracht. Voor internationale microbetalingen bedraagt het tarief 6% en wordt daarnaast een vaste commissie toegepast. De tarieven variëren afhankelijk van de prijs van de zending, maar samengevat bedraagt het toegepaste percentage voor internationale overschrijvingen 5% en wordt er 3% omrekeningskosten bovenop de basiswisselkoers in rekening gebracht.

Ten slotte, is het raadzaam om de wisselkoers te achterhalen in het land waar de transacties naartoe worden gestuurd.

Wat zijn de Paypal kosten voor de verkoper?

De kosten worden altijd gedragen door de verkoper op Paypal.

In het algemeen, zijn de kosten 0,35 € vaste commissie en 2,9% van de verkoopprijs. Voor particulieren bestaan er echter alleen extra kosten voor internationale overschrijvingen en de overdracht van geld naar een Amerikaanse bankrekening. Als een betaling of overschrijving wordt geannuleerd, betaalt de koper annuleringskosten van 3 €.

Wat zijn de Paypal kosten voor het betalen van goederen en diensten?

Voor commerciële transacties, worden zowel percentages als vaste commissies toegepast. Een commerciële transactie omvat: goederen en diensten kopen, goederen en diensten verkopen, betalingen ontvangen via QR-codes, donaties ontvangen of donaties versturen.

Soort transactieTarief
Betaling per kaart zonder PayPal-rekening1,80 % + vaste commissie
QR-code transactie groter of gelijk aan €10.010,90 % + vaste commissie
QR-code transactie minder dan of gelijk aan €10,011,40 % + vaste commissie
Alle overige transacties3,40 % + vaste commissie
Extra PayPal-kosten voor ontvangst van binnenlandse transacties

Als het gaat om een internationale zakelijke transactie naar het Verenigd Koninkrijk, bedraagt het tarief 1,29% en 1,99% voor andere niet-EER-landen.

De commissie voor een omrekening in een andere valuta is vast voor commerciële transacties, maar hangt af van de prijs, als de transactie minder of meer dan 10€ bedraagt. Hoe hoger de transactie, hoe hoger de commissie.

Hoe ontvang ik geld van PayPal?

Om geld van PayPal te ontvangen, moet u eerst een actieve PayPal-rekening hebben. Als iemand een betaling ontvangt, stelt PayPal de ontvanger direct via e-mail of sms op de hoogte. De betaling verschijnt direct op het rekeningsaldo.

Als de bankrekening vervolgens bij de rekeninginstellingen is ingevoerd, is het mogelijk het saldo over te maken naar de bankrekening. Het is mogelijk om tot 2 500 € per jaar te ontvangen zonder dat u uw rekening hoeft te controleren (zorg voor uw ID-kaart). Als de overschrijving wordt gedaan naar een lokale bankrekening, zijn er geen extra kosten. Als de overschrijving echter naar een Amerikaanse bankrekening wordt gedaan, betaalt de ontvanger 3 % kosten over het bedrag zonder valutawissel.

Hoe stuur ik geld via Paypal?

Het versturen van geld in euro naar familieleden in België en de Europese Economische Ruimte (EER) is gratis.

Om geld te sturen op Paypal, moet u :

 • maak een PayPal-rekening aan met een e-mailadres of telefoonnummer en een wachtwoord;
 • kies het type rekening: persoonlijk, professioneel of eerst een rekening die de aankoop en verkoop van artikelen vergemakkelijkt;
 • voer de rekeninginformatie in: adres, stad, land, postcode, telefoonnummer;
 • bevestig de rekening en voer een creditcard/debetkaart in;
 • selecteer "geld opnemen" en de optie "geld overmaken naar een bankrekening";
 • selecteer "geld afhalen via elektronische overschrijving" en voer het gekozen bedrag in;
 • Bepaal de bankrekening of kaart waar het geld naartoe moet worden overgemaakt;
 • valideren.

Als de ontvanger al een PayPal-rekening heeft, selecteert u gewoon "Geld sturen" op het profiel, voert u het e-mailadres of telefoonnummer van de ontvanger in, kiest u het bedrag en de valuta en specificeert u de reden voor de overschrijving (zakelijk of persoonlijk) en bevestigt u.

Hoe kan ik voorkomen dat ik Paypal-kosten moet betalen?

Buiten de eurozone, brengt Paypal kosten in rekening voor het versturen van geld. De hoogste kosten gelden voor commerciële transacties. Om te voorkomen dat u deze kosten betaalt, is de eerste tip om uw PayPal-rekening te koppelen aan uw bankkaart. Zo kunt u rechtstreeks met uw bankkaart betalen en niet via een PayPal-saldo. Er worden geen kosten meer in rekening gebracht voor overschrijvingen tussen het saldo en de bankrekening.

Het versturen van geld tussen familieleden is gratis, wanneer u geld verstuurt via de PayPal-rekening, kunt u deze optie selecteren om te voorkomen dat u extra kosten betaalt. Ten slotte, verdienen transacties tussen een verzender en een ontvanger die in de Europese Economische Ruimte wonen de voorkeur om extra kosten te vermijden.

Stel een vraag, Een expert zal antwoord geven
Uw naam is verplicht
De inhoud van de reactie is vereist.