Wat is de beste tandverzekering in België? Ranking 2023

We zijn vertrouwd :
We zijn vertrouwd : 4.6/5
VerzekeringMaandelijkse premieDekking Onze meningOfferte
Partenamut
Dentalia Plus Coup de coeur
9,20€Met deze verzekering kunt u zich gemakkelijk inschrijven zonder medische vragenlijst en wordt uw tandverzorging in de buurlanden gedekt, zijn de premies voor kinderen van 0 tot 3 jaar gratis en is er geen medische vragenlijst.

Pdf brochure
OfferteCoup de coeur
Dkv
DKV Smile
16,20€Dit garandeert u vergoedingen van ten minste 60% van het conventionele tarief, afhankelijk van het gekozen pakket. Snelle, 100% online inschrijving en geen wachttijd voor conservatieve zorg.

Pdf brochure
Offerte
Mutualia
Dentalis
20,04€Er is geen leeftijdsgrens voor inschrijving en de premie is zeer betaalbaar. Dentalis biedt u een brede dekking voor tandheelkundige zorg. U moet lid zijn van Mutualia.

Pdf brochure
Bij Agentschap
Mutualité Chrétienne
Dento +
22,02€U wilt profiteren van 100% vergoede preventieve en curatieve zorg op alle leeftijden, evenals een grotere dekking van orthodontie, prothesen en tandheelkundige implantaten of parodontologie. Een voordelige premie voor inschrijving vóór de leeftijd van 45 jaar. Geen eigen risico.

Pdf brochure
Bij Agentschap
La Mutualité Neutre
Dentalis
26,45€Er is geen leeftijdsgrens voor inschrijving en de premie is zeer betaalbaar. Dentalis biedt u een brede dekking voor tandheelkundige zorg. U moet lid zijn van de Neutrale Mutualiteit.

Pdf brochure
Bij Agentschap
Helan
Dentalia Plus
28,03€Met deze verzekering kunt u zich gemakkelijk inschrijven zonder medische vragenlijst en wordt uw tandverzorging in de buurlanden gedekt, zijn de premies voor kinderen van 0 tot 3 jaar gratis en is er geen medische vragenlijst.

Pdf brochure
Bij Agentschap
Dkv
Tandzorgplan
30,00€Dit garandeert u vergoedingen van ten minste 60% van het conventionele tarief, afhankelijk van het gekozen pakket. Snelle inschrijving 100% online en geen wachttijd voor conservatieve zorg. Dit aanbod is vergelijkbaar met het DKV Smile plan, maar met hogere plafonds.

Pdf brochure
Offerte
Mutualité Libérale
Denta Plus
30,31€Deze tandverzekering combineert lage premies met een optimale bescherming tegen hoge tandartskosten. Tandzorg is gratis voor kinderen tot 8 jaar.

Pdf brochure
Bij Agentschap
rectangle 9 6
Dentimut Plus
55,30€U kunt uw Dentimut First dekking aanvullen met Dentimut Plus, een XXL tandverzekering.

Pdf brochure
Bij Agentschap
rectangle 9 6
Dentimut First
60,00€Automatisch opgenomen in uw aanvullende verzekering, zonder extra kosten.
Geen vragenlijst, geen medisch onderzoek, geen behandelplan.
Geen eigen risico.
Geen leeftijdsgrens.
Geen wachttijd.

Pdf brochure
Bij Agentschap

Een mooie glimlach is essentieel voor een bevredigend persoonlijk en professioneel leven. Het onderhoud en de verzorging van uw tanden kan echter erg duur zijn. In België zijn deze zeer hoge kosten te wijten aan het feit dat deze kosten niet volledig worden gedekt door de verplichte ziekteverzekering. De onderlinge verzekeringsmaatschappijen bieden een aanvullende tand\verzekering om deze minimale dekking te compenseren. Hoe werkt de tandverzekering in België? Welke kosten worden gedekt door uw tandverzekering? Hier is een overzicht.

Wat is de tandverzekering?

De tandverzekering dekt mondzorg die niet of slechts gedeeltelijk door de wettelijke ziekteverzekering wordt gedekt.

Afhankelijk van de gekozen dekking, kan de tandverzekering de volgende zaken dekken:

 • conservatieve tandverzorging (gaatjes, tandsteenverwijdering, tandplak verwijdering, enz.)
 • tandprothesen
 • parodontale behandeling en orthodontie

Voor meer details over de verschillende aangeboden dekkingen raden wij u aan de vergelijkingstool bovenaan deze pagina te gebruiken.

Is een tandverzekering verplicht in België?

In België, vergoedt de verplichte ziekteverzekering de conservatieve tandheelkundige zorg voor minderjarigen (jonger dan 18 jaar) volledig.

De vergoeding van tandheelkundige zorg valt niet onder de verplichte ziekteverzekering voor meerderjarige patiënten. Dit kan een probleem zijn voor dure behandelingen, zoals het plaatsen van tandprothesen (kroon, implantaat, bridge, enz.).

Het is dus niet verplicht, maar wel ten zeerste aanbevolen, om in België een aanvullende particuliere tandverzekering af te sluiten. Dit compenseert het gebrek aan vergoeding door de verplichte ziektekostenverzekering.

Kunt u een tandverzekering zonder wachttijd vinden?

Een standaard tandverzekering omvat gewoonlijk een wachttijd. Deze periode, waarin het contract nog niet van kracht is, wordt gebruikt om na te gaan of de antwoorden van de verzekerde op de medische vragenlijst juist zijn en of hij/zij niet ziek was op het moment van de aanvraag.

Voor tandartskosten is deze periode vaak 12 maanden.

Echter, bieden sommige verzekeraars een tandverzekering aan zonder wachttijd. Dit zijn contracten die onmiddellijke dekking bieden bij ziekenhuisopname of tandheelkundige behandeling.

Er moet worden opgemerkt dat de kwaliteit van de verzekeringscontracten per onderlinge verzekeringsmaatschappij verschilt. In dit verband, moet bijzondere aandacht worden besteed aan de volgende criteria:

 • het ontbreken van een limiet voor de te vergoeden kosten;
 • de uitsluitingen van uw tandverzekering
 • DKV Smile: interventieplafond tot € 1.500/jaar vanaf het 4e abonnementsjaar;
 • DKV Plan Tandheelkunde: interventieplafond tot € 5243,26/jaar vanaf het 4e abonnementsjaar.

Let op: deze 2 pakketten bevatten geen wachttijd in het contract, wat betekent dat u feitelijk gedekt bent vanaf de dag dat u zich inschrijft, maar dat u vanaf het eerste jaar niet profiteert van de onderstaande plafonds.

Wat is de gemiddelde prijs van een tandverzekering?

De beste tandverzekering is de verzekering die past bij uw situatie en uw overleggewoonten, tegen het meest aantrekkelijke tarief. Veel onderlinge verzekeringsmaatschappijen bieden een aanvullende tandverzekering aan.

Om uw keuze te vergemakkelijken, hebben wij voorbeelden geselecteerd van prijzen van tandverzekeringen die door de belangrijkste ziekenfondsen in België worden aangeboden.

TandverzekeringFormulesPrijs tandverzekering
SolidarisOptis Dentis
 • 7 - 17 jaar : 4,12 €/maand
 • 18 - 29 jaar : 5,50 €/maand
 • 30 - 44 jaar : 9,18 €/maand
 • 45 - 49 jaar : 10,22 €/maand
 • 50 - 54 jaar : 11,71 €/maand
 • 55 - 64 jaar : 12,87 €/maand
 • Ouder dan 65 jaar : 16,38 €/maand
DKVDKV TandzorgplanVan 140,91€ tot 380,71€/jaar afhankelijk van de leeftijd van de verzekerde
Mutualité ChrétienneDento +Van 4,82 € tot 19,16 €/maand afhankelijk van de leeftijd van de verzekerde
AxaZiekteverzekering AxaOp aanvraag
PartenamutDentalia PlusVanaf 3,54 €/maand
Mutualité SocialisteDentimut PlusTussen 53,16 € en 409,32 €/jaa afhankelijk van de leeftijd van de verzekerde
AG InsuranceDental FlexVolwassenen: 119,49 €/jaar
Kinderen: 82,87 €/jaar
Prijs van tandverzekeringen in België

Hoe werkt de vergoeding voor tandheelkundige zorg?

Terwijl een conservatieve behandeling wordt gedekt door de wettelijke ziekteverzekering voor minderjarigen, verandert dit wanneer zij meerderjarig worden. De vergoeding van tandheelkundige zorg is veel minder gedekt voor volwassenen. Dit is hoe deze vergoeding werkt met behulp van een tandverzekering.

Vergoeding van tandheelkundige implantaten

In België, worden tandheelkundige implantaten en aanverwante zorg niet of nauwelijks vergoed door de verplichte ziekteverzekering omdat ze als een overbodige luxe worden beschouwd. Tandheelkundige implantaten worden alleen vergoed door de verplichte ziektekostenverzekering als de operatie aan de volgende drie voorwaarden voldoet:

 • de plaatsing van twee titanium tandheelkundige implantaten met als doel een uitneembare gebitsprothese te behouden
 • de patiënt moet bewijzen dat de prothese langer dan een jaar heeft gezeten en dat de prothese niet goed heeft gewerkt
 • de patiënt moet 70 jaar oud zijn

Aanvullende tandverzekeringen vergoeden tandheelkundige implantaten tot 50% (of in sommige gevallen zelfs 80%), met jaarlijkse vergoedingsplafonds.

Echter, kent deze vergoeding enkele beperkingen:

 • Sommige tandverzekeringen hebben een leeftijdsgrens tussen 64 en 69 jaar. Op deze leeftijd is de behoefte aan titanium tandheelkundige implantaten het grootst. Na de leeftijd van 60 jaar is er geen mogelijkheid meer om tanden te herstellen met amalgaam of andere tandvullingen.
 • Een aanvullende tandverzekering is vaak alleen interessant als u langer dan twee jaar lid bent.

In dit verband is het van belang de vergoedingsvoorwaarden van uw tandverzekering zorgvuldig te bestuderen. Aarzel niet om onze vergoedingssimulator te raadplegen om na te gaan of uw mutualiteit uw behoeften zal dekken.

De vergoeding van tandprothesen

Sinds 1 januari 2020, kan de wettelijke ziekteverzekering complexe en dure tandheelkundige restauraties vergoeden als ze het gevolg zijn van kanker of totaal tandverlies.

Volledige vergoeding wordt gegeven als de patiënt aan een van de onderstaande voorwaarden voldoet:

 • De patiënt lijdt aan ernstige functionele en psychosociale invaliditeit als gevolg van ernstige botmutilatie na tumorresectie van de boven- of onderkaak, of orofaciale osteoradionecrose, of anodontie van blijvende tanden.
 • De patiënt heeft tanden verloren of lijdt aan verschillende tandafwijkingen als gevolg van graft-versus-host disease in het orofaciale gebied na stamceltherapie.
 • De patiënt heeft tanden verloren of lijdt aan verschillende tandafwijkingen als gevolg van chemotherapie en/of radiotherapie voor zijn/haar 12e verjaardag.

Als de verzekerde aan een van deze voorwaarden voldoet, moet de behandeling door de derdebetalersregeling worden betaald, zonder extra kosten voor de patiënt. Dit geldt ook als de tandarts niet onder een verdrag valt.

Vanaf 50 jaar vergoeden sommige tandverzekeringen de kosten van een gebitsprothese.

Goed om weten

Onder bepaalde voorwaarden kunt u profiteren van een hogere vergoeding, met name als u uw tandarts ten minste eenmaal per jaar bezoekt of als u recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming. Aarzel niet om contact op te nemen met uw mutualiteit voor meer informatie.

Welke tegemoetkoming van HZIV voor de tandverzekering?

De Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV) biedt een tandverzekering, vooral voor kinderen onder de 18 jaar. In hun geval is tandheelkundige zorg volledig gedekt:

 • consulten: jaarlijks mondonderzoek, standaard bezoeken
 • tandsteen verwijdering
 • pulpectomieën
 • behandeling van gaatjes

Wat de orthodontische behandeling betreft, maakt de HZIV een onderscheid tussen kinderen jonger dan 9 jaar en kinderen jonger dan 22 jaar.

Voor kinderen jonger dan 9 jaar, grijpt de HZIV in voor korte preventieve behandelingen, om een volledige orthodontische behandeling in de toekomst te vermijden. In dit geval kent de HZIV twee forfaitaire interventies toe aan het begin en aan het einde van de behandeling.

Voor kinderen jonger dan 22 jaar, dekt de HZIV een volledige orthodontische behandeling, inclusief 36 maandelijkse pakketten en twee pakketten voor een beugel. De orthodontist moet echter vóór de 15e verjaardag van het kind een aanvraag indienen bij de raadgevend arts van de HZIV. De orthodontische behandeling moet vóór de 22e verjaardag van het kind zijn voltooid.

Dekt de tandverzekering orthodontie?

Orthodontie wordt gedekt door uw particuliere tandverzekering.

Mutualiteiten bieden meestal extra tegemoetkomingen op beugels en retainers.

U kunt onze tandartsverzekering vergelijkingstool hierboven gebruiken om uit te zoeken welke zorgverzekeraars de beste dekking bieden voor orthodontische behandelingen.

Bestaat er een aanvullend tandheelkundig plan zonder plafond in België?

Er is geen tandartsverzekering zonder limiet in België.

De meeste tandartsverzekeringen bieden over het algemeen een limiet van ongeveer 1000 euro in het eerste jaar en 5000 euro gedurende de looptijd van uw contract.

Tandverzekering: wat zegt de TestAankoop vergelijking?

Wat de tandartsverzekering in België betreft, worden in de vergelijking van TestAankoop zes belangrijke punten genoemd waarmee rekening moet worden gehouden voordat men zich inschrijft:

 • Hoe ouder u bent wanneer u de verzekering afsluit, hoe hoger de premie.
 • U bent op lange termijn gebonden aan uw ziekenfonds.
 • niet alle prestaties worden gedekt: alle verzekeringspolissen sluiten ziekenhuisopname systematisch uit. Zij kunnen hun vergoeding ook afhankelijk maken van die van het RIZIV. En de helft van de particuliere tandverzekeringen stellen extra kosten niet op prijs.
 • Tandverzekeringen zijn nooit volledig en bieden allemaal maximale percentages en jaarlijkse plafonds voor elk type behandeling.
 • Er is geen overdracht van geld van het ene jaar naar het andere mogelijk.

Al onze gidsen voor tandverzekeringen

Stel een vraag, Een expert zal antwoord geven
Uw naam is verplicht
De inhoud van de reactie is vereist.