[Enquête] 20% van de Belgen zal ontevreden zijn over de diensten van hun mutualiteit in 2023

In een tijd van stijgende verzekeringstarieven, wat is de relatie tussen Belgen en hun mutualiteit? Van 16 augustus tot 26 september 2023 hebben we een enquête gehouden, waarop 1 113 Belgen hebben geantwoord. De enquête geeft een overzicht van de huidige meningen en zorgen over dit alledaagse product voor Belgen.

80%

... van de Belgen zegt dat ze in 2023 redelijk tot zeer tevreden zullen zijn met de diensten van hun huidige onderlinge.

20%

... van de Belgen zegt dat ze in 2023 redelijk tot zeer ontevreden zullen zijn over de diensten van hun huidige mutualiteit.

Voor 53% van de Belgen is de omvang van de geboden dekking de doorslaggevende factor bij het kiezen van een mutualiteit

Het kiezen van de mutualiteit die het beste bij uw behoeften past, is cruciaal voor uw gezondheid en welzijn. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, moet u met een aantal bepalende factoren rekening houden. In het kader van onze enquête peilden we naar de prioriteiten van de Belgen bij het kiezen van een mutualiteit. Dit zijn de resultaten:

Alexandre Desoutter, woordvoerder van HelloSafe België:

"De resultaten van dit onderzoek laten zien wat de prioriteiten van Belgische consumenten zijn bij het kiezen van een mutualiteit. Het is duidelijk dat voor meer dan de helft van hen de omvang van de aangeboden dekking het belangrijkste criterium is. Dit onderstreept het belang dat gehecht wordt aan de veiligheid en de volledigheid van de dekking. Het is ook interessant om op te merken dat het bedrag van de maandelijkse premie een cruciale factor is voor bijna de helft van de respondenten, waaruit blijkt dat het financiële aspect ook een bepalende factor is bij hun beslissingen."

Voor een kwart van de Belgen is de informatie van hun mutualiteit in 2023 onduidelijk

De begrijpelijkheid van de informatie die door mutualiteit wordt verstrekt, kan ook de verzekeringskeuze van de Belgen beïnvloeden. Dit kan hun mate van vertrouwen en tevredenheid beïnvloeden wanneer ze zich inschrijven. Op de vraag "Wat vindt u van de duidelijkheid van de informatie die uw mutualiteit verstrekt?, waren dit de antwoorden:

Wat vindt u van de duidelijkheid van de informatie die uw mutualiteit verstrekt?

In 2023, zal 53% van de Belgen niet de moeite nemen om te vergelijken voordat ze een mutualiteit afsluiten

Het kiezen van een mutualiteit is een persoonlijke beslissing die door veel factoren beïnvloed kan worden. Door de vraag "Hebt u de aanbiedingen van verschillende mutualiteiten al vergeleken voordat u uw huidige keuze maakte?" te stellen, kregen wij de volgende resultaten:

Goed om weten

Wilt u mutualiteiten vergelijken en het aanbod vinden dat het beste bij uw profiel in België past? Bezoek onze vergelijking van de beste mutualiteiten in 2023.

In 2023, is 40% van de Belgen kiezen voor een hospitalisatieverzekering als aanvulling op hun mutualiteit

Naast de basis mutualiteit zijn er veel aanvullende verzekeringen die de Belgen extra bescherming bieden tegen verschillende risico's. Inzicht in welke aanvullende verzekeringen het populairst zijn, biedt een waardevol inzicht in de zorgen en behoeften van de Belgen op het gebied van gezondheid.

Uit onze gegevens blijkt dat, naast mutualiteiten, hospitalisatieverzekeringen het vaakst worden afgesloten door 39,6% van de Belgen, op de voet gevolgd door tandartsverzekeringen (38,3%). Een verzekering ambulante kosten tenslotte komt op de derde plaats met 22,1%.

Bron: Interne gegevens HelloSafe (2023)

Goed om weten

Deze gegevens zijn afkomstig van onze interne inzameling die wordt uitgevoerd in het kader van de analyse van de aanvragen om zich te abonneren op mutualiteiten die via het HelloSafe platform worden gedaan. Met andere woorden, ze zijn afgeleid van informatie die verzameld is tijdens het inschrijven van de HelloSafe gebruikers op deze mutualiteiten.

Werkwijze

De resultaten in dit onderzoek zijn gebaseerd op een enquête die tussen 16 augustus en 26 september 2023 werd uitgevoerd op de website hellosafe.be, met als doel het algemene gevoel ten opzichte van mutualiteiten onder de Belgische bevolking te peilen. Er werd een representatieve steekproef van 1 113 Belgen van alle leeftijden geselecteerd, die de geografische en demografische diversiteit van het land vertegenwoordigde. De enquête werd doelgericht gepubliceerd op gespecialiseerde pagina's over het onderwerp mutualiteiten om de relevantie en authenticiteit van de verkregen antwoorden te garanderen. Bovendien vulden we de gegevens van deze opiniepeiling aan met interne informatie over de prioriteiten van de Belgen bij het afsluiten van een mutualiteit.

Naast de deskundige redactioneel beleid over verzekeringen en financiële producten, biedt HelloSafe een breder assortiment aan onderwerpen met betrekking tot wereldwijde consumptie in België en de rest van de wereld, met als doel bepaalde complexe onderwerpen voor consumenten te ontcijferen en originele en nieuwe informatie te verstrekken.

Over HelloSafe

HelloSafe is een toonaangevend platform in België voor het vergelijken van financiële producten (verzekeringen, kredieten, beleggingen).Met behulp van unieke en krachtige eigen technologie biedt HelloSafe gebruikers in het hele land tientallen gratis, anonieme en onmiddellijke vergelijkers en calculators, evenals deskundige en actuele inhoud. Ons platform stelt iedereen in staat de beste beslissingen voor zijn geld te nemen en het juiste aanbod tegen de juiste prijs te vinden.

hellosafe logo icon whitebg 2

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met het HelloSafe team

Vragen of suggesties? Wat het onderwerp van uw bericht ook is, het HelloSafe team is er om u te helpen!

astridd copie

Astrid Roussel

Hoofdcommunicatie en persrelaties

Volg ons

Volg ons op sociale netwerken

MEDIA KIT

Gebruik deze elementen

sparkle e1656423371529

Bekijk onze bronnen

LEER MEER

Logo

Alle HelloSafe assets

LEER MEER

hellosafe pencil 1 e1656423433234

Blog

LEER MEER