Beste tak 21 levensverzekering | Verzekering, rendement & aanbod

Onze gebruikers vertrouwen ons :
Onze gebruikers vertrouwen ons : 4.5/5
U zoekt
Tak 21
Uw statuut
Voor iedereen
Sorteer op
Gegarandeerd rendement 2024
Filters
U zoekt
Tak 21
Uw statuut
Voor iedereen
Sorteer op
Gegarandeerd rendement 2024
Assurance
Rendement garanti 2024
Caractéristiques
Notre avis
Nos offres
Loading...

Tak 21 levensverzekeringen en spaarverzekeringen blijven erg populair bij Belgische spaarders vanwege hun zekerheid. Maar hoe werken deze polissen en wat zijn hun belangrijkste voordelen? Op deze pagina vind je alle gedetailleerde informatie over de tak 21 verzekeringen, de werking, de kosten, de fiscaliteit en het rendement.

Tak 21-levensverzekering: belangrijkste feiten

 1. Definitie: Levensverzekering met kapitaalgarantie
 2. Soorten contracten: Pensioensparen, langetermijnsparen, overlijdensuitkering
 3. Gemiddeld rendement: 1,20 %
 4. Gemiddelde kosten: 2 %
 5. Belasting: Premies aftrekbaar, kapitaal belastingvrij na 65 jaar

Tak 21 betekenis

Wat is tak 21?
Een tak 21 polis is een spaarcontract dat kan worden afgesloten in de vorm van een levensverzekering, op middellange of lange termijn.

Het doel van een tak 21 verzekering is veelzijdig. Deze verzekering kan u:

 • de garantie geven dat u uw kapitaal of de premies die u hebt betaald, terugkrijgt na aftrek van kosten en belasting;
 • profiteren van een gegarandeerd minimumrendement, waarvan het bedrag van verzekeraar tot verzekeraar verschilt;
 • profiteren van de uitkering van een winstaandeel door de verzekeraar.

Tak 21 levensverzekeringen worden ook vaak "spaarverzekeringen" genoemd. Dit komt omdat het eigenlijk een spaarcontract is in de vorm van een levensverzekeringscontract.

Tak 21-levensverzekeringen bieden een gegarandeerd rendement op het bedrag van de betaalde premies. Dit rendement kan echter negatief zijn omdat de poliskosten hoger zijn dan het ontvangen rentebedrag. De spaarder kan uiteindelijk minder terugkrijgen dan het totale bedrag aan betaalde premies.

Het is essentieel om de beste levensverzekeringen te vergelijken voordat u een keuze maakt, zodat u het beste aan uw financiële doelstellingen kunt voldoen.

Vergelijk de beste levensverzekeringen in een paar klikken

Vergelijk

Hoe werkt een tak 21 contract?

De manier waarop een tak 21-levensverzekeringspolis werkt, varieert afhankelijk van de opties die de polishouder kiest. U kunt :

 • Een eenmalig bedrag beleggen
 • Een jaarlijks bedrag betalen

Tak 21 polissen en producten kunnen een beperkte looptijd hebben, maar er zijn ook polissen met een onbeperkte looptijd. Het is ook mogelijk om een overlijdensdekking te nemen om het gespaarde kapitaal uit te betalen aan een geregistreerde begunstigde in geval van overlijden van de verzekeringnemer voor de vervaldag van de polis.

Tot slot zullen de polishouder en de verzekerde na afloop van het tak 21 contract het gestorte geld ontvangen, na aftrek van kosten, het gegarandeerde rendement en eventuele winstdeling.

Tak 21 of tak 23

tak 21 en tak 23 levensverzekeringen

Tak 21 levensverzekeringen worden vaak vergeleken met tak 23 levensverzekeringen. Maar er zijn enkele grote verschillen tussen deze twee soorten contracten, die we hier graag uitleggen.

KenmerkenTak 21Tak 23
Rendement
Gegarandeerd, bestaande uit een vast percentage en winstdelingVariabel, gekoppeld aan de prestaties van beleggingsfondsen
Kapitaalbescherming
JaNee
Kosten
GematigdHogere kosten
Beleggersprofiel
DefensiefAgressief
Tak 21 VS tak 23 levensverzekeringen

De specifieke kenmerken van tak 21

 • Rendement : het rendement van een tak 21 polis kan verschillende variabelen bevatten. Enerzijds gaat het om de minimumrente die op het contract wordt gegarandeerd, maar soms ook om de winstdeling van de verzekeraar, die variabel is. Deze deling hangt af van de jaarlijkse financiële resultaten van de gekozen verzekeringsmaatschappij en wordt elk jaar opnieuw bepaald. Er is dus geen garantie voor deze vergoeding.
 • Bescherming en garantie: als de verzekeraar bij wie het tak 21-contract werd afgesloten failliet gaat, kan de verzekeringnemer een beroep doen op het garantiefonds voor financiële diensten om terugbetaald te worden tot een maximum van 100 000 € per persoon en per verzekeringsmaatschappij.

Goed om weten

Sparen via tak 21 heeft het voordeel van een zekere zekerheid en belastingvoordelen. Deze polissen bieden echter vaak een lager rendement dan tak 23-polissen.

De specifieke kenmerken van tak 23

 • Rendement : bij tak 23 is het rendement uitsluitend afhankelijk van de prestaties van de onderliggende beleggingsfondsen waarin het kapitaal wordt belegd. Het is daarom over het algemeen hoger dan het rendement van tak 21, maar het is niet gegarandeerd en kan zelfs negatief zijn.
 • Fondsen volgens beleggersprofiel: Wanneer u een polis van tak 23 afsluit, kan uw verzekeraar uw beleggersprofiel definiëren als defensief, neutraal, evenwichtig of dynamisch. Op basis van dit profiel kunnen ze specifieke fondsen aanbevelen waarin u kunt beleggen, met verschillende risico- en rendementsniveaus.

Goed om weten

Kortom, tak 23 brengt meer risico's met zich mee dan tak 21, maar kan ook winstgevender zijn als de markten goed presteren en de beleggingsfondsen goed beheerd worden.

Aarzel niet om de prestatiegeschiedenis van deze polissen te raadplegen voordat u een polis afsluit.

Hoe kies je tussen een tak 21 of tak 23 polis?

Als je twijfelt tussen een spaar- of verzekeringscontract van tak 21 of tak 23, dan moet je jezelf afvraag wat je profiel is, je risicobereidheid en je doelstellingen zijn.

 • Wil je simpelweg veilig sparen, kies dan voor een tak 21 polis, die je garanties biedt.
 • Als je een beleggersprofiel hebt en je spaargeld wilt laten groeien door te beleggen op de financiële markten, maar je wel bewust bent van het risico, dan zijn polissen van tak 23 interessant.
 • Tot slot, als je geen keuze kunt maken, bieden sommige verzekeraars gecombineerde polissen aan.

Wat zijn de verschillende tak 21 producten?

Er is niet één, maar er zijn verschillende producten die gebruik maken van tak 21, waaruit je kunt kiezen afhankelijk van je doelstellingen en de dekking die je wilt. Hier zijn de belangrijkste:

 • Tak 21 pensioensparen:
  Dit is een formule waarmee polishouders spaargeld kunnen opbouwen om te profiteren van bepaalde voordelen, voornamelijk een belastingaftrek die speciaal voor deze polissen is ingevoerd. Het doel is ook om het wettelijke pensioen van de abonnee aan te vullen wanneer hij of zij met pensioen gaat.
 • Tak 21 langetermijnsparen:
  Dit andere type tak 21-contract biedt ook een aantrekkelijke belastingaftrek tijdens het sparen voor de lange termijn.
 • Tak 21 overlijdensverzekering:
  Overlijdensrisicoverzekeringen verschillen van tak 21-levensverzekeringen in die zin dat het doel hier is om een dekking te kiezen die een bepaalde som geld uitkeert aan je nabestaanden of begunstigden op het moment dat je overlijdt.
 • Tak 21 spaarverzekering:
  De tak 21 spaarverzekering biedt de keuze tussen een eenmalige uitkering of maandelijks sparen, of zelfs een combinatie van deze twee betalingswijzen.
 • IPT of VAPZ tak 21:
  Tot slot zijn deze twee pensioenspaarproducten bedoeld voor bedrijfsleiders en zelfstandigen die willen profiteren van de uitkering van een aanvullend pensioen en tegelijkertijd fiscale voordelen willen genieten.

Tak 21 rendement

Het rendement van een levensverzekering van tak 21 bestaat uit twee elementen:

 • Een gegarandeerd rendement, vastgesteld door de verzekeraar en vermeld in de polis. Dit rendement is over het algemeen laag, tussen 0,5 % en 2 %.
 • Een variabel rendement, gekoppeld aan de prestaties van de beleggingen van de verzekeraar. Dit rendement is dus onzekerder, maar kan hoger zijn dan het gegarandeerde rendement.

In 2023 is het gegarandeerde rendement op tak 21 levensverzekeringen 1,20 %. Dit percentage is hoger dan in voorgaande jaren, die werden gekenmerkt door negatieve rentetarieven.

Het variabele rendement op tak 21 levensverzekeringen is afhankelijk van de samenstelling van het 'pensioenfonds' van de verzekeraar. Dit fonds bestaat uit premies betaald door polishouders, rente gegenereerd door deze premies en gerealiseerde meerwaarden op beleggingen.

Tak 21 levensverzekeringenContractRendement 2023Rendement over 5 jaar
Tak 21 Argenta
Argenta Flexx1,20 %1,55 %
Tak 21 KBC
KBC Home & Pension Plan1,50 %5 %
Tak 21 ING
ING Pension Plan1 %0,47 %
Tak 21 ING
ING Star Plan1 %0,47 %
Tak 21 Fortis
Fortis Plan Pension Invest1,75 %1,90 %
Tak 21 Belfius
Belfius2 %NC
Beste rendement op tak 21 levensverzekering

Zoals je al hebt begrepen, is de tak 21-levensverzekering een spaarproduct in de vorm van een levensverzekering.

Het bijzondere aan tak 21 is dat het een gegarandeerd rendement biedt op de betaalde premies, dat varieert afhankelijk van de verzekeraar en het gekozen contract. Deze rendementen zijn over het algemeen echter erg laag en kunnen zelfs negatief zijn als de kosten die op het contract van toepassing zijn hoger zijn.

Om dit te compenseren bieden de meeste verzekeraars hun polishouders momenteel het voordeel van een winstdeling, wat het rendement op het contract aanzienlijk verhoogt.

Let op

Maar let op! Deze winstdeling is noch gegarandeerd noch verplicht en wordt elk jaar bepaald op basis van de financiële resultaten van de verzekeringsmaatschappij.

Rendement is niet de enige factor waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een levensverzekeringspolis klasse 21. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het rendement. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de kosten en voorwaarden. Gebruik onze vergelijkingstool.

Vergelijk de beste levensverzekeringen in een paar klikken

Vergelijk

Hoeveel kost een tak 21 verzekering?

Voordat je een tak 21 verzekering afsluit, is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende kosten en belastingen die van toepassing zijn op de polis. Hier zijn de elementen waarmee rekening moet worden gehouden bij deze berekening:

 • Tak 21 premiebelasting:
  Een wettelijke premie van 2 % wordt toegepast op premies die worden betaald voor tak 21-verzekeringen. Deze inhouding wordt automatisch gedaan wanneer de premies worden betaald en staat vast, ongeacht de gekozen polis of verzekeraar. Als je echter kiest voor een pensioenspaarverzekering, hoef je deze belasting niet te betalen.
 • Tak 21 instapkosten:
  Deze kosten worden vrij bepaald door elke verzekeraar en nemen meestal de vorm aan van een percentage van de betaalde premie. Ze kunnen ook variëren afhankelijk van de gekozen beleggingsperiode bij het afsluiten van de polis.
 • Beheerskosten voor tak 21:
  Tot slot moet je ook rekening houden met de beheerkosten die de verzekeraar in rekening brengt in ruil voor het beheren van je verzekering. Dit kunnen maandelijkse of jaarlijkse vergoedingen zijn, een percentage van het kapitaal of een forfaitair bedrag. Deze beheerkosten verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.

Vergelijking van tak 21 verzekeringskosten:

ContractInstapkostenBeheerskostenGegarandeerd rendement
Tak 21 ING Life Pensioenplan
3,50 %0 %1 %
Tak 21 BNP Paribas Fortis Free Invest Plan
3,50 %0 %2,50 %
Tak 21 Belfius Invest Capital
2,50 %0,01 % per maand2 %
Tak 21 Argenta Flexx
4 %0 tot 0,27 %1,20 %
Tak 21 Generali Athora Sel Life Dynamico
Van 1 tot 5 %0 %0,01 %
Tak 21 Federale Verzekering Vita Flex
0 %0,30 % per jaar1,25 %
Tak 21 Ethias First
0 %0,5 % per jaar2,50 %
Tak 21 KBC
5 %2 %1,50 %
Tak 21 verzekeringskosten per polis

Belasting op tak 21 in 2024?

Tak 21 levensverzekeringen zijn fiscaal voordelig, vooral voor pensioensparen.

 • Betaalde premies: premies voor een tak 21 levensverzekering zijn aftrekbaar van het belastbaar inkomen, tot een jaarlijkse limiet van 2 350 €. Deze limiet wordt verhoogd met 300 € per kind ten laste, tot een maximum van 1 260 €.
 • Rendement: het rendement van een levensverzekeringspolis van tak 21 is onderworpen aan 30 % roerende voorheffing, tenzij de polis is afgesloten voor pensioensparen.
 • Kapitaal: als de polis wordt afgekocht voor de leeftijd van 65 jaar, is het kapitaal onderworpen aan inkomstenbelasting als pensioen. Het belastingtarief is progressief, afhankelijk van het totale inkomen van de belastingbetaler.
 • Pensioensparen: premies betaald aan een tak 21 levensverzekering voor pensioensparen zijn aftrekbaar van het belastbaar inkomen, tot een jaarlijkse limiet van 990 €, plus 300 € per kind ten laste, tot een maximum van 3 360 €. Rente uit pensioensparen is belastingvrij. Pensioenspaarkapitaal is belastingvrij als het wordt gestort vóór de leeftijd van 65 jaar. Als het kapitaal wordt gestort na de leeftijd van 65, is het onderworpen aan een vaste belasting van 10 %.

Deskundig advies

Tak 21-levensverzekeringen zijn fiscaal voordelig, vooral voor pensioensparen.

Wat zijn de voordelen van Tak 21?

Hoewel tak 21-spaarverzekeringen een lager rendement bieden dan tak 23-polissen, bieden ze toch een aantal voordelen:

 1. Een veilige belegging: polishouders kunnen kiezen tussen plannen die een gegarandeerd rendement bieden met een mogelijke winstdeling en plannen die een kapitaalgarantie bieden met een mogelijke winstdeling.
 2. Extra garanties: de verzekeringnemers van tak 21 lopen niet het risico om hun volledige kapitaal te verliezen, vooral als de verzekeraar failliet gaat. Ze kunnen genieten van de waarborgen van het Beschermingsfonds voor deposito's en levensverzekeringen.
 3. Geen roerende voorheffing: als de polis minstens 8 jaar wordt aangehouden of als er een overlijdensdekking van 130 % wordt afgesloten, is er geen roerende voorheffing verschuldigd.
 4. Aanzienlijke belastingvoordelen: met pensioensparen of langetermijnspaarcontracten geniet u van aantrekkelijke belastingvoordelen, zij het met een plafond.
 5. Talrijke bijkomende opties: Tak 21 contracten kunnen worden gecombineerd met verschillende bijkomende waarborgen, zoals een forfaitaire overlijdensuitkering of een waarborg bij arbeidsongeschiktheid.
 6. Een instrument voor successieplanning : door uw begunstigden te benoemen, kunt u een levensverzekering van tak 21 gebruiken als instrument voor successieplanning en vermogensoverdracht.
 7. Een gegarandeerde rente vaak gecombineerd met een winstdeelname bonus: afhankelijk van de verzekeraar, en naast de gegarandeerde rente, kan een tak 21 polis u toelaten om het rendement op uw spaargeld te verbeteren door de betaling van een winstdeelname bonus.

Tak 21 nadelen

Er zijn ook nadelen verbonden aan een tak 21-levensverzekering, hieronder volgt een overzicht:

Nadelen Tak 21Uitleg
Beperkt rendement in vergelijking met andere mogelijkheden
Andere investeringsopties kunnen hogere rendementen bieden.
Beschermt uw koopkracht zelden tot nooit vanwege inflatie
Inflatie kan de werkelijke waarde van de uitgekeerde bedragen verminderen.
Risico op hoge kosten en belastingen bij gebrek aan begeleiding
Onvoldoende begeleiding kan leiden tot hoge kosten en belastingen.
Toekomstige rendementen zijn niet gegarandeerd op nieuwe stortingen
Rendementen kunnen variëren en zijn niet gegarandeerd voor toekomstige bijdragen.
Rendement is afhankelijk van de winstdeelname van de maatschappij
Het rendement hangt af van hoe goed de verzekeraar presteert en winst deelt.
Nadelen tak 21 levensverzekering

Is het mogelijk om voor een kind te sparen met een tak 21 polis?

Het is natuurlijk mogelijk om met tak 21 voor één of meerdere kinderen te sparen. U kunt bijvoorbeeld uw kind aanmelden als begunstigde van uw verzekering in het geval je overlijdt, maar in dat geval zijn er wel successierechten van toepassing.

Je kunt er ook voor kiezen om je kapitaal aan je kinderen uit te keren nadat je het hebt ontvangen. Maar let in dit geval wel op de vervaldatum van je verzekering.

Tot slot moet je weten dat er specifieke tak 21-spaarverzekeringen bestaan voor minderjarigen. Een kind kan ook de begunstigde zijn van een tak 21 levensverzekering als hij/zij zelf de premies betaalt, bijvoorbeeld via een schenking, waardoor successierechten worden vermeden.

Vond je dit artikel leuk?
victor-gallery-des-granges-profile-picture/
Victor Gallery Des Granges Writer
hellosafe-logo
hellosafe-logo

Victor is nu al 3 jaar een gespecialiseerde financiële redacteur bij HelloSafe. Als Frans-Nederlander begon Victor zijn loopbaan in international business aan de Avans University of Applied Sciences, een gerenommeerde hogeschool in Nederland. Daarna specialiseerde hij zich in financiën/bankieren.