Beste persoonlijke lening in België - vergelijking 2024

Onze gebruikers vertrouwen ons :
Onze gebruikers vertrouwen ons : 4.5/5
Leningbedrag
Terugbetalingsperiode
24 maanden
Filters
Leningbedrag
Terugbetalingsperiode
24 maanden
Kredietinstelling
JKP(%)
Maandelijkse betalingen
Totale rente
Simulatie
Loading...

Goed om weten

*Het daadwerkelijk toegepaste JKP, de maandelijkse betaling en het terug te betalen bedrag zijn afhankelijk van de beoordeling van je aanvraag en je risicoprofiel. Onder voorbehoud van aanvaarding van je aanvraag door de kredietgever en ondertekening van je leenovereenkomst.

Een persoonlijke lening is een oplossing waarmee je snel over een geldbedrag kunt beschikken, met of zonder specifiek doel. Maar waarom een persoonlijke lening afsluiten? Wat zijn de voordelen en kosten? Ontdek hier alles wat je moet weten over persoonlijk krediet, hoe het werkt, de voorwaarden en de belangrijkste rentetarieven op de markt.

Persoonlijke lening: wat je moet weten

 1. Een persoonlijke lening is een lening op afbetaling zonder bewijs van gebruik van het geld
 2. Je kunt tot 100 000 € lenen met een persoonlijke lening in België
 3. Het gemiddelde JKP voor een persoonlijke lening in België is momenteel 9 %
 4. De tijd die nodig is om geld vrij te maken voor een persoonlijke lening varieert van 24 uur tot enkele dagen na ondertekening van het contract
 5. Een online persoonlijke lening simulatie kan je helpen

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een vorm van consumentenkrediet, ook wel "lening op afbetaling" genoemd, waarmee kredietnemers verschillende projecten kunnen uitvoeren zonder ze te moeten verantwoorden. Met een persoonlijke lening kun je een bedrag lenen over een vooraf bepaalde periode, waarbij de terugbetaling gebeurt in vaste maandelijkse termijnen.

Persoonlijke leningen kunnen ook worden afgesloten om aan financiële behoeften te voldoen, niet alleen voor een specifiek project. Het bedrag dat je kunt lenen hangt af van je terugbetalingscapaciteit.

Hoe kan ik een persoonlijke lening afsluiten tegen de beste rente?

Voer online een persoonlijke lening simulatie uit


Het is een goed idee om een vergelijkingstool te gebruiken om online een persoonlijke lening te simuleren in België, om de volgende redenen:

 • Het is gratis en er is geen enkele verplichting. Je hoeft niets te betalen om een simulatie te doen en je hoeft geen lening af te sluiten als je niet tevreden bent met de aanbiedingen.
 • Het is snel en gemakkelijk. Je kunt een simulatie doen in slechts enkele minuten, door een paar eenvoudige gegevens in te vullen over je financiële situatie en je behoeften.
 • Het is effectief. Met een simulatie kun je snel en gemakkelijk aanbiedingen van verschillende financiële instellingen vergelijken. Je kunt de beste rente, de beste aflossingsvoorwaarden en de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden.

Onze tips om de goedkoopste persoonlijke lening te vinden

Om een persoonlijke lening tegen de beste rente en dus de goedkoopst mogelijke prijs te krijgen, kun je deze eenvoudige tips volgen:

 • Vertrouw niet alleen op je bank: hoewel je bankier natuurlijk het beste op de hoogte is van je financiële situatie en je dus snel een persoonlijke lening kan bezorgen, heeft hij of zij misschien niet het beste aanbod.
 • Vergelijk de aanbiedingen op de markt: het vergelijken van de verschillende aanbiedingen voor persoonlijke leningen op basis van het bedrag dat je wilt lenen is essentieel als je de goedkoopste lening wilt vinden. Je kunt hiervoor een online leningssimulator of leningvergelijker gebruiken.
 • Controleer het JKP: de rentevoet van de lening geeft niet echt de kosten van het krediet weer. Het is het JKP, dat de verschillende bijkomende kosten en verzekeringen omvat, dat je moet vergelijken.
 • Baseer je beslissing niet alleen op de rente: naast de rente op je persoonlijke lening zijn er nog andere factoren waarmee je rekening moet houden als je op zoek bent naar de beste deal. Zorg er dus voor dat je de aflossingstermijnen, de maandelijkse aflossingen en het totaal terug te betalen bedrag vergelijkt, evenals eventuele extra kosten zoals administratiekosten.

Hoe krijg ik een snelle persoonlijke lening online?

Om een snelle persoonlijke lening online af te sluiten, moet je de onderstaande stappen volgen:

 1. Vergelijk offertes: de eerste stap is het vergelijken van offertes van verschillende financiële instellingen. Je kunt hiervoor een online vergelijker gebruiken. Houd bij het vergelijken rekening met het JKP, de aflossingsvoorwaarden en de maandelijkse aflossingen.
 2. Vul een aanvraag in: zodra je een aanbod hebt gevonden dat bij je past, moet je een online aanvraag invullen. Je moet je persoonlijke gegevens, financiële informatie en de reden van je aanvraag invullen.
 3. Antwoord ontvangen: de financiële instelling onderzoekt je aanvraag en neemt binnen enkele dagen contact met je op. Als je aanvraag wordt geaccepteerd, ontvang je een leencontract dat je moet ondertekenen. Zodra het contract is ondertekend, ontvang je het geleende bedrag op je bankrekening.

Hier volgen enkele tips voor het afsluiten van een snelle persoonlijke lening online:

 • Wees voorbereid: verzamel voordat je begint met je aanvraag alle benodigde documenten, zoals je identiteitsbewijs, bewijs van inkomen en bankafschrift.
 • Wees eerlijk: wees bij het invullen van je aanvraag eerlijk over je financiële situatie. Als je dat niet doet, loop je het risico dat je aanvraag wordt afgewezen.
 • Wees geduldig: het is belangrijk om geduldig te zijn bij het online aanvragen van een persoonlijke lening. Het beoordelingsproces van de aanvraag kan enkele dagen in beslag nemen.

Is het mogelijk om een persoonlijke lening te krijgen zonder bewijsstukken?

Ja, het is mogelijk om in België een persoonlijke lening zonder bewijsstukken te verkrijgen. Dit type lening wordt ook wel "lening op afbetaling" genoemd. Het is een lening zonder beperking, wat betekent dat je het gebruik van het geld dat je leent niet hoeft te verantwoorden.

Voorwaarden voor het verkrijgen van een persoonlijke lening zonder rekening

Om een persoonlijke lening zonder rekening in België te verkrijgen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Meerderjarig zijn
 • Belgisch ingezetene zijn
 • Een stabiel inkomen hebben
 • Een goed kredietverleden hebben

De meeste banken en kredietinstellingen bieden persoonlijke leningen zonder verplichte rekening aan. De rentetarieven en terugbetalingsvoorwaarden verschillen van instelling tot instelling.

Goed om weten

In België kun je tot €100.000 lenen met een vrijblijvende persoonlijke lening.

Essentiële bewijsstukken voor het verkrijgen van een persoonlijke lening

De volgende documenten zijn essentieel voor het verkrijgen van een persoonlijke lening:

 • Geldig identiteitsbewijs: dit is meestal een identiteitskaart, paspoort of verblijfsvergunning.
 • Bewijs van adres: dit is meestal een elektriciteits-, gas-, water- of telefoonrekening.
 • Bewijs van inkomen: dit kunnen loonstrookjes, belastingaangiften of pensioenen zijn.

Kredietinstellingen kunnen ook om andere bewijsstukken vragen, zoals :

 • Een arbeidscontract
 • Een aanslagbiljet van de onroerende voorheffing
 • Bewijs van vermogen
 • Bewijs van uitgaven

Goed om weten

De lijst met vereiste bewijsstukken kan variëren afhankelijk van de kredietinstelling en de situatie van de kredietnemer. Het is daarom belangrijk om dit na te vragen bij de kredietinstelling voordat je een persoonlijke lening aanvraagt.

Hoeveel kan ik lenen met een persoonlijke lening?

Over het algemeen varieert het bedrag dat je kunt lenen met een persoonlijke lening van 500 € tot 100 000 € vanuit wettelijk oogpunt.

Maar het antwoord op deze vraag is eigenlijk iets ingewikkelder, omdat het bedrag dat je kunt lenen vooral afhangt van je terugbetalingscapaciteit.

Om je leencapaciteit of schuldratio te bepalen, moet je het geleende bedrag optellen bij al je uitstaande leningen. Het resultaat moet minder zijn dan 33 % van je stabiele, regelmatige inkomen.

Dus hoe meer je kunt terugbetalen, hoe meer je kunt lenen en omgekeerd. Aarzel niet om een online simulatie uit te voeren om te ontdekken hoeveel jij kunt krijgen via een persoonlijke lening, afhankelijk van jouw situatie.

Wat is de looptijd van een persoonlijke lening?

Ook de terugbetalingstermijn van je persoonlijke lening zal variëren naargelang het geleende bedrag en je maandelijkse terugbetalingscapaciteit. Maar de wet in België legt ook wettelijke maximumtermijnen op voor de terugbetaling, afhankelijk van het geleende bedrag.

Geleend bedragMaximale terugbetalingstermijn
van 200 € tot 500 €
18 maanden
van 500,01 € tot 2 500 €
24 maanden
van 2 500,01 € tot 3 700 €
30 maanden
van 3 700,01 € tot 5 600 €
36 maanden
van 5 600,01 € tot 7 500 €
42 maanden
van 7 500,01 € tot 10 000 €
48 maanden
van 10 000,01 € tot 15 000 €
60 maanden
van 15 000,01 € tot 20 000 €
84 maanden
van 20 000,01 € tot 37 000 €
120 maanden
meer dan 37 000,01 €
240 maanden
Maximale terugbetalingstermijn voor een persoonlijke lening

Hoe kan ik mijn persoonlijke lening afkopen?

Het is ook mogelijk om je persoonlijke lening vervroegd terug te betalen, door deze af te kopen van een andere organisatie.

De procedure voor het terugkopen van een persoonlijke lening is dezelfde als voor het afsluiten van een eerste lening en bestaat uit het samenstellen van een aanvraagdossier.

Door je persoonlijke lening terug te kopen, kun je profiteren van een lagere rente of lagere maandelijkse aflossingen door de looptijd te verlengen. De nieuwe lening wordt gebruikt om je oude lening af te kopen door deze vervroegd af te lossen.

Door een persoonlijke lening vervroegd af te lossen, profiteer je van een verlaging van de totale kredietkosten, gelijk aan de verschuldigde rente en kosten voor de resterende aflossingsperiode van het contract.

Let op

Maar let op! Er kunnen kosten voor vervroegde aflossing in rekening worden gebracht. Deze boetes bedragen 1% van het uitstaande kapitaal als de resterende aflossingsperiode meer dan een jaar bedraagt. Als de resterende aflossingsperiode minder dan een jaar is, bedragen de kosten 0,5%.

Persoonlijke lening tussen particulieren: is het aan te raden om een lening af te sluiten zonder bank?

Een persoonlijke lening tussen particulieren kan een aantrekkelijke oplossing lijken voor mensen in speciale financiële situaties. Het is echter niet aan te raden om gebruik te maken van deze vorm van krediet, want er zijn helaas veel mensen met slechte bedoelingen die jou snel en gemakkelijk krediet aanbieden zonder bewijsstukken.

Jemoet op je hoede zijn voor dit soort aanbiedingen, want geen enkele financiële instelling kan je geld lenen zonder eerst je leencapaciteit te controleren. Het doel van deze zwendel is om jou geld afhandig te maken.

Voordat je een persoonlijke lening afsluit , moet je altijd de volgende punten controleren:

 • Begint de site met "https://" en is deze beveiligd?
 • Heeft de kredietverstrekker een fysiek adres in België?
 • Is de kredietverstrekker geregistreerd bij de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten)?
 • Vraagt de kredietverstrekker om een bewijs van inkomen?

Wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en andere soorten leningen?

In België is een persoonlijke lening een soort consumentenkrediet waarmee iemand een geldbedrag kan lenen tegen een vaste rentevoet. De kredietnemer kan het geleende kapitaal vrij gebruiken, zonder het gebruik ervan te moeten rechtvaardigen.

De andere soorten consumentenkrediet in België zijn als volgt:

 • Doorlopend krediet: dit is een kredietvorm waarbij de kredietnemer op elk moment een som geld kan gebruiken tot een bepaald maximumbedrag. De kredietnemer betaalt alleen de bedragen terug die hij gebruikt.
 • Geoormerkt krediet: dit type krediet is gekoppeld aan de aankoop van een specifiek goed of een specifieke dienst. De kredietnemer moet het gebruik van het geleende kapitaal voor de aankoop van dat goed of die dienst rechtvaardigen.
 • Leasing: dit is een type krediet waarmee de kredietnemer een goed voor een bepaalde periode kan leasen. Aan het einde van de leaseperiode heeft de kredietnemer de optie om het goed te kopen.

Het belangrijkste verschil tussen een persoonlijke lening en andere vormen van consumentenkrediet is de vrijheid waarmee het geleende kapitaal kan worden gebruikt. Met een persoonlijke lening kan de lener het geleende kapitaal vrij gebruiken, zonder het gebruik ervan te moeten rechtvaardigen. Bij een doorlopend krediet, een geoormerkt krediet of leasing moet de kredietnemer het gebruik van het geleende kapitaal rechtvaardigen.

De volgende tabel vat de belangrijkste verschillen tussen persoonlijke leningen en andere soorten consumentenkrediet samen:

KenmerkPersoonlijke leningDoorlopend kredietGeoormerkt kredietLeasing
Gebruik van kapitaal
OnbeperktOnbeperkt tot het maximumbedragGekoppeld aan de aankoop van een specifiek goed of een specifieke dienstGekoppeld aan de huur van een goed
Bewijs van gebruik
GeenNeeJaJa
Rentevoet
VastVariabelVast of variabelVariabel
Terugbetalingstermijn
VariabelVariabelVariabelVariabel
Aflossingstermijnen
Maandelijks, driemaandelijks, halfjaarlijks of jaarlijksMaandelijks, driemaandelijks, halfjaarlijks of jaarlijksMaandelijks, driemaandelijks, halfjaarlijks of jaarlijksMaandelijks, driemaandelijks, halfjaarlijks of jaarlijks
Alternatieven voor een persoonlijke lening
Vond je dit artikel leuk?
victor-gallery-des-granges-profile-picture/
Victor Gallery Des Granges Writer
hellosafe-logo
hellosafe-logo

Victor is nu al 3 jaar een gespecialiseerde financiële redacteur bij HelloSafe. Als Frans-Nederlander begon Victor zijn loopbaan in international business aan de Avans University of Applied Sciences, een gerenommeerde hogeschool in Nederland. Daarna specialiseerde hij zich in financiën/bankieren.