[Inflatie] In maart 2023, werd meer dan 30% van het budget van Belgische gezinnen aan voedsel besteed.

Al meer dan een jaar is de inflatie een grote zorg voor Belgische huishoudens - vooral als het gaat om voedsel. In dit onderzoek, analyseren wij de laatste beschikbare gegevens over de voedselinflatie in de Europese landen, met extra aandacht voor België en de producten die de afgelopen 12 maanden het meest zijn gestegen.

Bronnen: Eurostat, Trading Economics

  • Met een jaarlijkse voedselinflatie van 19,4% in februari 2023, zit België net boven het Europese gemiddelde van 19,1%.
  • Luxemburg staat in de top 5 van EU-landen die het minst door voedselinflatie worden getroffen - "slechts" 13% in februari 2023. In dezelfde periode, is het percentage in Hongarije opgelopen tot 45%.
  • In België, bereikte de jaarlijkse inflatie op eieren 43,8% in februari 2023, een record!
  • Luik is de stad waar de voedselinflatie in België het hardst toeslaat, met een gemiddelde van 34,4% van het maandelijkse huishoudbudget dat aan voedsel wordt besteed.

Jaarlijkse voedselinflatie stijgt naar 19,8% in België in februari 2023

Hoewel de voedselinflatie geen enkel land in Europa heeft gespaard, zijn er toch grote verschillen tussen de landen. Zo kan bijvoorbeeld worden vastgesteld dat:

Bron: Eurostat

De jaarlijkse inflatie op eieren bereikte 43,8% in februari 2023 in België

De stijgende voedselprijzen kunnen het leven van de Belgische consument sterk beïnvloeden. In België, is de prijsstijging van sommige basis levensmiddelen gedurende de laatste 12 maanden bijzonder indrukwekkend. Er kan namelijk worden vastgesteld dat:

Bron: Eurostat

In de onderstaande lijst staan de 10 voedingsmiddelen met de hoogste jaarlijkse inflatie in februari 2023. De lijst omvat basisproducten zoals eieren, suiker, pasta en meel, maar ook bereide producten zoals quiches en pizza's.

ProductJaarlijks inflatiepercentage (februari 2023)
1
Eieren43,8%
2
Suiker35%
3
Verse melk34,50%
4
Bereide pizza's en quiches34,4%
5
Aardappelen30,10%
6
Pasta28,2%
7
Meel26,6%
8
Spijsoliën26,4%
9
Boter 24,9%
10
Pluimvee vlees24,9%
Bron: Eurostat

Luik is de Belgische stad met de hoogste voedselinflatie in februari 2023

Als we de gegevens bekijken die lokaal beschikbaar zijn, zien we dat de voedselinflatie niet op dezelfde manier toeslaat, afhankelijk van waar u in België woont. Zo blijkt uit de gegevens van de website Numbeo dat:

Bron: Numbeo

Werkwijze

Naast zijn deskundige redactioneel beleid over verzekeringen en financiële producten, biedt HelloSafe bredere onderwerpen met betrekking tot globale consumptie in België en de wereld, met als doel bepaalde complexe onderwerpen voor de consument te ontcijferen en originele en nieuwe informatie beschikbaar te stellen.

De gegevens in dit onderzoek zijn afkomstig van openbare informatiebronnen zoals Statbel, Eurostat, Numbeo en Trading Economics. De voedselinflatie omvat tarieven voor voedsel en non-alcoholische dranken.

Over HelloSafe

HelloSafe is een toonaangevend platform in België voor het vergelijken van financiële producten (verzekeringen, kredieten, beleggingen).Met behulp van unieke en krachtige eigen technologie biedt HelloSafe gebruikers in het hele land tientallen gratis, anonieme en onmiddellijke vergelijkers en calculators, evenals deskundige en actuele inhoud. Ons platform stelt iedereen in staat de beste beslissingen voor zijn geld te nemen en het juiste aanbod tegen de juiste prijs te vinden.

hellosafe logo icon whitebg 2

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met het HelloSafe team

Vragen of suggesties? Wat het onderwerp van uw bericht ook is, het HelloSafe team is er om u te helpen!

photo linkedin yana

Yana Khan

Verantwoordelijke Persrelaties en Communicatie

Volg ons

Volg ons op sociale netwerken

MEDIA KIT

Gebruik deze elementen

sparkle e1656423371529

Bekijk onze bronnen

LEER MEER

Logo

Alle HelloSafe assets

LEER MEER

hellosafe pencil 1 e1656423433234

Blog

LEER MEER