[Energie] In 2023, zal het aandeel van hernieuwbare energie in de Belgische energiemix met nog eens 19,7% toenemen

Hernieuwbare energie heeft in Europa de laatste jaren een grote groei gekend. De Europese Unie heeft ambitieuze doelstellingen vastgelegd om tegen 2030 een aandeel van 32% hernieuwbare energie in het eindverbruik van energie te bereiken. In een nieuwe onderzoek, analyseren wij de meest recente gegevens over de Belgische energiemix om inzicht te krijgen in de energietrends van het land en te beoordelen of het de Europese doelstellingen kan halen.

  • In 2022, is kernenergie nog steeds de belangrijkste energiebron in België. Deze is goed voor de helft van de Belgische energiemix (51%).
  • Tegelijkertijd vertegenwoordigt hernieuwbare energie 29% van deze mix.
  • In 2022, bestond 72,3% van de Belgische hernieuwbare energiebronnen uit windenergie.
  • Volgens onze schattingen, zou hernieuwbare energie eind 2023 34,7% van de Belgische energiemix kunnen uitmaken, oftewel een stijging van 19,7% in één jaar. Dit betekent dat België dit jaar de Europese doelstelling voor 2030 zou kunnen overtreffen.

Bron: ELIA group

Goed om weten

Duurzame energie verwijst naar energie afkomstig van natuurlijke grondstoffen die na verloop van tijd worden aangevuld en steeds opnieuw kunnen worden gebruikt. Hernieuwbare energiebronnen zijn onder meer zon, wind, waterkracht, aardwarmte en biomassa. Deze energiebronnen worden als duurzaam beschouwd omdat ze kunnen worden geëxploiteerd zonder schade aan het milieu of zonder uitputting na verloop van tijd.

Duurzame energiebronnen vertegenwoordigen 29% van de Belgische energiemix in 2022

De Europese Unie heeft voor haar lidstaten de doelstelling vastgelegd om tegen 2030 32% hernieuwbare energie in hun energiemix op te nemen. België zou deze doelstelling dit jaar kunnen bereiken en zelfs overtreffen! Uit de analyse van de Belgische energiemix in 2022 blijkt namelijk dat:

Bron: ELIA group

Het aandeel van groene energiebronnen zou kunnen toenemen tot 34,7% in de Belgische energiemix tegen het einde van 2023

Aangezien de wereld geconfronteerd blijft met de noodzaak om de CO2-uitstoot te verminderen, neemt de vraag naar groene energie, ook bekend als hernieuwbare energie, toe. De trends zijn onder meer de volgende:

Bron: Forum voor kernenergie België, schattingen HelloSafe

Momenteel, is 72,3% van de Belgische hernieuwbare energie afkomstig van windenergie.

Het is interessant om te onderzoeken hoe de verschillende bronnen van hernieuwbare energie zijn verdeeld binnen de brede waaier van zogenaamde "groene" energie in België. Uit de beschikbare gegevens voor 2022 (het laatste volledige referentiejaar) blijkt dat:

Bron: economie.be

Werkwijze

Naast zijn deskundige redactioneel beleid over verzekeringen en financiële producten, biedt HelloSafe bredere onderwerpen met betrekking tot de globale consumptie in België en in de wereld, met als doel bepaalde complexe onderwerpen voor de consument te ontcijferen en originele en nieuwe informatie beschikbaar te stellen.

De gegevens in dit onderzoek zijn afkomstig van openbare informatiebronnen zoals: Statbel, Economie.be, Elia group en Energie Commune. Schattingen van HelloSafe kunnen een foutmarge hebben van 2 tot 5%.

Over HelloSafe

HelloSafe is een toonaangevend platform in België voor het vergelijken van financiële producten (verzekeringen, kredieten, beleggingen).Met behulp van unieke en krachtige eigen technologie biedt HelloSafe gebruikers in het hele land tientallen gratis, anonieme en onmiddellijke vergelijkers en calculators, evenals deskundige en actuele inhoud. Ons platform stelt iedereen in staat de beste beslissingen voor zijn geld te nemen en het juiste aanbod tegen de juiste prijs te vinden.

hellosafe logo icon whitebg 2

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met het HelloSafe team

Vragen of suggesties? Wat het onderwerp van uw bericht ook is, het HelloSafe team is er om u te helpen!

astridd copie

Astrid Roussel

Hoofdcommunicatie en persrelaties

Volg ons

Volg ons op sociale netwerken

MEDIA KIT

Gebruik deze elementen

sparkle e1656423371529

Bekijk onze bronnen

LEER MEER

Logo

Alle HelloSafe assets

LEER MEER

hellosafe pencil 1 e1656423433234

Blog

LEER MEER