[Wonen] Brussel, Gent en Antwerpen: de Belgische steden met de hoogste huurprijzen in 2023

Het landschap van de huurprijzen in Europa verandert voortdurend en wordt beïnvloed door vele economische factoren. In dit onderzoek geven we een overzicht van de toestand van de huurprijzen in Europa vanaf april 2023, waarbij we kijken naar de belangrijkste trends op de Europese en Belgische woningmarkt.

  • Binnen de EU besteden Luxemburgers het grootste deel van hun gemiddelde maandelijkse budget aan huur (37,4%).
  • Belgen die geen eigen woning bezitten, besteden ongeveer 23% van hun gemiddelde maandelijkse budget aan huur.
  • Amsterdam is de duurste grote stad in Europa wat betreft de gemiddelde huurprijzen. Een studio huren kost gemiddeld 1 700€, wat 2,5 keer meer is dan in Brussel, de goedkoopste hoofdstad van West-Europa.
  • Brussel, Gent en Antwerpen zijn de drie steden met de hoogste gemiddelde huurprijzen in België in april 2023

Bron: Numbeo

Belgische huishoudens besteden gemiddeld 23% van hun maandbudget aan huur

Huurprijzen kunnen een impact hebben op het vermogen van mensen om te sparen, in andere gebieden te investeren of andere benodigdheden te kopen. Wij vroegen ons af of de huurdruk in België hoger is dan in andere EU-landen. Het resultaat is dat:

Bron: Numbeo

Brussel is de meest betaalbare hoofdstad van West-Europa in 2023

In veel Europese steden, waar de kosten van levensonderhoud over het algemeen hoog zijn, kunnen de huurkosten een aanzienlijk deel van iemands maandinkomen opslokken. De onderstaande tabel toont de mediane huurprijs voor een studio in de centra van enkele Europese steden. Hieruit kunnen we opmaken dat:

Bron: Housing Anywhere

Goed om weten

De hierboven gepresenteerde huur indexen zijn mediaanwaarden, geen gemiddelde waarden zoals in andere delen van dit onderzoek.

Brussel, Gent en Antwerpen zijn de duurste Belgische steden om een studio te huren in april 2023

Ook de huurmarkt vertoont grote verschillen op het Belgische grondgebied. Tussen Luik en Brussel kan de huurprijs voor een studio variëren van één tot het dubbele ervan. Dit zijn de prijsindexen die wij hebben kunnen vinden voor de maand april 2023:

Bron : Federia, Numbeo

Werkwijze

Naast zijn deskundige redactioneel beleid over verzekeringen en financiële producten, biedt HelloSafe bredere onderwerpen met betrekking tot globale consumptie in België en de wereld, met als doel bepaalde complexe onderwerpen voor de consument te ontcijferen en originele en nieuwe informatie beschikbaar te stellen.

De gegevens in dit onderzoek zijn afkomstig van openbare informatiebronnen zoals Federia, Housing Anywhere en Numbeo.

Over HelloSafe

HelloSafe is een toonaangevend platform in België voor het vergelijken van financiële producten (verzekeringen, kredieten, beleggingen).Met behulp van unieke en krachtige eigen technologie biedt HelloSafe gebruikers in het hele land tientallen gratis, anonieme en onmiddellijke vergelijkers en calculators, evenals deskundige en actuele inhoud. Ons platform stelt iedereen in staat de beste beslissingen voor zijn geld te nemen en het juiste aanbod tegen de juiste prijs te vinden.

hellosafe logo icon whitebg 2

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met het HelloSafe team

Vragen of suggesties? Wat het onderwerp van uw bericht ook is, het HelloSafe team is er om u te helpen!

astridd copie

Astrid Roussel

Hoofdcommunicatie en persrelaties

Volg ons

Volg ons op sociale netwerken

MEDIA KIT

Gebruik deze elementen

sparkle e1656423371529

Bekijk onze bronnen

LEER MEER

Logo

Alle HelloSafe assets

LEER MEER

hellosafe pencil 1 e1656423433234

Blog

LEER MEER