Uitstel van betaling hypothecaire lening: voorwaarden

victor-gallery-des-granges-profile-picture
Victor Gallery Des Granges bijgewerkt op 9 January 2025

geverifieerde informatie

verificator-profile-picture-profile-picture

Informatie geverifieerd door  Alexandre Desoutter

Onze artikelen zijn geschreven door experts in hun vakgebied (financiën, handel, verzekeringen enz.) wiens handtekeningen u aan het begin en aan het einde van elk artikel zult zien. Ze worden ook vóór elke publicatie systematisch herzien en gecorrigeerd, en regelmatig bijgewerkt.

Ontdek de methodiek

Met uitstel van betaling van de hypothecaire lening kunnen leners de aflossing van het kapitaal op hun hypotheek tijdelijk opschorten.

Maar wat zijn de voorwaarden voor het uitstellen van een hypotheek? Hoeveel maandelijkse termijnen kunnen worden uitgesteld? Hoe vraagt u uitstel aan bij uw bank en is het echt de moeite waard om van deze maatregel gebruik te maken?

Op deze pagina leggen we de voorwaarden uit voor het afsluiten van een hypotheekuitstel in België in 2025, inclusief de tijdelijke maatregel die momenteel van kracht is. We leggen ook uit wat de voor- en nadelen van uitstel van betaling zijn.

Een hypotheek uitstellen: belangrijkste punten

  1. In België kunt u een of meer maandelijkse hypotheekbetalingen uitstellen
  2. Het uitstel van de hypotheek is beperkt tot 12 maandelijkse termijnen of minder, afhankelijk van het akkoord van de kredietverstrekker
  3. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen en geen betalingsachterstand hebben om van uitstel te kunnen genieten
  4. Tijdens de periode van hypotheekuitstel blijft de rente op de lening verschuldigd en moet deze worden terugbetaald
  5. De hypotheekuitstelmaatregel die in 2022 door de Belgische regering werd ingevoerd als reactie op de energiecrisis, is uitgesteld tot 2024.

Wat is uitstel van betaling?


In België is een uitstel van betaling een tijdelijke opschorting van de terugbetaling van de hoofdsom van een hypothecair krediet. Het kan voor maximaal 12 maanden worden toegestaan. Tijdens deze periode moet de kredietnemer alleen de verschuldigde rente op het krediet betalen.

Hypotheekuitstel kan een voordeel zijn voor leners die tijdelijke financiële problemen hebben. Het stelt hen in staat om te gaan met een moeilijke situatie zonder dat ze hun budget in gevaar hoeven te brengen.

Het is echter belangrijk om te weten dat hypotheekuitstel kosten met zich meebrengt. Tijdens de uitstelperiode loopt de rente door. Dit betekent dat het totale bedrag van de lening hoger zal zijn aan het einde van de aflossingsperiode.

Voordat u uitstel van hypotheek aanvraagt, is het dus belangrijk om de voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen.

Het is essentieel om de verschillende hypotheekaanbiedingen zorgvuldig te vergelijken voordat u uitstel aanvraagt, of om er zeker van te zijn dat het uitstel wordt aangeboden door de gekozen organisatie.

Is het mogelijk om een hypothecaire lening in België uit te stellen?

Ja, het is mogelijk om een hypotheek in België uit te stellen. De Belgische wetgeving staat kredietnemers toe om de terugbetaling van het kapitaal van hun hypotheek tijdelijk op te schorten.

De maximale uitstelperiode is 12 maanden. Tijdens deze periode hoeft de kredietnemer alleen de verschuldigde rente op de lening te betalen.

Om uitstel van hypotheekaflossing aan te vragen, moeten kredietnemers een aanvraag indienen bij hun bank. De bank is vrij om het verzoek te accepteren of te weigeren.

Wat zijn de voorwaarden voor het uitstellen van een hypothecaire lening?

In België zijn de voorwaarden voor het uitstellen van een hypotheek als volgt:

  • De kredietnemer moet eigenaar zijn van zijn hoofdverblijfplaats.
  • De kredietnemer moet een hypothecair krediet hebben afgesloten bij een Belgische bank.
  • De kredietnemer moet in financiële moeilijkheden verkeren.

Een moeilijke financiële situatie kan te wijten zijn aan een aantal factoren, waaronder :

  • Verlies van werk of een inkomstendaling
  • Ziekte of ongeval
  • Een geboorte of adoptie
  • Grote werken die aan het eigendom moeten worden uitgevoerd

Het staat de bank vrij om de financiële situatie van de kredietnemer te beoordelen. Ze kan om bewijsstukken vragen, zoals loonstrookjes, bankafschriften of belastingaangiften.

Daarnaast moet de lener de verschuldigde rente betalen tijdens de uitstelperiode.

Hoeveel maandelijkse betalingen kan ik uitstellen voor mijn hypotheek?

In België is de maximale periode om een hypotheek uit te stellen 12 maanden. Dit betekent dat u maximaal 12 maandelijkse kapitaalaflossingen kunt uitstellen.

Het maximum aantal maandelijkse aflossingen dat u kunt uitstellen, staat echter niet vast. Uw bank kan u een uitstel van minder dan 12 maanden toestaan, afhankelijk van uw financiële situatie en haar interne regels.

Hoe vraag ik uitstel aan?


Om uitstel van betaling aan te vragen, moet u een aanvraag indienen bij uw bank. Dit kan schriftelijk, telefonisch, online of op afspraak.

Je aanvraag moet de volgende informatie bevatten

  • Je contactgegevens
  • Het contractnummer van uw hypotheek
  • De maandelijkse termijnen die u wilt uitstellen
  • De redenen voor het uitstel

Je moet ook bewijsstukken bij uw aanvraag voegen, zoals loonstrookjes, bankafschriften of belastingaangiften.

Je bank zal uw aanvraag onderzoeken en u binnen 15 werkdagen op de hoogte brengen van haar beslissing.

Als uw aanvraag aanvaard wordt, zal u gevraagd worden om een aanhangsel bij het leencontract te ondertekenen. Dit aanhangsel zal de duur van het uitstel, het bedrag van de verschuldigde rente tijdens deze periode en de manier waarop de kapitaalaflossing aan het einde van het uitstel zal worden herschikt, specificeren.

Is het nog steeds mogelijk om gebruik te maken van het uitstel van de hypotheek voor de energiecrisis?

Op dit moment, in december 2023, is er een tijdelijke maatregel die kredietnemers toestaat hun hypotheek maximaal 12 maanden uit te stellen zonder extra kosten. Deze maatregel geldt tot 31 maart 2024.

De voorwaarden om van deze maatregel gebruik te maken zijn als volgt:

  • De lener moet een netto maandinkomen hebben van minder dan €10.000.
  • De kredietnemer mag geen betalingsachterstand hebben op 1 maart 2022.

Als u aan deze voorwaarden voldoet, kunt u uitstel van de hypotheek aanvragen bij uw bank.

Wat zijn de voor- en nadelen van het uitstellen van een hypothecaire lening?

  • Tijdelijke financiële verlichting: Met hypotheekuitstel kunnen leners de aflossing van de hoofdsom van hun hypotheek tijdelijk opschorten. Dit kan nuttig zijn als de lener tijdelijke financiële problemen ondervindt, zoals baanverlies of een inkomstendaling.
  • Helpen om betalingsachterstanden te voorkomen: Het uitstellen van hypotheekbetalingen kan leners helpen om betalingsachterstanden te voorkomen, die een negatieve invloed kunnen hebben op hun kredietwaardigheid.
  • Kans om financiën te reorganiseren: Uitstel van een hypotheek kan leners de tijd geven om hun financiën te reorganiseren en een meer duurzame oplossing te vinden voor hun financiële problemen.
  • Verhoging van de totale kosten van de lening: Tijdens de uitstelperiode blijft er rente lopen op het uitstaande kapitaal. Dit betekent dat de totale kosten van de lening hoger zullen zijn aan het einde van de aflossingsperiode.
  • Risico op financiële problemen aan het einde van de uitstelperiode: Als de kredietnemer aan het einde van de uitstelperiode niet in staat is om de kapitaalaflossingen te hervatten, kan hij of zij in financiële problemen komen.

Welke banken bieden uitstel van betaling aan in België?

In België bieden alle banken uitstel van betaling aan, maar de voorwaarden kunnen per bank verschillen.

Hier zijn een paar voorbeelden van banken die uitstel van betaling aanbieden in België:

  • Belfius
  • BNP Paribas Fortis
  • KBC
  • ING
  • Crelan
  • CBC
  • Axa Bank
  • Argenta

Neem contact op met uw bankadviseur voor meer informatie over de voorwaarden voor hypotheekuitstel die uw bank aanbiedt.

Vond je dit artikel leuk?
victor-gallery-des-granges-profile-picture/
Victor Gallery Des Granges Writer
hellosafe-logo
hellosafe-logo

Victor is nu al 3 jaar een gespecialiseerde financiële redacteur bij HelloSafe. Als Frans-Nederlander begon Victor zijn loopbaan in international business aan de Avans University of Applied Sciences, een gerenommeerde hogeschool in Nederland. Daarna specialiseerde hij zich in financiën/bankieren.

Stel een vraag, Een expert zal antwoord geven
Uw naam is verplicht
De inhoud van de reactie is vereist.