[Budget] 53.5% van de Belgen zeer bezorgd over de gevolgen van het Russisch-Oekraïense conflict voor hun portefeuille

Zijn de Belgen bang dat ze hun gewoonten moeten aanpassen aan de inflatie die wordt aangewakkerd door het conflict in Oekraïne? Dat hebben wij proberen achterhalen met een enquête die van 9 tot 21 maart 2022 op onze website is gehouden en waarop 701 mensen hebben gereageerd.

Het schrikbeeld van de oorlog wordt steeds beangstigender. Inderdaad, op de vraag "Vreest u dat de oorlog tot in België komt?" antwoordt bijna de helft van de ondervraagden (51.3%) met "ja". Een cijfer dat boekdelen spreekt over de bezorgdheid van de Belgische burgers in het licht van dit conflict dat zich op lange termijn lijkt te vestigen.

53.5% van de Belgen is zeer bezorgd over de gevolgen van de oorlog voor hun budget

Onder de ondervraagden, verwacht vier op vijf Belgen dat de oorlog een directe weerslag op hun portefeuille zal hebben. Onder hen zegt 39.6% zelfs zeer bezorgd te zijn over deze kwestie, een teken dat de tendens onder de bevolking niet naar optimisme neigt.

Bron: onze enquête

De 46 plussers maken zich meer zorgen over de oorlog dan de jongere leeftijdsgroepen

Onder de respondenten van onze enquête lijkt de leeftijdsgroep 46-55 jaar zich het meest zorgen te maken over de oorlog, op de voet gevolgd door de leeftijdsgroep 55+. Jongeren daarentegen lijken zich veel minder zorgen te maken over deze kwestie, vooral 16- tot 25-jarigen. Dit zou kunnen worden verklaard door het feit dat zij zich, in tegenstelling tot de oudere leeftijdsgroepen, niet zo bewust zijn van de mogelijke economische gevolgen voor het land.

Bron: onze enquête

Het is interessant te noteren dat de verschillende leeftijdsgroepen niet bezorgd zijn over de inflatie van dezelfde producten. De stijging van de olieprijs lijkt meer een zorg te zijn voor de 16- tot 25-jarigen, in tegenstelling tot andere soorten producten. We stellen ook vast dat hoe ouder de respondenten zijn, des te wijdverspreide de angsten zijn in alle geteste uitgavencategorieën.

Bron: onze enquête

78.7% van de Belgen vreest een verdere stijging van de brandstofprijzen

Aan de hand van een meerkeuzevraag hebben we de respondenten gevraagd welke uitgavenposten zij het meest vrezen te zien verhogen. Het zal u niet verbazen dat de brandstofprijs bovenaan staat  (78.7%), op de voet gevolgd door de energierekeningen (77.4%) en de voedselprijzen (74.8%). Bovendien heeft 56,6% van hen geantwoord dat zij vreesden voor een toename in deze drie categorieën samen.

Dit is een onheilspellende trend, vooral omdat het gezinsbudget al zwaar is getroffen door twee jaar gezondheidscrisis. Nog steeds volgens onze enquête, zijn de ondervraagden ook geneigd grote concessies te doen om geld te besparen. Bijgevolg:

Alexandre Desoutter,  hoofdredacteur bij HelloSafe België:
"Na twee jaar van gezondheidscrisis en in een context van galopperende inflatie, is het Russisch-Oekraïense conflict een nieuwe klap voor de portefeuille van de Belgische burger. Ondanks de steunmaatregelen die de regeringen hebben genomen om de inflatie te beteugelen, is de kans groot dat de koopkracht in België de komende maanden verder zal worden uitgehold. Dit zal onvermijdelijk gevolgen hebben voor de economie van het land, waarbij wordt verwacht dat de gezinsconsumptie enige tijd op een laag pitje zal staan."


Werkwijze

Naast zijn deskundige redactioneel beleid over verzekeringen en financiële producten, biedt HelloSafe bredere onderwerpen in verband met de globale consumptie in België en in de rest van de wereld, met als doel bepaalde complexe onderwerpen voor de consument te ontcijferen en interessante en nieuwe informatie beschikbaar te stellen. Voor meer informatie over onze redactioneel beleid, klik hier.

Deze studie is gebaseerd op de resultaten van een enquête die tusDeze studie is gebaseerd op de resultaten van een enquête die tussen 9 en 21 maart 2022 werd gehouden op de website Hellosafe.be, bij een steekproef van 701 Belgen van alle leeftijden uit de 3 gewesten van het land.

Over HelloSafe België

HelloSafe België is een verzekeringsmakelaar die een revolutie op de markt wil veroorzaken door het Belgische publiek zo snel mogelijk toegang te geven tot de beste aanbiedingen. HelloSafe Group wordt gefinancierd door Blue, een risicokapitaalfonds voor verzekeringstechnologie. Blue steunt al Coover en Réassurez-moi, twee Franse leiders op het gebied van verzekeringsvergelijking. Deze twee platforms helpen elk jaar meer dan 10 miljoen Fransen bij het kiezen van een verzekering. Het unieke vergelijkingsplatform van HelloSafe geeft toegang tot honderden verzekeringsoffertes zonder dat de bezoeker een telefoonnummer of e-mail hoeft achter te laten. Deze tool is het resultaat van vier jaar hard werken en wordt nu ingevoerd in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Spanje, Mexico en Marokko. Voor toegang tot alle nieuws en publicaties van Hellosafe.be, klik hier.

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met het HelloSafe team

Vragen of suggesties? Wat het onderwerp van uw bericht ook is, het HelloSafe team is er om u te helpen!

astridd copie

Astrid ROUSSEL

Verantwoordelijke Persrelaties en Communicatie