[Sparen] In België is de spaarquote 26,4% van het BBP - 51e in de wereld

Sparen speelt een essentiële rol in de economie van een land en wordt vaak gezien als de drijvende kracht achter economische groei op lange termijn. Deze studie vergelijkt de spaarquotes over de hele wereld, in Europa en in België.

Bron: Wereldbank, OESO

Goed om weten

De gegevens die voor deze kaart zijn gebruikt, zijn afkomstig van de nationale rekeningen van de Wereldbank en de gegevensbestanden van de nationale rekeningen van de OESO voor het jaar 2021 (de laatst beschikbare tot nu toe). Spaarquotes worden uitgedrukt als percentage van het BBP (bruto binnenlands product). Ze vertegenwoordigen dus het totale spaartegoed van huishoudens in verhouding tot het BBP van elk land.

Ontwikkeling van de spaarquote in België vs. in de Europese Unie (2011-2021)

Het is interessant om naar de spaarquote van de Belgen en de Europese Unie als geheel te kijken. Als we kijken naar de periode van 2011 tot 2021, zien we dat de spaarquote in België iets hoger ligt dan die van de Europese Unie als geheel. De grootste verschillen zien we tussen 2012 en 2016. In 2021 hebben zowel België als de Europese Unie een aanzienlijke stijging van hun spaarquote geregistreerd in vergelijking met de voorgaande jaren. Deze aanzienlijke stijging kan te wijten zijn aan het feit dat huishoudens voorzichtiger zijn met sparen vanwege de aanhoudende onzekerheid in verband met de pandemie.

Bron: Wereldbank, OESO

In Ierland is de spaarquote ongeveer 3,6 keer hoger dan in Griekenland

Als we de gegevens over de spaarquote in de lidstaten van de Europese Unie vergelijken, zien we dat:

Bron: Wereldbank, OESO

Qatar, kampioen in sparen met een percentage van 51,4% van het BBP

Wereldwijd is Qatar in 2021 het land met de hoogste spaarquote in verhouding tot het BBP (51,4%), vóór Brunei (49,7%) en de Vanuatu eilanden (48,4%). Met een spaarquote van 26,44% in 2021 staat België slechts op de 51e plaats van de landen die het meest sparen in verhouding tot hun BBP.

Bron: Wereldbank, OESO

Aan de andere kant van het spectrum behoren zeven Afrikaanse landen tot de 10 landen ter wereld met de laagste spaarquote in verhouding tot hun BBP. In 2021 zijn Tonga (spaarrente van 4,6%), Guinee (1,9%) en Libanon (-2,8%) de drie landen met de laagste spaarquote ter wereld - de laatste is het enige land met een negatieve spaarquote in 2021.

Werkwijze

Naast zijn deskundige redactioneel beleid over verzekeringen en financiële producten, biedt HelloSafe bredere onderwerpen met betrekking tot globale consumptie in België en de wereld, met als doel bepaalde complexe onderwerpen voor de consument te ontcijferen en originele en nieuwe informatie beschikbaar te stellen.

De gegevens die in dit onderzoek worden gepresenteerd, zijn afkomstig van de nationale rekeningen van de Wereldbank en de gegevensbestanden van de nationale rekeningen van de OESO voor het jaar 2021 (de meest recente die tot nu toe beschikbaar zijn). Spaarquotes worden uitgedrukt als percentage van het bbp (bruto binnenlands product). Ze vertegenwoordigen dus het totale spaartegoed van huishoudens in verhouding tot het BBP van elk land.

Over HelloSafe

HelloSafe is een toonaangevend platform in België voor het vergelijken van financiële producten (verzekeringen, kredieten, beleggingen).Met behulp van unieke en krachtige eigen technologie biedt HelloSafe gebruikers in het hele land tientallen gratis, anonieme en onmiddellijke vergelijkers en calculators, evenals deskundige en actuele inhoud. Ons platform stelt iedereen in staat de beste beslissingen voor zijn geld te nemen en het juiste aanbod tegen de juiste prijs te vinden.

hellosafe logo icon whitebg 2

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met het HelloSafe team

Vragen of suggesties? Wat het onderwerp van uw bericht ook is, het HelloSafe team is er om u te helpen!

astridd copie

Astrid Roussel

Hoofdcommunicatie en persrelaties

Volg ons

Volg ons op sociale netwerken

MEDIA KIT

Gebruik deze elementen

sparkle e1656423371529

Bekijk onze bronnen

LEER MEER

Logo

Alle HelloSafe assets

LEER MEER

hellosafe pencil 1 e1656423433234

Blog

LEER MEER