Low-code en no-code: belangrijkste statistieken en trends (2024)
Tegen 2024 zal driekwart van de bedrijven in de wereld minstens vier no-code tools gebruiken. Door het aanbieden van kant-en-klare oplossingen voor de ontwikkeling van applicaties en automatiseringen zonder dat hiervoor coderingsvaardigheden nodig zijn, zijn de tools no-code en low-code in de trend. Laten we deze markt, die de komende jaren exponentieel zal groeien, eens ontcijferen.
No-code en low-code in de wereld: kerncijfers
Tot op heden zijn er relatief weinig betrouwbare gegevens over de no-code/low-code-markt wereldwijd. Hieronder vindt u de belangrijkste gegevens over deze groeiende markt.
Kerncijfers over het gebruik van no-code en low-code in bedrijven
- Tegen 2025 zal 70% van de door bedrijven ontwikkelde nieuwe applicaties gebruik maken van low-code of no-code technologieën, tegenover minder dan 25% in 2020. (Gartner, 2021)
- Bijna 84% van de bedrijven heeft gekozen voor het gebruik van low-code-platforms vanwege de mogelijkheden om de druk op IT-afdelingen te verminderen, de time-to-market van projecten te versnellen en hun digitale activa te ontwikkelen. (Forrester, 2019)
- De ontwikkeling van traditionele applicaties is 100 keer duurder dan applicaties die low/no-code gebruiken - gemiddeld kan de ontwikkeling van een traditionele applicatie tot 300.000 euro per jaar kosten, tegenover 5.000 euro voor een app met low-code en minder dan 1.000 euro voor een applicatie die no-code gebruikt. (AppMySite, 2022)
Kerncijfers over investeringen in no-code en low-code
- In 2021 haalde de no-code markt wereldwijd bijna 4,7 miljard dollar op met 93 raises, waaronder een recordbedrag van 2,4 miljard $ geïnvesteerd in het laatste kwartaal. Tot de grootste behoren Airtable (1 000 M$), Calendly (350 M$), Squarespace (300 M$), Postman (250 M$) en Figma (200 M$).
- Vorig jaar ontving de datasector met 1 miljard $ de meeste financiering, gevolgd door automatiseringstools (≈ 780 M$) en productiviteitstools (≈ 400 M$). Er is ook een sterke opkomst van de visuele programmeertools.
- Tegen 2030 zal de marktwaarde van deze platforms naar verwachting verachtvoudigen in vergelijking met 2022 van 21,6 miljard $ tot 187 miljard $. (GlobeNewswire, 2020)
Kerncijfers over het impact van no-code en low-code technologieën op de productiviteit
- In 2021 bespaart het gebruik van no/low-code technologieën individueel tussen de 10 en 20 uur werk per week, en 90% van deze gebruikers gelooft dat hun bedrijf nooit zo snel had kunnen groeien zonder deze tools. (Zapier, 2021)
- Het gebruik van no/low-code-oplossingen kan de ontwikkelingstijd van apps tot 90% verkorten in vergelijking met een gecodeerde taal. (Redhat, 2018)
- Bijna 82% van de no-code gebruikers begon deze platforms te gebruiken tijdens de Covid-19 pandemie.
- 70% van hen had ongeveer een maand of minder nodig om ze onder de knie te krijgen, zonder enige voorafgaande ervaring. (Mendix)
- Meer dan driekwart van de no-code-gebruikers (85%) is van plan deze technologieën het komende jaar meer te gebruiken. (Zapier)
- Het wereldwijde tekort aan ontwikkelaars zal naar verwachting oplopen tot 85,2 miljoen in 2030, een stijging van 114% ten opzichte van 40 miljoen in 2020. (US Labor Statistics)
No-code en low-code in Europa: kerncijfers
- Van de 4,7 miljard $ die in 2021 in de no-code sector wordt opgehaald, zijn er in Europa 6 landen die hier in hebben geïnvesteerd, zij zijn goed voor ongeveer 5% van het totaal. Hiertoe behoren Duitsland (81 M$), Denemarken (63,3 M$), Frankrijk (36,1 M$), Ierland (32 M$), Spanje (7,5 M$) en Luxemburg (5,3 M$).
- In Frankrijk is de Excelia Digital School de eerste universiteit die een opleiding aanbiedt om haar studenten uit te rusten met vaardigheden in het gebruik van no-code platforms en om deze mechanismen beter te begrijpen.
- Sinds kort zijn er collectieven en verenigingen die zich richten op no-code en die werken aan solidariteitsprojecten om no-code-kennis en -vaardigheden te verkrijgen, zoals NoCode for Good of NoCodeuses.
- De recente Franse Unie van No-Code Professionals (SFPN), opgericht op 4 mei 2021, organiseerde haar eerste Europese No-Code Summit op 29 en 30 september 2022 in Parijs, waar bijna 1.200 mensen aan deelnamen.
- De Meta-groep heeft aangekondigd zeer binnenkort 20.000 programmeurs in Europa te zullen werven, wat deze sector moet stimuleren en het huidige tekort moet bestrijden - in 2022 zal er een tekort zijn van 8.000 ontwikkelaars in Frankrijk, 16.000 programmeurs in België en een voorspeld tekort van 40.000 IT-specialisten in Zwitserland tegen 2030.
No-code en low-code platforms: een markt van 187 miljard dollar tegen 2030
Low-code is nu de voorkeur voor bedrijven die hun digitalisering en modernisering willen versnellen. Volgens veel schattingen zal de markt voor deze platforms in minder dan 10 jaar wereldwijd bijna 187 miljard $ opleveren - de waarde van de markt zal tussen 2022 en 2030 verachtvoudigen (momenteel 21,6 miljard $).
Bronnen: GlobeNewswire, Statista
No-code tools, een oplossing voor het geschatte tekort van 85,2 miljoen ontwikkelaars in 2030
Tegenwoordig hebben de meeste bedrijven moeite om nieuwe ontwikkelaars en ander IT-talenten te werven. Aangezien slechts 0,5% van de bevolking kan coderen en er tussen 2018 en 2023 naar verwachting wereldwijd bijna 500 miljoen apps zullen worden ontwikkeld, hoe zal dit vakgebied zich in de toekomst ontwikkelen?
Volgens gegevens van de U.S. Labor statistics zal het wereldwijde tekort aan computerontwikkelaars in slechts 10 jaar met 113% toenemen, van een tekort van 40 miljoen ontwikkelaars in 2020 tot bijna 85,2 miljoen in 2030. De opkomst van no-code en low-code oplossingen zou dus de perfecte oplossing kunnen zijn voor dit tekort, waarbij de behoefte aan codeervaardigheden in bedrijven drastisch wordt verminderd.
Bron: U.S. Labor statistics
Goed om weten
No-code Maker: de nieuwe baan van de toekomst?
Zullen no-code makers over een paar jaar IT-ontwikkelaars verdringen? Met de ontwikkeling van no-code/low-code tools zal deze nieuwe categorie van talenten expertise ontwikkelen in de ontwikkeling van systemen en applicaties voor bedrijven op basis van no-code/low-code tools. Ze zijn al zeer gewild bij de no-code bureaus die zich over de hele wereld ontwikkelen.
IT-diensten in 2022 al voor 63% afhankelijk van no-code tools
De ontwikkeling van no-code en low-code binnen bedrijven gaat snel en is sterk toegenomen sinds de Covid-19 pandemie. Maar welk deel van de bedrijfsafdelingen zou vandaag de dag niet zonder no-code technologieën kunnen? Volgens onze grafiek kunnen we zien dat :
- IT-afdelingen blijken voor 63% afhankelijk te zijn van no-code tools, de hoogste afhankelijkheid van alle bedrijfsafdelingen in 2022.
- Gemiddeld 57,5% van alle zakelijke diensten kan niet meer functioneren zonder no-code tools.
- Alle afdelingen zijn in 2022 voor minstens 50% afhankelijk van no-code, het blijkt dus dat deze tools een duidelijke impact hebben op alle functies binnen bedrijven.
Bron: zapier
Wat is no-code?
De definitie van no-code blijft voor velen in België onduidelijk. No-code is een tool die de ontwikkeling van websites mogelijk maakt zonder dat technische vaardigheden in het web development nodig zijn. Zo bieden no-code-platforms visuele modelleeroplossingen waarmee iedereen pagina's kan maken op basis van vooraf ontwikkelde blokken en tools. Met no-code tools kunnen bedrijven en particulieren dus websites ontwikkelen zonder de complexiteit van broncode.
Wat is low-code?
Net als no-code wil low-code de ontwikkeling van websites vergemakkelijken voor bedrijven of personen die geen technische programmeervaardigheden hebben. Zoals de naam aangeeft, bestaat low-code uit een oplossing die zeer weinig programmering vereist voor de gebruiker om een website of app te ontwikkelen, dankzij een reeks voorgeprogrammeerde grafische blokken. Tot op heden is het bekendste low-code platform in België ongetwijfeld WordPress.
Wat is het verschil tussen no-code en low-code?
De termen no-code en low-code worden vaak met elkaar in verband gebracht. En met reden: ze hebben hetzelfde doel, namelijk het vergemakkelijken van het ontwikkelen van websites voor bedrijven of particulieren met weinig of geen kennis van computerprogrammering. Er zijn echter enkele aanzienlijke verschillen tussen no-code en low-code oplossingen, die wij in de onderstaande tabel hebben samengevat:
Verschillen | No-code | Low-code |
---|---|---|
Vaardigheden in computerprogrammering | Geen codeervaardigheden nodig | Vereist minimale kennis van codering |
Gebruikersinterface | Apps zijn vooraf gedefinieerd en liggen vast | Meer flexibiliteit in de opties |
Conception des sites | Drag-and-drop logica van voorgedefinieerde blokken | Noodzakelijk gebruik van codering om de basisarchitectuur van een site te beheren |
Dus, om het verschil tussen no-code en low-code samen te vatten, low-code oplossingen zijn iets flexibeler en aanpasbaarder, maar vereisen minimale coderingsvaardigheden, terwijl no-code oplossingen niet of nauwelijks aanpasbaar zijn, maar geen coderingsvaardigheden vereisen.
Wat zijn de belangrijkste no-code tools in België?
Zonder het te weten gebruikt u misschien al dagelijks een of meer no-code of low-code tools. U heeft bijvoorbeeld waarschijnlijk al gehoord van WordPress, Notion of Zapier, zonder te weten dat het no-code of low-code platforms zijn. Hier volgt een niet-limitatieve selectie van 6 emblematische no-code tools van dit moment in België en in de wereld:
Notion
Misschien gebruikt u dagelijks het no-code platform Notion. Notion is een geweldige tool om taken te beheren en dagelijks tools en documenten te delen. Het is een van de populairste no-code platforms in België en wereldwijd.
De no-code tool Bubble
Het no-code platform Bubble is een oplossing waarmee u web- en mobiele apps kunt ontwikkelen zonder een regel code aan te raken, dankzij een systeem van drag-and-drop blokken. Met zijn vele beschikbare sjablonen en aanpasbare opties is Bubble een van de populairste no-code platforms in België.
De no-code tool Zapier
Als u in de webindustrie werkt, is de naam van het no-code platform Zapier u waarschijnlijk niet ontgaan. Zapier biedt oplossingen voor workflowoptimalisatie zonder dat codering nodig is. Zapier heeft zich al gevestigd als een toonaangevend no-code platform in België en Europa.
De no-code tool Glide
Het no-code platform Glide laat de ontwikkeling van mobiele apps toe op een intuïtieve en eenvoudige manier. Glide, gratis voor zijn basisfunctionaliteit, is een no-code platform waarmee u een app ontwikkelt op basis van gegevens die zijn opgeslagen in een Google Sheet of een Excel-document.
De no-code tool Adalo
Adalo is een no-code platform dat zich, net als Glide, richt op de ontwikkeling van mobiele applicaties. Met zijn drag-and-drop systeem van vooraf ontwikkelde blokken biedt het Adalo no-code platform een geoptimaliseerde visuele ervaring voor applicatieontwikkeling waarvoor geen programmering nodig is.
De no-code tool Webflow
Webflow is een no-code tool die een referentie is voor de ontwikkeling van websites en mobiele applicaties. Met zijn vele beschikbare modules biedt het een meer geavanceerde aanpassingsmogelijkheid in vergelijking met andere no-code tools en platforms. Daarom behoort Webflow nu tot de meest gebruikte no-code tools van het webuniversum.
Deze top 6 van no-code platforms hierboven is geen volledige lijst van oplossingen die op de markt bestaan. In feite ontwikkelt de no-code platformmarkt zich snel, en er zullen de komende jaren waarschijnlijk nieuwe oplossingen opduiken.
Zijn er gratis no-code platforms?
In het algemeen zijn de meeste no-code-platforms gesloten, bedrijfseigen applicaties. Er zijn echter enkele open source no-code applicaties, waarvan hieronder een niet-limitatieve lijst volgt:
- WordPress : dit is een gratis no-code platform in zijn basisversie, waarmee al duizenden mensen in België hun website hebben kunnen maken.
- Yoast SEO: dit is een gratis no-code tool waarmee u de verwijzing naar uw webartikelen kunt optimaliseren.
- MailPoet : een gratis no-code applicatie voor het programmeren van mailings, zeer nuttig voor merchant sites
- WeGlot: met deze gratis no-code tool kan iedereen automatisch een website vertalen in bijna 100 talen.
In feite is er een beweging binnen no-code voor open source no-code tools die vrij beschikbaar zijn voor iedereen.
Let op
Maar pas op: de meeste van deze no-code toepassingen zijn gratis in hun basisversie. Vaak moet je betalen om toegang te krijgen tot de "premium" versie of meer functies.
Hoe maat u een no-code applicatie?
Een van de belangrijkste toepassingsgebieden van no-code is de ontwikkeling van applicaties zonder programmering en codering. Om een no-code applicatie te maken, moet u dus een no-code platform gebruiken dat het ontwerpen en maken van apps mogelijk maakt. Maar wat zijn de tools waarmee u no-code apps kunt maken? Hier zijn een paar van de grootste tools:
Bubble | Adalo | Glide | Thuntable |
Voor wie nog niet gewend is aan deze no-code platforms voor het maken van applicaties, kan het verstandig zijn een no-code training te volgen, bijvoorbeeld bij een van de opleidingen die eerder in dit artikel zijn genoemd.
Wat zijn de beste low-code platforms?
De laatste jaren zijn er veel low-code platforms ontstaan, die taken zoals de ontwikkeling van websites of mobiele apps vereenvoudigen. Het is dus soms moeilijk om uw weg te vinden tussen al deze low-code platforms. Hier is een selectie van de 5 voornaamste low-code platforms van het moment:
- Microsoft Power Apps: een referentie low-code platform gebaseerd op Excel-type spreadsheets, het is een zeer betaalbare en eenvoudig te gebruiken low-code ontwikkelingsoplossing.
- Mendix: het low-code platform Mendix maakt het mogelijk om eenvoudig websites te ontwikkelen op basis van vooraf ontworpen functionaliteiten. Mendix wordt ook bijzonder aanbevolen voor de ontwikkeling van krachtige UX-interfaces.
- Salesforces: Salesforces heeft geen introductie nodig, omdat het low-code platform de automatisering en integratie van dagelijkse bedrijfsactiviteiten mogelijk maakt. Het Salesforces low-code platform is bijzonder geschikt voor het opzetten van dashboards en CRM
- Zoho Creator: Zoho Creator is het low-code platform van het bedrijf Zoho. Hoewel het iets meer codering vereist dan sommige platforms in de industrie, biedt Zoho Creator gebruikers een rijke en diverse set sjablonen, die uitgebreide aanpassing mogelijk maakt.
- Knack: dit is een uiterst intuïtief low-code ontwikkelingsplatform waarmee eenvoudig webapplicaties kunnen worden ontwikkeld met minimale codering.
Goed om weten
Naast deze selectie is er een oneindig lange lijst van low-code platforms in België en de rest van de wereld. De beste manier om te kiezen is te vertrouwen op de mening van gebruikers en specialisten in de sector.
Focus op 3 voorbeelden van toepassingen van low-code
Net als in het no-code universum zijn er veel low-code tools en toepassingen beschikbaar, sommige open source, sommige niet. Hier is een overzicht van enkele van de revoluties die het low-code nieuws in de afgelopen jaren hebben opgeschud.
Microsoft Power Fx, een low-code taal in open source
Microsoft definieert zijn open source low-code-taal "Microsoft Power Fx" op zijn site als volgt: "Power Fx is de low-code-taal die wordt gebruikt in Microsoft Power Platform. Het is een veelzijdige, sterk getypeerde, declaratieve en functionele programmeertaal". Microsoft Power Fx is een low-code programmeertaal die wordt gebruikt voor canvas toepassingen in Power Apps. Daarnaast is een van de belangrijkste belangen van de open source low-code taal Power Fx om objecten aan elkaar te koppelen op basis van declaratieve Excel-achtige formules.
IBM Palantir partnerschap op low-code AI data processing
In februari 2021 kondigden IBM en Palantir de lancering aan van hun Cloud Pak for Data oplossing, een hybride cloud-tool ontworpen voor low-code AI-ontwikkeling. Zo werd de samenwerking tussen IBM en Palantir op het gebied van low-code AI verwelkomd als een kleine revolutie op dit gebied, waardoor vier voorheen afzonderlijke componenten kunnen worden samengevoegd: hybride cloud, AI, gegevensverwerking en tot slot operationele technologie. Het Cloud Pak for Data-aanbod van IBM en Palantir luidt dus een nieuw tijdperk in voor low-code AI-gegevensverwerking.
Low-code platform Airtable haalt $270 miljoen Series E op bij Greenoaks Capital
In maart 2021 zorgde de aankondiging van low-code platform Airtable van een Serie E financieringsronde van 270 miljoen dollar van Greenoaks Capital voor opschudding in de industrie. In totaal heeft Airtable over heel 2021 1 miljard dollar opgehaald, een record in de sector. Met een waardering van bijna 6 miljard dollar geeft Airtable een idee van de exponentiële groei die de low-code sector momenteel doormaakt.
No-code webontwikkelaar: een baan voor de toekomst?
Met de ontwikkeling van no-code ontstaan nieuwe beroepen. De functie van no-code webontwikkelaar zal dus steeds belangrijker worden met de ontwikkeling en uitbreiding van no-code en low-code tools in de wereld in de komende jaren. In feite zullen no-code webontwikkelaars waarschijnlijk zeer gewild zijn bij no-code bureaus of zelfs binnen bedrijven die de no-code webontwikkeling binnen hun teams willen internaliseren.
Over HelloSafe
HelloSafe is een toonaangevend platform in België voor het vergelijken van financiële producten (verzekeringen, kredieten, beleggingen).Met behulp van unieke en krachtige eigen technologie biedt HelloSafe gebruikers in het hele land tientallen gratis, anonieme en onmiddellijke vergelijkers en calculators, evenals deskundige en actuele inhoud. Ons platform stelt iedereen in staat de beste beslissingen voor zijn geld te nemen en het juiste aanbod tegen de juiste prijs te vinden.
Hoe kunnen we u helpen?
Neem contact op met het HelloSafe team
Vragen of suggesties? Wat het onderwerp van uw bericht ook is, het HelloSafe team is er om u te helpen!
Alexandre Desoutter
Directeur Public Relations
Volg ons
Volg ons op sociale netwerken