[Blog] Ik ga verhuizen, wat moet ik doen met mijn woningverzekering?

Hebt u een woningverzekering afgesloten en staat u op het punt te verhuizen? Of u nu eigenaar of huurder bent, en of u nu naar België of naar het buitenland verhuist, uw verzekeringspolis moet op zijn minst worden aangepast. In sommige gevallen moet u uw polis opzeggen. In dit artikel leggen we, afhankelijk van uw situatie, uit wat u met uw woonverzekering moet doen als u verhuist.

Wat is een woningverzekering?

Een huisverzekering, ook wel brandverzekering genoemd, dekt u voor schade aan uw huis en de inboedel. In tegenstelling tot wat deze tweede naam u doet geloven, dekt deze verzekering u niet alleen voor schade veroorzaakt door brand, maar ook voor schade veroorzaakt door vele andere rampen. Het kan bijvoorbeeld de gevolgen dekken van een natuurramp, gebroken ruiten, waterschade of diefstal.

Let op

Hoewel woningverzekeringen een aantal basisdekkingen bieden die wettelijk verplicht zijn, zijn andere dekkingen aanvullend. De omvang van de dekking van een huisverzekering kan per verzekeringsmaatschappij verschillen. Het is dus zeer belangrijk om steeds na te gaan welke risico's gedekt zijn en welke niet.

Ik ga verhuizen, wat moet ik doen met mijn huisverzekering?

Het antwoord op deze vraag hangt af van de vraag of u eigenaar of huurder bent en of u naar België of naar het buitenland verhuist. In elk geval is het essentieel dat u eerst uw verzekeringsmaatschappij of makelaar op de hoogte brengt van uw verhuisplannen. Wat uw situatie ook is, uw verzekeringspolis zal altijd op zijn minst moeten worden aangepast.

U bent een huiseigenaar die naar België verhuist

Als u naar België verhuist en een eigen woning bezit, blijft uw woonverzekering 120 dagen geldig voor zowel uw huidige woning als uw nieuwe woning. Dit geldt zowel voor uw gebouwen als de inboedel. Deze periode begint op de dag dat u de sleutels van uw nieuwe woning ontvangt. Zodra de 120 dagen voorbij zijn:

Een pand verkopen: waarom zou u een makelaar inschakelen?

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van een vastgoedmakelaar bij de verkoop van een woning. Om te beginnen is een van de belangrijkste taken van de makelaar het bij elkaar brengen van kopers en verkopers. Als professionele tussenpersoon kan een makelaar deze relaties vergemakkelijken en beheren. Hij kan ook alle nodige informatie centraliseren en u een veilig kader en bijstand op maat bieden tijdens uw hele verkoopproject. Bovendien biedt de samenwerking met een vastgoedmakelaar u de garantie dat de geldende wetgeving wordt nageleefd. Ten slotte kan hij of zij als eersteklas adviseur in de vastgoedsector al uw vragen beantwoorden, ook over uw opstalverzekering.

U huurt en verhuist naar België

Als u een huurder bent die naar België verhuist, zijn er twee mogelijke scenario's:

Als u naar een andere huurwoning verhuist, blijft uw status als bewoner ongewijzigd. U mag dus zelf uw woonverzekering opzeggen of overzetten op uw nieuwe adres.

Maar let op! Vergeet niet dat het afsluiten van een huurdersverzekering verplicht is voor woningen in Wallonië en Vlaanderen.

Goed om weten

Of u nu eigenaar of huurder bent, als u een aanvullende dekking voor diefstal en vandalisme hebt afgesloten als onderdeel van uw woonverzekering, moet u deze ook vernieuwen zodra de periode van 120 dagen is verstreken. Anders vervalt deze dekking en bent u niet langer gedekt tegen diefstal in uw nieuwe woning.

U bent eigenaar en verhuist naar het buitenland

Als u eigenaar bent van een woning in België en naar het buitenland verhuist, blijft de huisverzekering van uw Belgische woning geldig voor het gebouw. Ook als u er niet meer woont. De dekking voor uw inboedel eindigt echter de dag na uw verhuizing.

Als u uw brandverzekering volledig wilt opzeggen, moet u zich wenden tot uw verzekeringsmaatschappij of verzekeringsmakelaar.

U bent een huurder die naar het buitenland verhuist

Bent u huurder in België en verhuist u naar het buitenland, dan blijft uw huurwoningverzekering 120 dagen geldig vanaf de dag na uw verhuizing.

Voor uw nieuwe woning in het buitenland ten slotte moet u mogelijk een brandverzekering afsluiten bij een verzekeraar in het land in kwestie. Dit geldt ongeacht of u uw woning bezit of huurt.