[Geld] Antwerpen, de stad met de hoogste gemiddelde maandelijkse uitgaven in België

In deze periode van inflatie, stijgen de prijzen in heel Europa. Daarom wilden wij het niveau van de gemiddelde maandelijkse uitgaven in de verschillende landen van de Europese Unie vergelijken met het gemiddelde minimumloon in elk van deze landen.

  • Het gemiddelde maandelijkse budget exclusief huur van de Belgen bedraagt 43% van het minimumloon - de op één na beste verhouding in de EU.
  • De Belgen besteden slechts 4,9% van hun gemiddelde maandelijkse budget aan vrije tijd. Tegelijkertijd wordt een derde van dit budget besteed aan voeding en 24% aan huur.
  • Antwerpen is de stad met de hoogste gemiddelde maandelijkse uitgaven in België. De gemiddelde Antwerpenaar besteedt (exclusief huur) het equivalent van 66,7% van het minimumloon in België.
  • In Europa, ligt het gemiddelde maandelijkse budget exclusief huur in maart 2023 in 7 landen boven het minimumloon: Tsjechië, Hongarije, Letland, Estland, Servië en Montenegro.

Bron: Eurostat, Numbeo, berekeningen HelloSafe

België heeft de 2e beste verhouding tussen gemiddelde maandelijkse uitgaven en minimumloon in Europa

In deze tijden van inflatie wordt heel Europa geconfronteerd met het probleem van de hoge kosten van levensonderhoud. Maar niet alle mensen in Europa zitten in hetzelfde schuitje. Wij konden een vergelijkende analyse uitvoeren van de gemiddelde maandelijkse huishoudelijke uitgaven in verhouding tot het minimumloon in 24 Europese landen. De resultaten zijn als volgt:

RankingLandenBrutto minimumloonKosten van levensonderhoud (exclusief huur)% van uitgaven per maand exclusief huur
1
Luxemburg 2 38795340%
2
België1 95585643%
Duitsland 1 98787343%
3
Nederland1 93491247%
4
Ierland 1 90992548%
5
Frankrijk1 70988251%
...
............
20
Estland 725776107%
21
Servië460508110%
22
Letland620723116%
23
Bulgarije398539135%
Bron: Eurostat, Numbeo

In dit onderzoek omvatten de gemiddelde maandelijkse uitgaven de volgende uitgavencategorieën: rekeningen, voedsel, recreatie, kleding, restaurants en vervoersuitgaven. Huur is dus niet opgenomen in dit totaal.

In maart 2023, ging 54,2% van het maandelijkse budget van de Belgen naar huur en voeding

Het bedrag dat iemand per maand uitgeeft, kan aanzienlijk variëren afhankelijk van een aantal factoren, zoals inkomensniveau, leefsituatie en consumptie gewoontes. Een analyse van de uitgaven van de Belgen per maand levert de volgende resultaten op:

Bron: Numbeo

De gemiddelde maandelijkse uitgaven in Antwerpen zijn 22% hoger dan voor huishoudens in Brugge

Het is interessant om de verschillen in het budget van de Belgische gezinnen te bekijken afhankelijk van de stad waarin ze wonen. Uit de gegevens die wij konden raadplegen blijkt dat:

Source : Numbeo


Werkwijze

Naast zijn deskundige redactioneel beleid over verzekeringen en financiële producten, biedt HelloSafe bredere onderwerpen met betrekking tot globale consumptie in België en de wereld, met als doel bepaalde complexe onderwerpen voor de consument te ontcijferen en originele en nieuwe informatie beschikbaar te stellen.

De gegevens in dit onderzoek zijn afkomstig uit openbare informatiebronnen, waaronder Eurostat en Numbeo. De gemiddelde maandelijkse uitgavencijfers in de studie omvatten de volgende uitgavencategorieën: rekeningen, voedsel, vrije tijd, kleding, restaurants en vervoer.

Over HelloSafe

HelloSafe is een toonaangevend platform in België voor het vergelijken van financiële producten (verzekeringen, kredieten, beleggingen).Met behulp van unieke en krachtige eigen technologie biedt HelloSafe gebruikers in het hele land tientallen gratis, anonieme en onmiddellijke vergelijkers en calculators, evenals deskundige en actuele inhoud. Ons platform stelt iedereen in staat de beste beslissingen voor zijn geld te nemen en het juiste aanbod tegen de juiste prijs te vinden.

hellosafe logo icon whitebg 2

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met het HelloSafe team

Vragen of suggesties? Wat het onderwerp van uw bericht ook is, het HelloSafe team is er om u te helpen!

astridd copie

Astrid Roussel

Hoofdcommunicatie en persrelaties

Volg ons

Volg ons op sociale netwerken

MEDIA KIT

Gebruik deze elementen

sparkle e1656423371529

Bekijk onze bronnen

LEER MEER

Logo

Alle HelloSafe assets

LEER MEER

hellosafe pencil 1 e1656423433234

Blog

LEER MEER