[Enquête] Eén Belg op 3 zegt financiële problemen te hebben om zijn huisdier te onderhouden

Ter gelegenheid van dierendag op 04 oktober interesseerde HelloSafe zich in het huisdieren budget en de trends in huisdieren verzekeringen in België. Nu de inflatie nog steeds hoog is voor diverse alledaagse producten, zullen eigenaren van huisdieren nog steeds voor hen kunnen zorgen? Dat probeerde het HelloSafe-team te achterhalen met een enquête die van 25 augustus tot 22 september 2022 op hellosafe.be werd gehouden en waarop 524 mensen hebben geantwoord.

  • 37% van de Belgen zegt dat het in 2022 moeilijk wordt om de kosten van zijn huisdier te blijven betalen.
  • 40% van de Belgen zegt geen huisdieren verzekering af te sluiten omdat die te duur is.
  • Gekochte huisdieren zijn twee keer zo vaak verzekerd (42,8%) als geadopteerde (18,8%).
  • De Belgen geven gemiddeld elk jaar 722€ uit aan dierenartskosten, dit is ongeveer 60€ per maand.

22% van de Belgen zegt zich de kosten van zijn/haar huisdier niet meer te kunnen veroorloven

Een huisdier blijft een verantwoordelijkheid en kan bepaalde kosten met zich meebrengen die min of meer belangrijk zijn. De huidige inflatie zal echter een nog grotere druk leggen op het budget van de huisdieren eigenaars. Op de vraag “Denkt u dat u zich uw huisdier zonder probleem kan veroorloven?” antwoordde 36,9% van de ondervraagden dat ze problemen hadden:

Bron: gegevens HelloSafe

40% van de Belgen sluit geen huisdierenverzekering af omdat die te duur is

De huisdierenverzekering is een relatief nieuw product in België. Het is echter een echte oplossing voor de dierenartskosten die een huishouden kan hebben. Dus, op de vraag "Heeft u een verzekering afgesloten voor uw huisdier?” antwoordde 69,2% van de respondenten negatief, dit is iets meer dan 2 op de 3 eigenaars van gezelschapsdieren in België. Onder hen:

Bron: gegevens HelloSafe

Gekochte huisdieren zijn twee keer zo vaak verzekerd als geadopteerde huisdieren

Op de vraag "Heeft u een huisdierenverzekering afgesloten?" antwoordde slechts 30,8% van de Belgen bevestigend. HelloSafe vroeg zich daarom af of de trend in het afsluiten van een huisdierenverzekering misschien afhangt van het feit of het huisdier is geadopteerd of gekocht en dit is wat de antwoorden die we hebben verzameld ons vertellen:

Bron: gegevens HelloSafe

Er bestaat dus een tendens om vaker een huisdierenverzekering af te sluiten wanneer een dier wordt gekocht dan wanneer het wordt geadopteerd, wat op verschillende manieren kan worden verklaard:

Belgen geven jaarlijks 722 euro uit aan dierenartskosten

Goed om weten

722,82€ is de gemiddelde jaarlijkse kostprijs van de dierenarts die de respondenten van onze enquête zeggen te betalen voor hun huisdier. Dit komt neer op een uitgave van ongeveer 60 euro per maand.*
*Deze cijfers zijn afkomstig van de open vraag in onze enquête: "Hoeveel bedragen volgens u gemiddeld de jaarlijkse dierenartskosten van uw huisdier?”.

In het algemeen hangen de dierenartskosten af van de leeftijd, het ras of het soort van huisdier, maar in sommige gevallen kunnen ze vrij hoog zijn. HelloSafe heeft deze kosten onderzocht en hier zijn de kosten waarmee u tijdens het leven van uw huisdier te maken kunt krijgen:

veto2

De standaard dierenartskosten

Voor routine onderzoeken kost een eenvoudig consult bij de dierenarts gemiddeld 35€ en voor een vaccinatie moet u ongeveer 60€ rekenen. Sterilisatie kost ongeveer 200€, terwijl castratie van het dier 175€ kost. Wanneer u een dier koopt of adopteert, kost zijn/haar identificatie (chip of tatoeage) u 60€. Tenslotte, als het tandsteen van uw huisdier moet worden verwijderd, kost dat 80€.

veto3

In geval van ziekte

Indien uw huisdier aan een huidaandoening lijdt, zal een behandeling u 120€ kosten. Een allergie kan u ook vrij duur uitkomen, want de kosten bedragen 250€ per kwartaal. Voor kleine aandoeningen zoals gastro-enteritis moet u rekenen op 80€, 70€ om een hoest te genezen en 90€ voor een oorontsteking. Tenslotte voor meer ernstige gevallen, het kan gebeuren dat uw huisdier cysten vertoont, het verwijderen hiervan kost ongeveer 190€, tegenover 600€ voor een tumor.

veto1

In geval van hospitalisatie of onderzoeken

In geval van gezondheidsproblemen waarbij het nodig is een onderzoek van bloed en/of ontlasting te doen, moet u rekenen op een gemiddelde prijs van 75€, tegenover 20€ voor een urineonderzoek. Een röntgenfoto kost 40€ , evenals een lokale echografie, maar voor een volledige echografie moet u minstens rekenen op 75€. Als uw huisdier moet worden opgenomen, zal u dat gemiddeld 30€ per dag kosten. De kosten van een ingreep bedragen ongeveer 350€ (afhankelijk van de operatie). Tenslotte kost radiotherapie ongeveer 1.400€, dit is één van de duurste behandelingen verstrekt aan dieren.


Werkwijze

Naast zijn deskundige redactioneel beleid over verzekeringen en financiële producten, biedt HelloSafe bredere onderwerpen met betrekking tot de globale consumptie in België en in de wereld, met als doel bepaalde complexe onderwerpen voor de consument te ontcijferen en originele en nieuwe informatie beschikbaar te stellen.

Met deze enquête wilde HelloSafe de trends in huisdierenverzekeringen begrijpen en bij de Belgen peilen naar hun budget voor huisdieren in de context van de inflatie. De gegevens in deze studie zijn gebaseerd op een enquête die tussen 25 augustus en 22 september 2022 op de website hellosafe.be werd gehouden met een steekproef bij 524 Belgen van alle leeftijden uit de drie gewesten van het land. De cijfers voor dierenartskosten bestaan uit de behaalde gemiddelden tussen verschillende dierenartspraktijken in België in 2022.

Over HelloSafe

HelloSafe is een toonaangevend platform in België voor het vergelijken van financiële producten (verzekeringen, kredieten, beleggingen).Met behulp van unieke en krachtige eigen technologie biedt HelloSafe gebruikers in het hele land tientallen gratis, anonieme en onmiddellijke vergelijkers en calculators, evenals deskundige en actuele inhoud. Ons platform stelt iedereen in staat de beste beslissingen voor zijn geld te nemen en het juiste aanbod tegen de juiste prijs te vinden.

hellosafe logo icon whitebg 2

Hoe kunnen we u helpen?

Neem contact op met het HelloSafe team

Vragen of suggesties? Wat het onderwerp van uw bericht ook is, het HelloSafe team is er om u te helpen!

astridd copie

Astrid Roussel

Hoofdcommunicatie en persrelaties

Volg ons

Volg ons op sociale netwerken

MEDIA KIT

Gebruik deze elementen

sparkle e1656423371529

Bekijk onze bronnen

LEER MEER

Logo

Alle HelloSafe assets

LEER MEER

hellosafe pencil 1 e1656423433234

Blog

LEER MEER

Stel een vraag, Een expert zal antwoord geven
Uw naam is verplicht
De inhoud van de reactie is vereist.