Familiale verzekering vergelijken in België in 2023

Onze gebruikers vertrouwen ons :
Onze gebruikers vertrouwen ons : 4.5/5
comparatorTitles.logo comparatorTitles.price comparatorTitles.featureList comparatorTitles.yesList comparatorTitles.link
item.logoSubtitle
item.name
item.rating item.rating | stars
[[item.selectionText]]
item.pricePrefix item.price item.priceTitle item.priceSubtitle
 • line.title line.subtitle line.rating | stars
item.badge
 • line.title
 • line.title
item.phoneText
item.clickOutButtonText
item.clickOutSubtitle
[[item.selectionText]]

Toon meer

comparatorTitles.name

Wat is een familiale verzekering?

Een familiale verzekering, ook bekend als een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), is een vorm van verzekering die financiële bescherming biedt in het geval dat jijzelf, je gezinsleden of zelfs je huisdieren onbedoeld schade toebrengen aan anderen. Deze verzekering dekt doorgaans:

 1. Lichamelijk letsel: Als jij, je partner, kinderen of huisdieren per ongeluk iemand verwonden, dekt de familiale verzekering de medische kosten en eventuele schadevergoedingen die je aan het slachtoffer moet betalen.
 2. Materiële schade: Dit kan van toepassing zijn als je eigendommen van anderen beschadigt. Bijvoorbeeld, als je tijdens het spelen van voetbal een ruit van het huis van de buurman breekt, kan de familiale verzekering helpen de kosten van de reparatie te dekken.
 3. Morele schade: In sommige gevallen kan de verzekering ook dekking bieden voor immateriële schade, zoals psychologisch leed veroorzaakt door beledigingen, laster of andere niet-fysieke schade die je onbedoeld aan anderen hebt toegebracht.

Een familiale verzekering is niet wettelijk verplicht, maar wordt sterk aanbevolen omdat het helpt om persoonlijke aansprakelijkheid te dekken en financiële bescherming biedt in geval van ongelukken. De exacte dekking en de voorwaarden van de verzekering kunnen variëren afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en het specifieke beleid dat je hebt afgesloten. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden zorgvuldig te lezen en eventuele vragen te stellen aan de verzekeringsmaatschappij om te begrijpen wat wel en niet gedekt is.

Wat dekt een familiale verzekering?

Een familiale verzekering is een soort aansprakelijkheidsverzekering die in België vaak wordt afgesloten om schade te dekken die jijzelf of je gezinsleden per ongeluk aan anderen toebrengen. Het is een belangrijke vorm van verzekering, omdat het helpt om financiële bescherming te bieden in het geval dat jij, je partner, kinderen of zelfs huisdieren schade veroorzaken aan anderen.

Hier zijn enkele zaken die een familiale verzekering doorgaans dekt:

 1. Lichamelijk letsel: Als jij, je partner, kinderen of huisdieren per ongeluk iemand verwonden, kan de familiale verzekering de medische kosten en eventuele schadevergoedingen dekken die je aan het slachtoffer moet betalen.
 2. Materiële schade: Dit kan van toepassing zijn als je eigendommen van anderen beschadigt. Bijvoorbeeld, als je tijdens het spelen van voetbal een ruit van het huis van de buurman breekt, kan de familiale verzekering helpen de kosten van de reparatie te dekken.
 3. Morele schade: In sommige gevallen kan de verzekering ook dekking bieden voor immateriële schade, zoals psychologisch leed veroorzaakt door beledigingen, laster, of andere niet-fysieke schade die je onbedoeld aan anderen hebt toegebracht.

Wat kost een familiale verzekering?

De kosten van een familiale verzekering, ook bekend als aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) of familiaal aansprakelijkheidsverzekering, variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 1. Dekkingsniveau: Hoeveel dekking je kiest, beïnvloedt de kosten. Hogere dekking betekent doorgaans een hogere premie.
 2. Gezinssamenstelling: De grootte van je gezin en het aantal gezinsleden dat in de verzekering is opgenomen, kan de premie beïnvloeden.
 3. Eerdere claims: Als je gezin in het verleden claims hebt ingediend bij je familiale verzekering, kan dit van invloed zijn op de premie.
 4. Locatie: Waar je woont kan ook van invloed zijn op de kosten, omdat de tarieven van verzekeringen kunnen variëren per regio.
 5. Verzekeringsmaatschappij: Elke verzekeringsmaatschappij hanteert verschillende tarieven en berekeningsmethoden voor premies. Het is de moeite waard om meerdere offertes te vergelijken voordat je een familiale verzekering afsluit om de beste prijs te vinden.

Over het algemeen zijn familiale verzekeringen echter relatief betaalbaar in vergelijking met andere vormen van verzekering, zoals autoverzekeringen of ziektekostenverzekeringen. De kosten kunnen variëren, maar je kunt verwachten dat de premies jaarlijks of maandelijks worden betaald.

Om de exacte kosten voor een familiale verzekering te bepalen, kun je het beste contact opnemen met verschillende verzekeringsmaatschappijen en offertes aanvragen. Ze kunnen je helpen bij het bepalen van de premie op basis van je specifieke behoeften en situatie. Vergeet niet om de polisvoorwaarden zorgvuldig te lezen en vragen te stellen om er zeker van te zijn dat je begrijpt wat wel en niet gedekt is.

beginprijs
DVV
5.58€
Flora
3.52€
Yuzzu
3.66€
Familiale verzekering prijs

Is familiale verzekering verplicht?

In België is een familiale verzekering, ook wel een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) genoemd, niet wettelijk verplicht. Er is geen wettelijke verplichting voor particulieren om zo'n verzekering af te sluiten.

Echter, hoewel het niet verplicht is, wordt het ten zeerste aanbevolen om een familiale verzekering af te sluiten. Deze verzekering biedt financiële bescherming in het geval dat jijzelf, je gezinsleden, of zelfs huisdieren onbedoeld schade toebrengen aan anderen. Dit kan schade aan eigendommen zijn of lichamelijk letsel bij anderen. Zonder deze verzekering zou je persoonlijk aansprakelijk zijn voor het betalen van de kosten van dergelijke schadeclaims, wat aanzienlijke financiële gevolgen kan hebben.

Hoewel het niet wettelijk verplicht is, wordt het sterk aangeraden om een familiale verzekering af te sluiten om jezelf en je gezin te beschermen tegen onverwachte aansprakelijkheidsclaims. Het is een relatief betaalbare vorm van verzekering die gemoedsrust kan bieden in geval van ongelukken.

Franchise familiale verzekering

Een franchise in de context van een familiale verzekering (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren) is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekering dekking biedt. Het is een soort eigen risico. Als je een claim indient bij je familiale verzekering, moet je eerst de franchise betalen voordat de verzekering de rest van de kosten dekt.

Bijvoorbeeld, als je een familiale verzekering hebt met een franchise van 250 euro en je veroorzaakt per ongeluk schade aan iemands eigendom ter waarde van 1.000 euro, dan zou je eerst de eerste 250 euro van de schade uit eigen zak moeten betalen, en de verzekering zou dan de overige 750 euro dekken.

De hoogte van de franchise kan variëren afhankelijk van de specifieke voorwaarden en polis van je verzekering. Het is belangrijk om te begrijpen wat de franchise is bij je familiale verzekering, omdat dit invloed heeft op hoeveel je moet betalen in geval van een claim en welke kosten door de verzekering worden gedekt. Het kan ook variëren op basis van het type schade, dus lees de polisvoorwaarden zorgvuldig om te begrijpen hoe de franchise werkt voor verschillende soorten schadeclaims.

Goed om weten

De term "vrijstelling" in de context van een familiale verzekering verwijst naar hetzelfde concept als de "franchise" die eerder is besproken. In België wordt vaak de term "vrijstelling" gebruikt om te verwijzen naar het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de familiale verzekering dekking biedt voor bepaalde schadeclaims.

Waarom familiale verzekeringen vergelijken essentieel is?

Om een familiale verzekering te vergelijken en de beste optie voor jouw behoeften te vinden, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Bepaal je behoeften: Eerst moet je bepalen welke dekking en welk niveau van bescherming je nodig hebt. Bedenk wat je wilt dat de verzekering dekt, zoals lichamelijk letsel, materiële schade, morele schade, etc. Ook moet je overwegen welk dekkingsbedrag je wilt.
 2. Verzamel informatie: Zoek verschillende verzekeringsmaatschappijen en makelaars in jouw regio. Je kunt dit doen door online te zoeken, contact op te nemen met verzekeringsadviseurs of door aanbevelingen van vrienden en familie te vragen.
 3. Vraag offertes aan: Neem contact op met de verzekeringsmaatschappijen en vraag offertes aan op basis van de informatie die je hebt verzameld over je behoeften. Zorg ervoor dat je dezelfde informatie verstrekt aan elke maatschappij om appels met appels te kunnen vergelijken.
 4. Vergelijk premies en dekking: Vergelijk niet alleen de premies, maar ook de dekkingsvoorwaarden en eventuele uitsluitingen in de polissen. Let ook op de hoogte van de franchise, zoals eerder besproken.
 5. Klantbeoordelingen en ervaringen: Bekijk beoordelingen en getuigenissen van klanten om inzicht te krijgen in de ervaringen van anderen met de verzekeringsmaatschappijen die je overweegt.
 6. Vraag om opheldering: Als je vragen hebt of iets niet begrijpt in de polisvoorwaarden, aarzel dan niet om contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappijen voor opheldering.
 7. Kies de beste optie: Nadat je alle offertes hebt ontvangen en de verschillende opties hebt vergeleken, kies je de familiale verzekering die het beste bij je behoeften en budget past.

Houd er rekening mee dat goedkopere premies niet altijd de beste optie zijn als de dekking onvoldoende is. Het is belangrijk om de balans te vinden tussen kosten en dekking. Zorg ervoor dat je een verzekering kiest die voldoet aan je behoeften en biedt wat je nodig hebt in termen van bescherming.

Omvat de familiale verzekering rechtsbijstand?

Een familiale verzekering, ook bekend als aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), dekt doorgaans aansprakelijkheid voor schade aan derden die per ongeluk door jou, je gezinsleden of zelfs je huisdieren wordt veroorzaakt. Het is bedoeld om de financiële gevolgen van dergelijke ongelukken te dekken, zoals medische kosten, juridische kosten en schadevergoedingen aan derden.

Rechtsbijstand is doorgaans geen standaardonderdeel van een familiale verzekering. Als je juridische bijstand nodig hebt in verband met een schadeclaim, bijvoorbeeld om je te verdedigen tegen aansprakelijkheidsclaims van derden, dan zou je mogelijk een aparte rechtsbijstandsverzekering moeten afsluiten. Een rechtsbijstandsverzekering kan je juridische kosten dekken en je bijstaan in juridische geschillen.

Het is belangrijk om te begrijpen wat wel en niet is opgenomen in je familiale verzekering en welke aanvullende dekkingen je mogelijk nodig hebt. Als je specifiek rechtsbijstand wilt, moet je contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij of een onafhankelijke verzekeringsadviseur om te informeren naar de beschikbaarheid van rechtsbijstandsverzekeringen en wat ze precies dekken.

Vond je dit artikel leuk?
author-profile-picture/
Alexandre Desoutter
hellosafe-logo
hellosafe-logo

Alexandre Desoutter werkt sinds juni 2020 als hoofdredacteur en hoofd persrelaties bij HelloSafe. Hij studeerde af in Sciences Po Grenoble en werkte verschillende jaren als journalist voor de Franse media, en werkt nog steeds samen als medewerker naar verschillende publicaties.

In die zin leidt zijn rol ertoe dat hij sturend en ondersteunend werk verricht met alle HelloSafe-redacteuren en -medewerkers, zodat de door het bedrijf gedefinieerde redactionele lijn volledig wordt gerespecteerd en geweigerd door de teksten die dagelijks op onze platforms.

Als zodanig is Alexandre verantwoordelijk voor het implementeren en handhaven van de strengste journalistieke normen binnen de redactie van HelloSafe, om zo de meest accurate, actuele informatie op onze platformen en deskundig mogelijk te garanderen. . Alexandre heeft met name sinds twee jaar de implementatie van een systeem van systematische dubbele controle van alle artikelen die binnen het HelloSafe-ecosysteem worden gepubliceerd, in staat om de hoogste kwaliteit van de informatie te garanderen.

Stel een vraag, Een expert zal antwoord geven
Uw naam is verplicht
De inhoud van de reactie is vereist.