Familiale verzekering vergelijken in België in 2024

Onze gebruikers vertrouwen ons :
Onze gebruikers vertrouwen ons : 4.5/5
Verzekeraar
Maandelijkse prijs
Kenmerken
Onze mening
Aanbiedingen
Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
Maandelijkse prijs
5.58€Franchise: 265€
Kenmerken
Lichamelijke schade
tot 28 935 000€
Materiële schade
tot 2 648 000€
Rechtsbijstand
ja
Optie
uitgebreide burgerlijke aansprakelijkheid
Onze mening
Inclusief rechtsbijstand
 • Dekking voor schade veroorzaakt door dieren
 • Uitgebreide optie (€0 franchise)
 • Zeer betaalbare premies
Onze gedetailleerde beoordeling

De familiale verzekering van DVV is op zich een relatief eenvoudig product, maar het wordt bijzonder uitgebreid als u de optie Uitgebreide burgerlijke aansprakelijkheid neemt (om schade aan toevertrouwde voorwerpen, gebouwen en gehuurde gebouwen te dekken, en om de franchise af te schaffen als de schadevergoeding meer dan 265 € bedraagt).

U moet ook weten dat de familiale verzekering van DVV automatisch rechtsbijstand omvat. U krijgt echter alleen op aanvraag toegang tot de tarieven.

Hoogste dekking in geval van schade
Maandelijkse prijs
8.35€Franchise: 250.00€
Kenmerken
Lichamelijke schade
tot 30 000 000€
Materiële schade
tot 10 000 000€
Rechtsbijstand
ja
Optie
Familiale verzekering voor je hond
Onze mening
 • Dekking voor uw hond
 • Hoge dekking voor lichamelijke - en materiële schade
Onze gedetailleerde beoordeling

De familiale verzekering van KBC biedt een uitgebreide dekking voor aansprakelijkheid en rechtsbijstand in het privéleven. In het geval van schade toegebracht aan anderen, zoals bijvoorbeeld door jouw huisdier, biedt de verzekering vergoedingen tot aanzienlijke bedragen, zelfs als je niet direct verantwoordelijk bent voor het incident. Deze dekking strekt zich ook uit tot situaties waarin gezinsleden betrokken zijn, mits zij geen zware fout hebben begaan of opzettelijk schade hebben veroorzaakt.

Voor extra gemoedsrust biedt KBC aanvullende opties, waaronder een speciale verzekering voor huisdieren, zoals honden. Deze optie beschermt tegen financiële gevolgen zoals medische kosten na een beet van je hond, of zelfs kosten voor opvang van je huisdier in noodsituaties. Deze aanvullende dekking geldt ook voor andere huisdieren zoals katten. Het biedt een geruststellende bescherming tegen onverwachte situaties die kunnen ontstaan door het gedrag of de gezondheid van je geliefde huisdier.

Voor geschillen van contractuele aard, zoals problemen met aankopen, huurcontracten, of verbouwingen, biedt de verzekering ook juridische ondersteuning. Dit geldt voor geschillen vanaf een bepaald bedrag en kan zelfs worden uitgebreid naar administratieve, fiscale, en bouwkwesties, en de eerste echtscheiding. Bovendien zijn de premies voor deze verzekeringen fiscaal aftrekbaar, waardoor ze niet alleen bescherming bieden maar ook financieel voordeel opleveren. Met deze uitgebreide dekkingen streeft KBC ernaar om haar klanten gemoedsrust te bieden in diverse aspecten van het dagelijks leven.

Familiale verzekering voor samenwonenden
Maandelijkse prijs
3.52€Franchise: 0€
Kenmerken
Lichamelijke schade
tot 26 500 000€
Materiële schade
tot 7 700 000€
Rechtsbijstand
ja
Optie
Schade aan verzekerde personen
Onze mening
Geen franchise
 • Prijzen op maat
 • Met of zonder kinderen
 • Met of zonder hond
 • Minimum bedrag van 250 € voor interventie
Onze gedetailleerde beoordeling

Flora is een 100% digitale verzekering van Ethias, de nummer 1 directe verzekeraar van België.
Flora van Ethias is een 100% digitale verzekering die een familiale verzekering aanbiedt die zich aan uw situatie aanpast. Of u nu alleen woont, als koppel, met uw gezin of zelfs in een gedeeld huis, de prijs wordt automatisch aangepast. Er wordt ook rekening gehouden met het feit of u kinderen of een hond hebt, en de prijs wordt overeenkomstig verlaagd.
Het is alleen beschikbaar als aanvulling op de Flora brandverzekering voor huurders of gedeelde huurders.
Flora by Ethias is de eerste verzekeraar die een optie ''Persoonlijke schade'' verzekerde aanbiedt, die uw eigen schade vergoedt in het geval van een incident met een derde partij waarvoor u (of een lid van uw huishouden/huisgenoot) verantwoordelijk bent. Flora biedt verschillende uitbreidingen op de dekking van de verzekering: BOB-waarborg, reddingskosten, burenoverlast en vrijwillige hulp van een derde partij.
De familiale verzekering van Flora werkt zonder franchise. In plaats daarvan werkt de verzekeraar met een minimum interventie bedrag van 250 € (geïndexeerd). Boven dit bedrag wordt u volledig vergoed. Onder dat bedrag keert de verzekering niet uit. Een minpunt is dat de rechtsbijstand optioneel is en dat de verzekering, in tegenstelling tot andere familiale verzekeringen, geen dekking biedt voor paardenaansprakelijkheid.
Samenvattend, is de familiale verzekering van Flora een uitstekend product tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Het is vooral aan te raden voor huurders en cohousers die in stedelijke gebieden wonen.

Maandelijkse prijs
3.66€Franchise: 265€
Kenmerken
Lichamelijke schade
tot 26 400 000€
Materiële schade
tot 2 680 000€
Rechtsbijstand
ja
Onze mening
 • Rechtsbijstand inbegrepen
 • Aantrekkelijke prijzen
 • Alleen verkocht met brandverzekering
Bij een agentschap
Onze gedetailleerde beoordeling

Yuzzu, een bekende online verzekeraar in België, biedt een familiale verzekering die alleen kan worden afgesloten als aanvulling op een brandverzekering. Bij Yuzzu sluit u een familiale brandverzekering af. Het is een zeer uitgebreid basispakket en gelukkig maar, want er zijn geen optionele extra's. Bovendien is de prijs betaalbaar, waardoor dit een zeer aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding is.
Met de familiale verzekering van Yuzzu is lichamelijk schade of materiële schade gedekt die u of een lid van uw gezin, of uw huisdieren, anderen in de privésfeer zouden kunnen toebrengen.

Maandelijkse prijs
5.10€Franchise: 250€
Kenmerken
Lichamelijke schade
tot 26 500 000€
Materiële schade
tot 5 300 000€
Rechtsbijstand
nee
Onze mening
 • Dekking voor kinderen die niet meer thuis wonen
 • Rechtsbijstand tegen vergoeding (42 € / jaar)
Bij een agentschap
Onze gedetailleerde beoordeling

Het familie verzekeringsbedrijf ING is een bank- en verzekeringsbedrijf dat al 150 jaar in België gevestigd is en ongeveer 3 miljoen klanten heeft in het land. Het is dan ook een speler die bekend staat om zijn betrouwbaarheid. De familiale verzekering van ING biedt wereldwijd een basisbescherming voor schade aan derden. De rechtsbijstand van de ING familiale verzekering is optioneel. Merk op dat de ING familiale verzekering een optie is van de ING brandverzekering. U sluit dus zowel een brand- als een familiale verzekering af.

Bekijk meer

Wat is een familiale verzekering?

Een familiale verzekering, ook bekend als een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), is een vorm van verzekering die financiële bescherming biedt in het geval dat jijzelf, je gezinsleden of zelfs je huisdieren onbedoeld schade toebrengen aan anderen. Deze verzekering dekt doorgaans:

 1. Lichamelijk letsel: Als jij, je partner, kinderen of huisdieren per ongeluk iemand verwonden, dekt de familiale verzekering de medische kosten en eventuele schadevergoedingen die je aan het slachtoffer moet betalen.
 2. Materiële schade: Dit kan van toepassing zijn als je eigendommen van anderen beschadigt. Bijvoorbeeld, als je tijdens het spelen van voetbal een ruit van het huis van de buurman breekt, kan de familiale verzekering helpen de kosten van de reparatie te dekken.
 3. Morele schade: In sommige gevallen kan de verzekering ook dekking bieden voor immateriële schade, zoals psychologisch leed veroorzaakt door beledigingen, laster of andere niet-fysieke schade die je onbedoeld aan anderen hebt toegebracht.

Een familiale verzekering is niet wettelijk verplicht, maar wordt sterk aanbevolen omdat het helpt om persoonlijke aansprakelijkheid te dekken en financiële bescherming biedt in geval van ongelukken. De exacte dekking en de voorwaarden van de verzekering kunnen variëren afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en het specifieke beleid dat je hebt afgesloten. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden zorgvuldig te lezen en eventuele vragen te stellen aan de verzekeringsmaatschappij om te begrijpen wat wel en niet gedekt is.

Wat dekt een familiale verzekering?

Een familiale verzekering is een soort aansprakelijkheidsverzekering die in België vaak wordt afgesloten om schade te dekken die jijzelf of je gezinsleden per ongeluk aan anderen toebrengen. Het is een belangrijke vorm van verzekering, omdat het helpt om financiële bescherming te bieden in het geval dat jij, je partner, kinderen of zelfs huisdieren schade veroorzaken aan anderen.

Hier zijn enkele zaken die een familiale verzekering doorgaans dekt:

 1. Lichamelijk letsel: Als jij, je partner, kinderen of huisdieren per ongeluk iemand verwonden, kan de familiale verzekering de medische kosten en eventuele schadevergoedingen dekken die je aan het slachtoffer moet betalen.
 2. Materiële schade: Dit kan van toepassing zijn als je eigendommen van anderen beschadigt. Bijvoorbeeld, als je tijdens het spelen van voetbal een ruit van het huis van de buurman breekt, kan de familiale verzekering helpen de kosten van de reparatie te dekken.
 3. Morele schade: In sommige gevallen kan de verzekering ook dekking bieden voor immateriële schade, zoals psychologisch leed veroorzaakt door beledigingen, laster, of andere niet-fysieke schade die je onbedoeld aan anderen hebt toegebracht.

Wat kost een familiale verzekering?

De kosten van een familiale verzekering, ook bekend als aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) of familiaal aansprakelijkheidsverzekering, variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 1. Dekkingsniveau: Hoeveel dekking je kiest, beïnvloedt de kosten. Hogere dekking betekent doorgaans een hogere premie.
 2. Gezinssamenstelling: De grootte van je gezin en het aantal gezinsleden dat in de verzekering is opgenomen, kan de premie beïnvloeden.
 3. Eerdere claims: Als je gezin in het verleden claims hebt ingediend bij je familiale verzekering, kan dit van invloed zijn op de premie.
 4. Locatie: Waar je woont kan ook van invloed zijn op de kosten, omdat de tarieven van verzekeringen kunnen variëren per regio.
 5. Verzekeringsmaatschappij: Elke verzekeringsmaatschappij hanteert verschillende tarieven en berekeningsmethoden voor premies. Het is de moeite waard om meerdere offertes te vergelijken voordat je een familiale verzekering afsluit om de beste prijs te vinden.

Over het algemeen zijn familiale verzekeringen echter relatief betaalbaar in vergelijking met andere vormen van verzekering, zoals autoverzekeringen of ziektekostenverzekeringen. De kosten kunnen variëren, maar je kunt verwachten dat de premies jaarlijks of maandelijks worden betaald.

Om de exacte kosten voor een familiale verzekering te bepalen, kun je het beste contact opnemen met verschillende verzekeringsmaatschappijen en offertes aanvragen. Ze kunnen je helpen bij het bepalen van de premie op basis van je specifieke behoeften en situatie. Vergeet niet om de polisvoorwaarden zorgvuldig te lezen en vragen te stellen om er zeker van te zijn dat je begrijpt wat wel en niet gedekt is.

beginprijs
DVV
5.58€
Flora
3.52€
Yuzzu
3.66€
Familiale verzekering prijs

Is familiale verzekering verplicht?

In België is een familiale verzekering, ook wel een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) genoemd, niet wettelijk verplicht. Er is geen wettelijke verplichting voor particulieren om zo'n verzekering af te sluiten.

Echter, hoewel het niet verplicht is, wordt het ten zeerste aanbevolen om een familiale verzekering af te sluiten. Deze verzekering biedt financiële bescherming in het geval dat jijzelf, je gezinsleden, of zelfs huisdieren onbedoeld schade toebrengen aan anderen. Dit kan schade aan eigendommen zijn of lichamelijk letsel bij anderen. Zonder deze verzekering zou je persoonlijk aansprakelijk zijn voor het betalen van de kosten van dergelijke schadeclaims, wat aanzienlijke financiële gevolgen kan hebben.

Hoewel het niet wettelijk verplicht is, wordt het sterk aangeraden om een familiale verzekering af te sluiten om jezelf en je gezin te beschermen tegen onverwachte aansprakelijkheidsclaims. Het is een relatief betaalbare vorm van verzekering die gemoedsrust kan bieden in geval van ongelukken.

Franchise familiale verzekering

Een franchise in de context van een familiale verzekering (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren) is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekering dekking biedt. Het is een soort eigen risico. Als je een claim indient bij je familiale verzekering, moet je eerst de franchise betalen voordat de verzekering de rest van de kosten dekt.

Bijvoorbeeld, als je een familiale verzekering hebt met een franchise van 250 euro en je veroorzaakt per ongeluk schade aan iemands eigendom ter waarde van 1.000 euro, dan zou je eerst de eerste 250 euro van de schade uit eigen zak moeten betalen, en de verzekering zou dan de overige 750 euro dekken.

De hoogte van de franchise kan variëren afhankelijk van de specifieke voorwaarden en polis van je verzekering. Het is belangrijk om te begrijpen wat de franchise is bij je familiale verzekering, omdat dit invloed heeft op hoeveel je moet betalen in geval van een claim en welke kosten door de verzekering worden gedekt. Het kan ook variëren op basis van het type schade, dus lees de polisvoorwaarden zorgvuldig om te begrijpen hoe de franchise werkt voor verschillende soorten schadeclaims.

Goed om weten

De term "vrijstelling" in de context van een familiale verzekering verwijst naar hetzelfde concept als de "franchise" die eerder is besproken. In België wordt vaak de term "vrijstelling" gebruikt om te verwijzen naar het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de familiale verzekering dekking biedt voor bepaalde schadeclaims.

Waarom familiale verzekeringen vergelijken essentieel is?

Om een familiale verzekering te vergelijken en de beste optie voor jouw behoeften te vinden, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Bepaal je behoeften: Eerst moet je bepalen welke dekking en welk niveau van bescherming je nodig hebt. Bedenk wat je wilt dat de verzekering dekt, zoals lichamelijk letsel, materiële schade, morele schade, etc. Ook moet je overwegen welk dekkingsbedrag je wilt.
 2. Verzamel informatie: Zoek verschillende verzekeringsmaatschappijen en makelaars in jouw regio. Je kunt dit doen door online te zoeken, contact op te nemen met verzekeringsadviseurs of door aanbevelingen van vrienden en familie te vragen.
 3. Vraag offertes aan: Neem contact op met de verzekeringsmaatschappijen en vraag offertes aan op basis van de informatie die je hebt verzameld over je behoeften. Zorg ervoor dat je dezelfde informatie verstrekt aan elke maatschappij om appels met appels te kunnen vergelijken.
 4. Vergelijk premies en dekking: Vergelijk niet alleen de premies, maar ook de dekkingsvoorwaarden en eventuele uitsluitingen in de polissen. Let ook op de hoogte van de franchise, zoals eerder besproken.
 5. Klantbeoordelingen en ervaringen: Bekijk beoordelingen en getuigenissen van klanten om inzicht te krijgen in de ervaringen van anderen met de verzekeringsmaatschappijen die je overweegt.
 6. Vraag om opheldering: Als je vragen hebt of iets niet begrijpt in de polisvoorwaarden, aarzel dan niet om contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappijen voor opheldering.
 7. Kies de beste optie: Nadat je alle offertes hebt ontvangen en de verschillende opties hebt vergeleken, kies je de familiale verzekering die het beste bij je behoeften en budget past.

Houd er rekening mee dat goedkopere premies niet altijd de beste optie zijn als de dekking onvoldoende is. Het is belangrijk om de balans te vinden tussen kosten en dekking. Zorg ervoor dat je een verzekering kiest die voldoet aan je behoeften en biedt wat je nodig hebt in termen van bescherming.

Omvat de familiale verzekering rechtsbijstand?

Een familiale verzekering, ook bekend als aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), dekt doorgaans aansprakelijkheid voor schade aan derden die per ongeluk door jou, je gezinsleden of zelfs je huisdieren wordt veroorzaakt. Het is bedoeld om de financiële gevolgen van dergelijke ongelukken te dekken, zoals medische kosten, juridische kosten en schadevergoedingen aan derden.

Rechtsbijstand is doorgaans geen standaardonderdeel van een familiale verzekering. Als je juridische bijstand nodig hebt in verband met een schadeclaim, bijvoorbeeld om je te verdedigen tegen aansprakelijkheidsclaims van derden, dan zou je mogelijk een aparte rechtsbijstandsverzekering moeten afsluiten. Een rechtsbijstandsverzekering kan je juridische kosten dekken en je bijstaan in juridische geschillen.

Het is belangrijk om te begrijpen wat wel en niet is opgenomen in je familiale verzekering en welke aanvullende dekkingen je mogelijk nodig hebt. Als je specifiek rechtsbijstand wilt, moet je contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij of een onafhankelijke verzekeringsadviseur om te informeren naar de beschikbaarheid van rechtsbijstandsverzekeringen en wat ze precies dekken.

Vond je dit artikel leuk?
victor-gallery-des-granges-profile-picture/
Victor Gallery Des Granges Writer
hellosafe-logo
hellosafe-logo

Victor is nu al 3 jaar een gespecialiseerde financiële redacteur bij HelloSafe. Als Frans-Nederlander begon Victor zijn loopbaan in international business aan de Avans University of Applied Sciences, een gerenommeerde hogeschool in Nederland. Daarna specialiseerde hij zich in financiën/bankieren.