Heb ik een visum nodig voor Rusland? (Gids 2024)

Vind het juiste visum en solliciteer binnen enkele seconden:
Land van herkomst
BE
Bestemming
RU
Google Score
Google-score
4.9/5
gebaseerd op 749 beoordelingen
Voor uw toeristische reis naar Rusland heeft u geen visum nodig om het land binnen te komen.
eVisa
Geen visum nodig voor deze bestemming als u een paspoort heeft.
Maximale verblijfsduur
15 dagen
Aantal inreizen
Uniek

Neem een reisverzekering

Vergelijk de beste reisverzekeringen die beschikbaar zijn voor uw verblijf Rusland. Ontvang prijzen en garanties van de beste aanbiedingen en sluit direct online het meest geschikte aanbod af. Ontvang enkele momenten later uw verzekeringsbewijs in uw inbox.
Chapka
Chapka
Vanaf
17€
AVA Assurance
AVA Assurance
Vanaf
5€
Yupwego
Yupwego
Vanaf
9€
AXA
AXA
Vanaf
-€
De beste reisverzekeringstarieven in 2024

Rusland : VISUM & TOEGANGSFORMALITEITEN

Reisdocumenten

Geldigheid van het paspoort en aantal lege pagina's

Om binnen te komen, moet u beschikken over een paspoort dat minimaal 6 maanden geldig is vanaf de datum van visumaanvraag en dat minimaal 2 lege pagina's bevat.

Aanvraag voor een e-visum

Voor een verblijf van maximaal 16 dagen, of het nu gaat om privébezoeken, zakenreizen of deelname aan evenementen zoals wetenschappelijke, culturele, sociaal-politieke, economische of sportieve evenementen, is het mogelijk om een e-visum te verkrijgen door online een aanvraag in te dienen via de volgende website: E-visum Rusland. De binnenkomst kan plaatsvinden via de grensposten die worden vermeld op de pagina: toegestane grensposten.

Verkrijgen van een traditioneel visum

Voor elk ander type verblijf of voor een langere periode is het noodzakelijk om een traditioneel visum aan te vragen bij de ambassade, via de volgende link: Lokale ambassade.

Aanvullende adviezen:

U moet altijd een geldig paspoort en een geldig Russisch visum hebben. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na het verstrijken van het visum. Houders van Belgische diplomatieke paspoorten hebben ook een visum nodig. Raadpleeg de website van de Russische ambassade voor meer details.

Sinds de zomer van 2023 is het mogelijk om een e-visum te gebruiken om Rusland binnen te komen. Niet alle grensovergangen accepteren het e-visum, de volledige lijst is hier.

Een doorreisvisum is niet nodig voor een doorreis van minder dan 24 uur in de internationale zone van de luchthaven. Anders is een doorreisvisum vereist en kan dit worden verkregen bij de Russische ambassade in België.

Journalisten moeten contact opnemen met de FOD Buitenlandse Zaken en een speciaal visum verkrijgen om in Rusland te werken.

Reisadviezen

Contactgegevens van de ambassade

Raadpleeg de website van de ambassade. Belgische burgers hebben recht op consulaire bijstand als ze geen hulp kunnen krijgen van lokale hulpdiensten, verzekeringen, touroperators, enz. De bijstand eindigt zodra de reizigers zelfstandig kunnen handelen. Ontdek wat consulaire bijstand dekt.

Hoe verlaat je Rusland?

Recente gebeurtenissen hebben invloed gehad op de verbindingen tussen Rusland en België. De gedetailleerde routes om Rusland te verlaten zijn beschikbaar. U heeft uw paspoort nodig om het land te verlaten. In geval van verlies of diefstal, meld dit onmiddellijk bij de Russische politie. Raadpleeg de website van de ambassade om een nieuw paspoort aan te vragen.

U moet ook beschikken over een geldig Russisch visum en een migratiebewijs. Als u langer dan 7 dagen in Rusland verblijft, is registratie vereist. Als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan, moet u uw situatie regulariseren bij de Federale Migratiedienst.

Als u met een huisdier reist, zijn specifieke documenten vereist om naar de EU te reizen: raadpleeg de FAVV.

De Russische grens passeren

Grenscontroles in Rusland: Bij aankomst of vertrek kunnen extra controles plaatsvinden, vooral op luchthavens. Deze controles kunnen ondervragingen en het controleren van uw elektronische apparaten omvatten.

COVID-19 beperkingen: Raadpleeg de rubriek Gezondheid en hygiëne voor de laatste informatie.

Vreemde valuta: Een aangifte is niet nodig voor bedragen onder de 10.000 USD in contanten. De export van meer dan 10.000 USD is verboden. De wisselkoers van de Russische Centrale Bank moet worden gebruikt.

Migratiebewijs: Bij binnenkomst ontvangt u een migratiebewijs dat u moet bewaren en tonen bij hotels en bij grenswachters bij vertrek uit Rusland.

Registratie verplichting

De details van de registratie zijn te vinden op de website van het Russische Ministerie van Binnenlandse Zaken:

  • Voor een verblijf van meer dan 7 dagen is registratie verplicht. Hotels voeren deze formaliteit doorgaans uit, maar het is raadzaam om dit te controleren.

  • Sinds 2021 zijn een medisch onderzoek en een biometrische registratie vereist voor degenen die werken of langer dan 90 dagen in Rusland verblijven. Dit proces kan worden uitgevoerd via een erkende instelling zoals aangegeven hier.

Betaalmethoden

Westerse kaarten werken niet meer in Rusland en elektronische overboekingen zijn erg ingewikkeld. Zorg daarom voor alternatieve betaalmethoden (contant geld, Russische bankkaart).

Houd u aan de regels voor de invoer en uitvoer van valuta (zie rubriek « De Russische grens passeren »). Russische banken bieden valutaomwisseling aan op vertoon van een paspoort.

Dubbele nationaliteit (bipatrides)

Personen met de dubbele Belgische en Russische nationaliteit kunnen consulaire bijstand krijgen, behalve in geval van weigering door de Russische autoriteiten. Een Russische identiteitskaart kan vereist zijn om het land te verlaten. Het wordt aanbevolen om altijd een geldig Russisch paspoort bij je te hebben.

Nuttige links

Travellers Online : Registreer uw reisroute voor snel contact in geval van een crisis.

Reizen naar het buitenland : Vind nuttige informatie om duurzaam te reizen en met huisdieren.

Belgische ambassade in Moskou : De Belgische vertegenwoordiging in Rusland, het consulaat-generaal in Sint-Petersburg is sinds 2022 gesloten.

Ambassade van Rusland in België : Russische vertegenwoordiging in Brussel.

Volg het nieuws in Rusland: TASS en The Moscow Times.

Andere nuttige informatie is te vinden op onze website Een gewaarschuwde reiziger.

Bron: officiële website van België Diplomatie - Rusland - Inreis / Uitreis van 16/09/2024.

Al onze gidsen over visa per land