Heb ik een visum nodig voor Cuba? (Gids 2024)

Vind het juiste visum en solliciteer binnen enkele seconden:
Land van herkomst
BE
Bestemming
CU
Google Score
Google-score
4.9/5
gebaseerd op 749 beoordelingen
Voor uw toeristische reis naar Cuba heeft u geen visum nodig om het land binnen te komen.
Tourist Card
Geen visum nodig voor deze bestemming als u een paspoort heeft.
Maximale verblijfsduur
30 dagen
Aantal inreizen
Uniek

Neem een reisverzekering

Vergelijk de beste reisverzekeringen die beschikbaar zijn voor uw verblijf Cuba. Ontvang prijzen en garanties van de beste aanbiedingen en sluit direct online het meest geschikte aanbod af. Ontvang enkele momenten later uw verzekeringsbewijs in uw inbox.
Chapka
Chapka
Vanaf
17€
AVA Assurance
AVA Assurance
Vanaf
5€
Yupwego
Yupwego
Vanaf
9€
AXA
AXA
Vanaf
-€
De beste reisverzekeringstarieven in 2024

Cuba : VISUM & TOEGANGSFORMALITEITEN

Reisdocumenten

Geldigheid van het paspoort voor de duur van het verblijf

Een paspoort moet geldig zijn voor de hele duur van uw verblijf. Verkrijgen van de toeristenkaart Het is noodzakelijk om vóór vertrek een toeristenkaart (tarjeta del turista) te verkrijgen. Dit kan bij een Cubaans consulaat, de luchtvaartmaatschappij of een reisbureau. Online aankomstformulier Een online aankomstformulier moet minstens 48 uur voor vertrek worden ingevuld via de site DViajeros. Verplichte reisverzekering Het is verplicht om een reisverzekering te hebben die medische kosten dekt. Voor meer informatie, raadpleeg de consulaire diensten op de website van de ambassades en consulaten van Cuba.

Reizen via de Verenigde Staten naar Cuba

In juni 2017 hebben de VS de voorwaarden voor reizen naar Cuba vanaf hun grondgebied aangescherpt. Iedereen, ongeacht hun nationaliteit, die via de Verenigde Staten naar Cuba reist, moet een Amerikaanse reistoestemming hebben of met een geautoriseerd agentschap reizen. Dit geldt ook voor mensen die in transit zijn in de VS op weg naar Cuba. Als u een ESTA heeft, kunnen de Amerikaanse autoriteiten deze annuleren na een verblijf in Cuba. U moet dan een Amerikaans visum aanvragen bij een ambassade. Meer informatie beschikbaar op de ESTA-website.

Reisadviezen

Voor meer informatie over deze nieuwe regels, neem contact op met uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij.

Rijbewijs

In het algemeen wordt het Belgische rijbewijs door alle autoverhuurbedrijven erkend.

Betaalmethoden

In augustus 2022 werd de wisselkoers gewijzigd naar 1 euro = 120 CUP (in plaats van 1 euro = 24 CUP). U kunt uw euro's omwisselen in banken en wisselkantoren (Cadeca) en geld opnemen bij geldautomaten. Sommige etablissementen accepteren betalingen in euro's en Amerikaanse dollars. Sommige geven hun prijzen in dollars aan.

Belangrijke opmerking: Banken wisselen geen CUP om in valuta. Uw overschotten aan CUP kunnen niet worden omgewisseld in valuta, zelfs niet op de luchthaven.

Let op: Weinig geldautomaten beschikbaar. Creditcards uitgegeven door Amerikaanse bedrijven of gelieerd aan Amerikaanse banken worden niet geaccepteerd. In de meeste restaurants, winkels en markten wordt uitsluitend contant betaald (CUP, euro's, Amerikaanse dollars). Het is raadzaam om voldoende contant geld in euro's mee te nemen.

Merk op dat de kosten van levensonderhoud in Cuba hoog zijn, waarbij sommige plaatsen hun prijzen in Amerikaanse dollars aangeven.

In geval van verlies of diefstal van een Belgische betaalkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).

Reisverzekering

De wet vereist een medische reisverzekering bij aankomst in Cuba. Dit wordt gecontroleerd door de luchtvaartmaatschappij. Verzekeringen verkocht door Amerikaanse bedrijven of met een Amerikaanse vertegenwoordiging worden geweigerd.

Controleer of de verzekering van uw mutualiteit uw behoeften dekt voor de bestemming en het type reis. Na drie maanden stopt deze dekking. Een volledige reisverzekering is onmisbaar, inclusief juridische bijstand, medische zorg en repatriëring.

Controleer ook of uw verzekeringsmaatschappij samenwerkt met Asistur in Cuba. Zonder overeenkomst kunnen de diensten van Asistur vertraging oplopen. Meer informatie op de Asistur-website.

GSM en communicatiefaciliteiten

Alleen GSM-systemen (900MHz) van bepaalde providers zoals Orange en Proximus werken in Cuba. Communicatie naar Europa is over het algemeen moeilijk en duur.

Er zijn betaalde wifi-zones beschikbaar in enkele grote hotels, parken en openbare ruimtes van grote steden via ETECSA-wifi-kaarten. Sinds december 2018 is mobiel internet (4G) beschikbaar in Cuba via lokale SIM-kaarten. U kunt ook een SIM-kaart kopen op de luchthaven.

Huisdieren

Om met een huisdier naar Cuba te reizen, zijn alleen honden en katten toegestaan, op voorwaarde dat er een geldig gezondheids- en vaccinatiecertificaat wordt voorgelegd dat is afgegeven door de bevoegde autoriteiten van het land van herkomst. Quarantaine wordt vrijgesteld door de Cubaanse veterinaire autoriteit aan de grens als de documenten van het dier, het land van herkomst en de gezondheidstoestand dit toestaan.

Consulaire bijstand

In geval van ernstige problemen in het buitenland kunnen Belgen zich wenden tot de Belgische ambassades en consulaten. Consulaire bijstand wordt verleend bij afwezigheid van lokale of particuliere hulp. Deze bijstand eindigt zodra de persoon zelf verder kan reizen.

Belgen met een dubbele nationaliteit (Belgisch en Cubaans) moeten weten dat consulaire bijstand vanuit België niet mogelijk is wanneer zij zich in Cuba bevinden.

In geval van een humanitaire noodsituatie wordt in overeenstemming met de internationale verdragen, indien mogelijk, bijstand verleend.

Voor een betere organisatie van consulaire bijstand, registreer uw reis via Travellers Online.

Bron: officiële website van België Diplomatie - Cuba - Inreis / Uitreis van 17/09/2024.

Al onze gidsen over visa per land